ESG+Stories

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουρισμό – Ένας μήνας λιγότερος με τραπεζάκια έξω στην Ελλάδα

Το Bloomberg, χρησιμοποίησε τα στοιχεία του MIT για να αποτυπώσει πώς θα επηρεαστούν οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου.
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουρισμό – Ένας μήνας λιγότερος με τραπεζάκια έξω στην Ελλάδα

Η έλευση της άνοιξης στη Β. Αμερική και την Ευρώπη σημαίνει τραπέζια έξω στη λιακάδα και τουρίστες που κάνουν βόλτες στα πάρκα, πριν να έρθει ένα καλοκαίρι που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα σπάσει νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.  

.

Όμως όπως δείχνει μια μελέτη του Massachusetts Institute of Technology, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Climate τον Μάρτιο, η κλιματική αλλαγή απειλεί τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς μειώνει τον αριθμό των ημερών που ενδείκνυνται για να τις περνά κανείς έξω, μέσα σε έναν χρόνο.

Έως το 2100, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών θα έχουν περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας, καθώς ο ανοιξιάτικος καιρός θα κάνει νωρίτερα την εμφάνισή του, ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου θα έχουν λιγότερες μέρες με μέτριες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χρόνου, διαπιστώνει η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι  η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία θα κερδίσουν από 18 έως 60 ημέρες όπου κανείς μπορεί να καθίσει έξω, κατά τη διάρκεια του χρόνου, καθώς οι χειμώνες θα είναι ηπιότεροι. Αντίθετα, η Ελλάδα θα χάσει 37 τέτοιες μέρες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Η μελέτη συνδυάζει δεδομένα από 50 κλιματικά μοντέλα και μετρά τα 24ωρα μέσα σε έναν χρόνο όπου ο καιρός είναι αρκετά ευχάριστος ώστε ένας μέσος άνθρωπος να απολαμβάνει τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει σε εξωτερικό χρόνο (τα χειμερινά σπορ εξαιρούνται, αφού είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά τα θέρετρα του σκι).

Οι επιπτώσεις προβλέπονται τεράστιες για την ποιότητα ζωής, τα ταξίδια και τον τουρισμό, τονίζει το Bloomberg. «Οι αλλαγές στον αριθμό των ημερών που μπορεί να περάσει κανείς έξω επιδρούν άμεσα στο πώς βιώνει την κλιματική αλλαγή ο κόσμος σε όλη τη γη», λέει ο Elfatih Eltahir, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT και επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και χαμένοι. «Η Ρωσία, ο Καναδάς και άλλες χώρες του Βορρά, παγκοσμίως, θα έχουν περισσότερες μέρες για έξω στο μέλλον», λέει ο Yeonwoo Choi, μεταδιδακτορικός ερευνητής του MIT. «Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού θα έχουν λιγότερες μέρες για έξω, επομένως υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στον παγκόσμιο βορρά και τον παγκόσμιο νότο».

Η έρευνα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι χώρες του νότου θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρότι τα κράτη αυτά ευθύνονται λιγότερο για το φαινόμενο, αφού παράγουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Και ενώ οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τους κατοίκους πολύ περισσότερο από τους επισκέπτες, εντούτοις η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει ανατροπές στον τουρισμό, αλλάζοντας τα μέρη που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες.

Το Bloomberg, χρησιμοποίησε τα στοιχεία του MIT για να αποτυπώσει πώς θα επηρεαστούν οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου.

Όπως διαπίστωσε, οι μεγαλύτερες συνέπειες αναμένονται στους τροπικούς προορισμούς. Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι μέρες που διατίθενται για εξωτερικές δραστηριότητες θα μειωθούν κατά 124 ή κατά 50% έως το 2100. Παρόμοια μείωση θα αντιμετωπίσουν το Μεξικό, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος, χάνοντας από 55 έως 86 ημέρες κατάλληλες για έξω, η κάθε μία.

Πηγή: Bloomberg/moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ