ESG+Stories

Explainer: Επεξήγηση: Γιατί οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών δυσκολεύονται με τα κλιματικά stress tests;

Ανάλυση του Reuters. 
Explainer: Επεξήγηση: Γιατί οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών δυσκολεύονται με τα κλιματικά stress tests;

Τα stress tests για την αξιολόγηση της έκθεσης των τραπεζών στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής υποεκτιμούν το χειρότερο σενάριο, δήλωσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, υπογραμμίζοντας την πρόκληση να γίνουν οι ασκήσεις αυτές πιο χρήσιμες.

.

Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές λένε ότι τα τεστ είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των τρωτών σημείων του χρηματοπιστωτικού συστήματος από καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, είτε πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, είτε για τα βιβλία συναλλαγών, είτε για τους λογαριασμούς πελατών. 

Την ίδια ώρα ένα ξαφνικό άλμα στις τιμές του άνθρακα σε συνδυασμό με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες αυτό το έτος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημιές ύψους τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ ($71,1 δισ.) στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, προειδοποίησε προ μηνός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση στα πρώτα κλιματικά stress test που διενήργησε είναι ουσιαστικά πολύ μικρότερη των πραγματικών ζημιών που θα υποστούν οι 41 τράπεζες του δείγματος, καθώς εστιάζει αποκλειστικά σε πιστωτικούς κινδύνους και σε κινδύνους της αγοράς και δεν περιλαμβάνει τις έμμεσες επιπτώσεις από την ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομίας ή την ύφεση.

Οι έλεγχοι της κεντρικής τράπεζας βρήκαν επίσης ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν ένα πλαίσιο για να υπολογίσουν τον κλιματικό κίνδυνο και δεν λαμβάνουν υπόψη τέτοιους κινδύνους όταν χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Τα δεδομένα των πελατών

Για να κατανοήσει μια τράπεζα τους κλιματικούς κινδύνους που ενσωματώνονται στη χρηματοδότησή της, χρειάζεται πρόσβαση σε ακριβή δεδομένα από τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών εκπομπών τους και του σχεδίου μείωσής τους με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού αρχίζουν να πιέζουν τις εταιρείες της πραγματικής οικονομίας να παρέχουν αυτά τα δεδομένα, παραμένει νωρίς και οι τράπεζες έπρεπε να βασίζονται σε εκτιμήσεις. Οι προσεγγίσεις που ακολουθούν οι τράπεζες για να καλύψουν τα κενά στα δεδομένα ποικίλλουν επίσης.

Αλλαγές στον ισολογισμό 

Οι αποφάσεις δανεισμού που λαμβάνουν οι τράπεζες με την πάροδο του χρόνου καθορίζουν τον κίνδυνο στον ισολογισμό τους, αλλά η μοντελοποίηση αυτού του κινδύνου είναι δύσκολη. Ένας στατικός ισολογισμός, ο οποίος υποθέτει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, είναι μη ρεαλιστικός, ωστόσο ένας δυναμικός ισολογισμός απαιτεί την πραγματοποίηση πολλών υποθέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι εξίσου λανθασμένες. Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι αναμένουν ότι η μοντελοποίηση θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ η διαδικασία θα βοηθήσει τους δανειστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναπτύξουν τη νοοτροπία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να καταλήξουν σε καλύτερα τεστ για τη λήψη αποφάσεων στο μέλλον.

Χρονικός ορίζοντας 

Τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά τεστ αντοχής, τα οποία εισήχθησαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, επικεντρώνονται συνήθως στην ανθεκτικότητα σε βραχυπρόθεσμες διαταραχές της φερεγγυότητας μιας τράπεζας και είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένα με τον ορίζοντα προγραμματισμού ενός δανειστή των 2-5 ετών. Από την άλλη πλευρά, τα τεστ αντοχής για το κλίμα τείνουν να επικεντρώνονται σε κινδύνους που μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες στο μέλλον, ενώ τα δεδομένα που καλύπτουν τόσο μακρές περιόδους είναι στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ