ESG+Stories

FAO: Απαραίτητη η εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα από την ΕΕ

O David Laborde, διευθυντής του τμήματος οικονομίας αγροδιατροφής στον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), μιλά για τις ανησυχίες που προκύπτουν σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στη γεωργική παραγωγικότητα και τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ.
FAO: Απαραίτητη η εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα από την ΕΕ

 Το φόβο του για το ρόλο που θα διαδραματίσει η πιθανή μείωση της παραγωγικότητας της ΕΕ -ως αποτέλεσμα της Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- στην επισιτιστική ανασφάλεια εκφράζει ένας ειδικός του ΟΗΕ.

.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό μέσο Euractiv, ο David Laborde, διευθυντής του τμήματος οικονομίας αγροδιατροφής στον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), μιλά για τις ανησυχίες που προκύπτουν σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στη γεωργική παραγωγικότητα και τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ.

Ο Laborde είπε στο Euractiv πως ενώ η Πράσινη Συμφωνία της Κομισιόν, στα πλαίσια της στρατηγικής Farm to Fork, που στοχεύει σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων μέσα από πολιτικές, όπως είναι η μείωση κατά 20% της χρήσης φυτοφαρμάκων και η αφιέρωση του ενός τετάρτου της γεωργικής γης στη βιολογική γεωργία, είναι σημαντική, η Ευρώπη δεν πρέπει να θυσιάσει την παραγωγικότητά της σε μια τόσο κρίσιμη για την επισιτιστική ασφάλεια περίοδο.

Τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας και περιφερειακής εξωτερικής της δράσης και της εγχώριας βιώσιμης ατζέντας της, μιας και ο ρόλος της στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ιδιαίτερα αναφορικά με τα γεωργικά προϊόντα, και πως καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργούταν από μια δυνητική μείωση στην προσφορά της ηπείρου.

Σύμφωνα με την έκθεση State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) του 2023 για την διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια- σύμπραξη του FAO με άλλους 4 οργανισμούς (ΠΟΥ, UNICEF, IFAD και WFP), η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται λόγω της πανδημίας COVID, πολλών κλιματικών σοκ και πολεμικών συγκρούσεων, όπως στην Υεμένη, τη Συρία και την Ουκρανία, αναφέρει το Euractiv.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά στο  Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου υπάρχει εντονότερη οικονομική πίεση, και μια προστιθέμενη μείωση προσφοράς σε αυτά από την πλευρά της Ευρώπης θα δημιουργούσε ένα περισσότερο τεταμένο κλίμα για καταναλωτές και παραγωγούς.

Πηγή: Euractiv

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ