ESG+Stories

Ο ρόλος του real estate στον αγώνα προς το net zero

Τα κτίρια του μέλλοντος με μηδενικό καθαρό κόστος είναι ήδη εδώ όπως υποστηρίζει ο Dan Grandage, επικεφαλής ESG για ιδιωτικές αγορές και ακίνητα της Aberdeen Standard Investments (ASI).
Ο ρόλος του real estate στον αγώνα προς το net zero

Ο κλάδος των επενδύσεων σε ακίνητα πρέπει να γνωρίζει και να δεσμεύεται όλο και περισσότερο για βιωσιμότητα. Η εξέταση των υλικών, η μείωση των επιπτώσεων και η μελέτη των ισοζυγίων άνθρακα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Dan Grandage, επικεφαλής ESG για ιδιωτικές αγορές και ακίνητα της Aberdeen Standard Investments (ASI).

Υπολογίζεται ότι το 20% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ παράγεται από τη θέρμανση, την ψύξη και την ηλεκτροδότηση των κατοικιών της χώρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειωσεί πρόοδο στη μείωση των εκπομπών CO2 του μέσου νοικοκυριού. Οι βελτιώσεις στην ανακύκλωση των αποβλήτων, οι αποδοτικότερες οικιακές συσκευές και λαμπτήρες, καθώς και η αυξανόμενη χρήση πράσινης ενέργειας, έχουν μειώσει τις συνολικές εκπομπές. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για το 2030 και του στόχου του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου για το 2050.

Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής συνέστησε να αρχίσουν να αντικαθίστανται οι λέβητες φυσικού αερίου με δίκτυα θερμότητας και η θέρμανση με πετρέλαιο και ηλεκτρισμό να αντικαθίσταται από ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας. Τόσο η ηλιακή όσο και η αιολική ενέργεια πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών- η καλύτερη μόνωση και η σκίαση της θερμότητας είναι επίσης χαρακτηριστικά που απαιτούν ταχεία βελτίωση.

Τόσο η κρατική όσο και η ιδιωτική χρηματοδότηση θα απαιτηθεί για την προσαρμογή των υφιστάμενων κτιρίων και τη διασφάλιση ότι οι νέες κατασκευές πληρούν νέα αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας, όπως αυτά που περιγράφονται από το BREEAM - την κορυφαία μέθοδο αξιολόγησης της βιωσιμότητας στον κόσμο.

Τι πρέπει να αλλάξει

Όταν οι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα ή τα χτίζουν από το μηδέν, θα πρέπει πλέον να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κάνουν βελτιώσεις.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να εξεταστούν τα υλικά. Από πού προέρχονται το σκυρόδεμα και ο χάλυβας για την κατασκευή, αν οι προμηθευτές εργάζονται σύμφωνα με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, πώς μπορεί να μειωθεί ο ενσωματωμένος άνθρακας σε αυτά τα υλικά, αν το ξύλο που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως δομικό στοιχείο καλλιεργείται με υπευθυνότητα κ.ο.κ.

Τα έργα κατασκευής και ανακαίνισης κτιρίων πρέπει τώρα να σχεδιάζονται με τρόπο που να μειώνει τις μελλοντικές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη. Τα μονωτικά υλικά υψηλής ποιότητας είναι σημαντικά, όπως επίσης και ο σχεδιασμός που θα επιτρέπει τη ροή του αέρα μέσα στα κτίρια, ώστε να μειώνονται οι απαιτήσεις θέρμανσης και κλιματισμού. Ο στόχος τώρα πρέπει να είναι η δημιουργία κτιρίων με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, τα οποία θα μπορούν να τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε τους στόχους καθαρού μηδενικού ισοζυγίου στο μέλλον.

Μόλις ολοκληρωθεί ένα κτιριακό έργο, το συνολικό ισοζύγιο άνθρακα μπορεί ακόμη να μελετηθεί. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μετρήσουν την ενεργειακή παραγωγή για να διαπιστώσουν τι περισσότερο πρέπει να γίνει όσον αφορά τη μόνωση, την αλλαγή συσκευών ή την αντιστάθμιση. Οι δεντροφυτεύσεις και οι πράσινες στέγες μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην παροχή πρόσβασης στη φύση για τους χρήστες των κτιρίων, αλλά και να ενισχύσουν την τοπική δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα των τοπικών οικοτόπων και να μετριάσουν τους κινδύνους πλημμύρας.

Ενώ η προτεραιότητα θα πρέπει πάντα να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του άνθρακα εντός των κτιρίων, οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να εξετάσουν την ιδιοκτησία και τη διαχείριση δασικών εκτάσεων εκτός του χώρου, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί δέσμευσης άνθρακα και αντιστάθμισης των υπολειπόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτούς τους τρόπους, θα είναι δυνατόν ολόκληρα χαρτοφυλάκια ακινήτων να είναι καθαρά μηδενικά έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Τα κτίρια του μέλλοντος με μηδενική κατανάλωση είναι ήδη εδώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα αποφέρει αξία στους επενδυτές, διότι η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις επενδύσεις και τις προτεραιότητες που θα αναζητήσουν οι επενδυτές. Οι παράγοντες ESG θα αλλάξουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων: εκείνα με ισχυρά διαπιστευτήρια ESG θα έχουν τελικά καλύτερη απόδοση.

Μεγαλύτερη τεχνολογία, μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ και κάθε είδους πρόσθετη "εξυπνάδα" θα καταστήσουν τον τρόπο ζωής μας όλο και πιο βιώσιμο στο πολύ κοντινό μέλλον. Η αλλαγή δεν είναι απλώς δυνατή, αλλά συμβαίνει αυτή τη στιγμή και πρέπει να αποκτήσει δυναμική.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ