ESG+Stories

GRESB: Μετρώντας το πραγματικό «πράσινο» στα κτήρια

Τι αναφέρει η Άννα Όλινκ, επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Ακίνητης Περιουσίας στον ανεξάρτητο οργανισμό που παρέχει στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα επικυρωμένα δεδομένα απόδοσης ESG και σημεία σύγκρισης μεταξύ εταιρειών.
GRESB: Μετρώντας το πραγματικό «πράσινο» στα κτήρια

Στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, οι δράσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με κριτήρια ESG (Environmental, Social & Governance) γίνονται πιο κρίσιμες από ποτέ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον κλάδο των ακινήτων, που είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το κτιριακό απόθεμα είναι παλιό και εξαιρετικά ενεργοβόρο.

.

Ωστόσο, η ακριβής αποτίμηση των πράσινων ενεργειών δεν είναι εύκολη. Οι καταγγελίες για «πράσινο ξέπλυμα» αυξάνονται, καθώς οι πράσινες δράσεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιλογές των επενδυτών.

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει ο Παγκόσμιος Δείκτης για τη Βιωσιμότητα των Ακινήτων, Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρέχει στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα επικυρωμένα δεδομένα απόδοσης ESG και σημεία σύγκρισης μεταξύ εταιρειών, ώστε οι επενδυτές να βάζουν τα χρήματά τους σε πραγματικά πράσινα έργα στον κλάδο των ακινήτων.

«Σήμερα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων από την Ελλάδα» διαπιστώνει η Άννα Όλινκ, επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Ακίνητης Περιουσίας στο GRESB και εξηγεί στο newmoney πώς η μεγαλύτερη συμμετοχή από Ελλάδα θα έβαζε την χώρα στο «ραντάρ» περισσότερων διεθνών κεφαλαίων.

«Η συμμετοχή στον Δείκτη οφείλεται στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη βιωσιμότητα και τις δράσεις ESG, καθώς και στην επιθυμία των επενδυτών να κατανοήσουν καλύτερα τους μεταβατικούς και φυσικούς κινδύνους που υπάρχουν στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερες εταιρείες ακινήτων συμμετέχουν στον δείκτη GRESB για να παρέχουν στους επενδυτές σαφή, συνεπή στοιχεία ESG και να κατανοήσουν και οι ίδιες καλύτερα τις δικές τους επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων εταιρειών. Πιστεύουμε ότι όλοι επωφελούνται όταν καθίστανται διαθέσιμα περισσότερα και καλύτερα δεδομένα ESG.»

Στην Ελλάδα παρατηρείται η ιδιομορφία τα πράσινα κτήρια να αποτελούν «προνόμιο» της Αττικής, κάτι ωστόσο που αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

«Η εστίαση σε ESG επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, καθώς εκεί υπάρχουν συνήθως καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερος ανταγωνισμός» παραδέχεται η Άννα Όλινκ. «Οι αλλαγές στους κανονισμούς σε όλη την Ελλάδα και την ΕΕ θα αρχίσουν να ωθούν σε βελτιώσεις της βιωσιμότητας σε περισσότερες περιοχές της περιφέρειας το επόμενο έτος. Επίσης, στον παγκόσμιο δείκτη GRESB, τα γραφεία τείνουν να πρωτοστατούν σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις βιωσιμότητας, κυρίως λόγω της πίεσης των ενοικιαστών. Στον κλάδο των βιομηχανικών κτηρίων και των κτηρίων logistics τα δεδομένα διαφέρουν, με ένα μεγάλο ποσοστό να αντιμετωπίζει ήδη σήμερα τον κίνδυνο μετάβασης».

Καθώς η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή εδραιώνονται ως παράγοντες λήψης επενδυτικών αποφάσεων, η Άννα Όλινκ, που θα συμμετάσχει στην 23η Prodexpo, όπου θα συζητηθούν η αναδιαμόρφωση του κλάδου ακίνητης περιουσίας, η αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και οι παγκόσμιες τάσεις στο real estate, υπογραμμίζει τη σημασία οι ελληνικές εταιρείες ακινήτων να κάνουν πιο ενεργή της παρουσία τους στη διεθνή καταγραφή των πράσινων δράσεων.

«Η συνεκτίμηση των δράσεων ESG έχει πλέον ενσωματωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν τις επιλογές τους και ο κλάδος των ακινήτων έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για τη βελτίωση των επιδόσεων. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα έχει σίγουρα αντίκτυπο, πιθανότατα θα επιταχύνει τις προσπάθειες για το «Ε» στο ESG, δίνοντας κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πηγή: Newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ