ESG+Stories

5 ζητήματα ESG που θα απασχολήσουν τις επιχειρήσεις το 2022

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο του ESG, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο πολύπλοκα.
5 ζητήματα ESG που θα απασχολήσουν τις επιχειρήσεις το 2022

Το τοπίο των ESG θα γίνει πιο περίπλοκο το 2022 και οι εσωτερικοί σύμβουλοι και οι επαγγελματίες της συμμόρφωσης θα πρέπει να γνωρίζουν πέντε αναδυόμενες τάσεις, λένε οι Thomas A. Lorenzen και Elizabeth B. Dawson της Crowell & Moring.

H ανάλυση βασίζεται στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Crowell & Moring, στην οποία συμμετείχαν εσωτερικοί νομικοί σύμβουλοι, επαγγελματίες της βιωσιμότητας, επαγγελματίες της συμμόρφωσης και άλλοι σχετικά με το πώς οι εταιρείες τους διαχειρίζονται τοESG και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο τα δύο τρίτα περίπου των εσωτερικών συμβούλων δήλωσαν ότι είναι ενήμεροι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και κατανοούν τον αντίκτυπό τους στο μέλλον της επιχείρησης τους.

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο του ESG, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο πολύπλοκα. Οι ακόλουθες πέντε εξελίξεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το σύνολο των αμέτρητων περιβαλλοντικών ζητημάτων που απαιτούν προσοχή, αλλά αποτυπώνουν αρκετά σημαντικά, αναδυόμενα θέματα.

Δικαστικές υποθέσεις: Προσοχή στο Greenwashing
 

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους μοιράζονται δημοσίως πληροφορίες όπως περιβαλλοντικά ζητήματα στα οποία εστιάζουν, μετρήσεις που προσδιορίζονται από ένα αναγνωρισμένο πλαίσιο ESG, δεδομένα περιβαλλοντικών επιδόσεων και μελλοντικούς περιβαλλοντικούς στόχους και σκοπούς.

Ταυτόχρονα, οι ισχυρισμοί ότι οι εταιρείες επιδίδονται σε «πράσινο ξέπλυμα» αυξάνοται καθώς πολλές εταιρείες- υπερ-υπόσχονται και έχουν χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες.

Με την ταξινομία και τους νέους «πράσινους» οδηγούς που έρχονται το 2022 -για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία- αναμένεται συνεχή πίεση στις εταιρείες να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν όσα δημοσιεύουν για δημόσια κατανάλωση.

Κανονισμός: Μπορούν οι κυβερνήσεις να "κρατήσουν ζωντανό" το 1,5˚

Η COP26 ήταν μια απογοήτευση για πολλούς που τη θεωρούσαν ως την τελευταία καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη σταθερών και υπεύθυνων δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών που θα περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 °C. Αλλά δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους έχουν παρακολουθήσει επί δεκαετίες τις χώρες να αγωνίζονται να συμβιβάσουν την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την ηθική επιταγή της οικονομικής ανάπτυξης στον Παγκόσμιο Νότο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, λιγότερες από τις μισές εταιρείες αναφέρουν ότι παρακολουθούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα γεγονότα του επόμενου έτους ενδέχεται να επιβάλουν την επανεκτίμηση αυτής της προσέγγισης.

Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη επηρεάζει τη επιχειρηματική ατζέντα

Πλέον είναι γνωστός ο μεγάλος αντίκτυπος που έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πίεσης στις παραδοσιακά υποβαθμισμένες κοινότητες. Πολλές εταιρείες ανέφεραν στην έρευνα ότι έχουν επίγνωση των επιπτώσεών τους στις μειονοτικές κοινότητες, αλλά πολύ λιγότερες μετράνε πραγματικά τις επιπτώσεις αυτές. Κατά το επόμενο έτος, οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να συγκεντρώσουν πρόσθετα δεδομένα εν αναμονή του αυξημένου ενδιαφέροντος για τις τοπικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, ιδίως όταν δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή με πιο συγκεντρωμένη εμπορική δραστηριότητα.

Οι γνωστοποιήσεις ESG είναι εδώ - ΕΟι επιχειρήσεις είναι έτοιμες;

Τα καθεστώτα εθελοντικής αποκάλυψης βάσει των οποίων οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να αποκαλύπτουν μετρήσεις ESG -και τελευταία, ιδιαίτερα τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα- δεν είναι καινούργια. Όμως, οι γνωστοποιήσεις ESG και κλιματικών στοιχείων γίνονται ολοένα και περισσότερο από εθελοντικές σε υποχρεωτικές, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια για να απαιτήσουν από τις εταιρείες να γνωστοποιούν πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τη λήψη αποφάσεων.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφεραν ότι ήδη αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα απαιτεί η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά μένει να δούμε αν ο τύπος και η ποσότητα των δεδομένων που αποκαλύπτονται θα ευθυγραμμιστούν με αυτά που μπορεί να απαιτηθούν σύντομα.

Βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού: Παρακολούθηση και μέτρηση

Πρόσφατα γεγονότα, και κυρίως η πανδημία του Covid-19, έχουν φέρει τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού σταθερά στη συνείδηση του κοινού, με τον αυξημένο έλεγχο που αναπόφευκτα συνεπάγεται αυτό. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα προσδιόρισε περιβαλλοντικούς στόχους για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Πολλοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην υλοποίηση των στόχων αυτών, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω δυσκολίας παρακολούθησης, είτε λόγω απρόθυμων προμηθευτών, μεταξύ άλλων λόγων.

Οι εταιρείες με διεθνείς προμηθευτές και δραστηριότητες μπορεί να βρουν αυτά τα ζητήματα ιδιαίτερα ακανθώδη και μπορεί να αναζητήσουν βοήθεια από νέα εργαλεία όπως το λογισμικό διαχείρισης με τεχνητή νοημοσύνη. Και, με την έναρξη ισχύος των προαναφερόμενων απαιτήσεων δημοσιοποίησης, τα εργαλεία αυτά θα είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ.

Καθώς μια νέα ανησυχητική παραλλαγή του Covid-19 αναδύεται και πάλι, οι προβλέψεις για το 2022 μπορεί να είναι πρόωρες. Ό,τι κι αν φέρει όμως το νέο έτος, αυτά τα πέντε περιβαλλοντικά ζητήματα θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων, καθώς αυτές προσανατολίζονται και προσαρμόζονται σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους καιρούς.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ