ESG+Stories

Αυξάνονται οι μηνύσεις για greenwashing σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι εταιρείες πρέπει να αποδεικνύουν ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις τους λένε οι δικηγόροι καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές απευθύνονται στα δικαστήρια.
Αυξάνονται οι μηνύσεις για greenwashing σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι δικηγόροι προειδοποιούν ότι αυξάνεται η πίεση προς τις εταιρείες να ακολουθήσουν τη σωστή διαδρομή όσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις επενδύσεις για τη βιωσιμότητα, προκειμένου να παραμείνουν στην κορυφή εν μέσω μιας αυξανόμενης τάσης κατηγοριών για «πράσινο ξέπλυμα» από περιβαλλοντικές ομάδες και επενδυτές.

.

Συνεχίζουν να καταφθάνουν οι προκλήσεις για greenwashing στα δικαστήρια και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από υποστηρικτές και επενδυτές που στοχεύουν σε αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι ψευδείς αναπαραστάσεις των εταιρικών δεσμεύσεων για τον περιβαλλοντισμό και τις φιλικές προς το κλίμα πρακτικές. Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ζητήματα (ESG) γίνονται αναπόσπαστο μέρος της νομικής τάσης.

Η Shell Plc κατηγορήθηκε αυτό το μήνα ότι παρουσίασε ψευδώς τους επενδυτικούς της ισχυρισμούς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια κατάθεση στην Ομάδα Εργασίας για το Κλίμα και τo ESG της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία δηλώνει ότι είναι «σίγουρη» ότι «οι οικονομικές της γνωστοποιήσεις συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις απαιτήσεις της SEC και άλλες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Ωστόσο, η Shell έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών όπως η Coca-Cola, η Exxon Mobil Corp. και η Nestle που στοχοποιούνται για υποτιθέμενες εξαπατήσεις στις κλιματικές πτυχές των επιχειρηματικών τους πρακτικών.

«Εάν πρόκειται να κάνετε ορισμένες δηλώσεις και δεσμεύσεις στον τομέα των ESG, πρέπει να αναλάβετε μετρήσιμη δράση για την επίτευξή τους", δήλωσε στο Bloomberg Law η Allison Wood, εταίρος της McGuireWoods και πρόεδρος της ομάδας εργασίας ESG της εταιρείας. «Δεν μπορείτε να λέτε απλώς ευγένειες για χάρη των ευγενειών, αυτό δεν θα λειτουργήσει».

Πολλά από τα όρια του τοπίου των ESG εξακολουθούν να μετρώνται, από τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι δεσμεύσεις των εταιρειών έως την ομοσπονδιακή ρύθμιση, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα και πίεση.

«Όλα αυτά είναι ακόμη αρκετά νεφελώδη», δήλωσε ο Wood. «Μπορώ να σκεφτώ πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ασκείται η πίεση - προέρχεται από τους μετόχους, προέρχεται από τα διοικητικά συμβούλια, προέρχεται από τους εργαζόμενους».

«Εντατικοποιημένες» μάχες

Μεταξύ των νέων κανόνων για υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις και της αυξημένης εξέτασης των μετόχων, ο κίνδυνος δικαστικών διενέξεων σχετικά με τα ESG «εντείνεται», σύμφωνα με έκθεση του 2022 της εταιρείας Sustainable Fitch που παρέχει πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τα ESG.

Οι αγωγές για κινητές αξίες που επικεντρώνονται στο ESG αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου νομικού τοπίου για την κλιματική αλλαγή, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 αγωγές παγκοσμίως, όπως παρακολουθείται από το Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πιο δικαστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά τις υποθέσεις που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον γενικά, αλλά οι νόμοι περί κινητών αξιών καθιστούν τις ΗΠΑ ένα ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος για αγωγές από επενδυτές, σύμφωνα με την έκθεση Sustainable Fitch.

«Οι πρωταρχικοί κίνδυνοι για τους εκδότες που βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικές διενέξεις για θέματα ESG μπορεί να μην είναι οικονομικοί, αλλά κίνδυνοι φήμης και λειτουργικοί», έγραψε η αναλύτρια της Sustainable Fitch, Nneka Chike-Obi. «Μια απόφαση υπέρ του ενάγοντος θα μπορούσε να σημαίνει δαπανηρές αλλαγές στη συνήθη λειτουργία μιας εταιρείας».

Οι εταιρικές οντότητες θα συνεχίσουν να δέχονται πυρά για μεγάλες δεσμεύσεις, όπως η μείωση των εκπομπών, αν οι υποστηρικτές δεν τις βλέπουν να κινούν τον επιλογέα για τους δηλωμένους στόχους τους. Οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τον έλεγχο της «πράσινου ξεπλύματος» - μέσω της ESG και όχι μόνο - σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών καταγγελιών, των δικαστικών διαδικασιών υπό την ηγεσία των επενδυτών, των αγωγών ευθύνης για προϊόντα και των υποθέσεων προστασίας των καταναλωτών.

Κάθε είδους βιώσιμη δέσμευση είναι ανοικτή σε έλεγχο. Διαφημίσεις, δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και συσκευασίες προϊόντων έχουν φτάσει στους δικαστές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η καταγγελία της Global Witness κατά της Shell στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίζεται ότι η εταιρεία «έχει παραποιήσει ουσιωδώς την οικονομική της δέσμευση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διογκώνοντας το περιεχόμενο του νέου τμήματος αναφοράς "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακές λύσεις" ("ΑΠΕ") με δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων».

Η FIFA αντιμετωπίζει πολλαπλές καταγγελίες σε βελγική επιτροπή δεοντολογίας της διαφήμισης για ισχυρισμούς ότι ο χαρακτηρισμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ ως «ουδέτερου άνθρακα» ήταν παραπλανητικός.

Περιφερειακό δικαστήριο στο Μέριλαντ εκδικάζει ομαδική αγωγή κινητών αξιών κατά εταιρείας παραγωγής πέλλετ ξύλου για το greenwashing των πρακτικών προμηθειών της.

«Αυτές οι αγωγές είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς καθιστούν τους πιο διαβόητους ρυπαντές υπεύθυνους για το ρόλο τους στη δημιουργία της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Leslie Samuelrich, πρόεδρος της Green Century Funds. Έχουν «παραιτηθεί από τις υποσχέσεις και την ευθύνη τους για τη μετάβαση σε μια καθαρότερη οικονομία».

Ο καλύτερος μηχανισμός

Οι αξιολογήσεις ESG που βασίζονται σε δημόσιες πληροφορίες -όπως οι ειδήσεις και οι αυτοαναφορές σε ρυθμιστικούς φορείς- δεν είναι πάντα καλός κριτής του τι πραγματικά συμβαίνει σε μια εταιρεία, σύμφωνα με τον Florian Berg, ερευνητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης που επικεντρώνεται στην ESG.

«Γι' αυτό και είναι δύσκολο να πούμε πόσο πράσινο ξεπλύμα υπάρχει, γενικά», σημείωσε ο Berg. «Η μήνυση, στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι μάλλον ο καλύτερος μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι πραγματικά αναφέρουν ειλικρινά». 

Η αυτο-αναφορά δεν θα είναι αρκετή για να σώσει τις εταιρείες από τον έλεγχο του greenwashing, σύμφωνα με τον Soudip Roy Chowdhury, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας βιώσιμης τεχνολογίας παραγωγής Eugenie. Η λεπτομερής περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης είναι μέρος της αυξανόμενης ευθύνης, είπε.

Οι εταιρείες πρέπει να δημοσιοποιούν τα σχέδια στους επενδυτές και να χρησιμοποιούν διαφανές λογιστικό λογισμικό για τη μέτρηση των στόχων και των επιτυχιών, δήλωσε ο Chowdhury.

«Αυτό είναι δύσκολο, αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη σήμερα, και λόγω αυτής της διαφάνειας, οι εταιρείες σκέφτονται πώς θα καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Chowdhury.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ