Η κλιματική επιστήμη δείχνει ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού. Η ήπειρος θεωρείται επίσης ευρέως ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της βιωσιμότητας - με κινητήρια δύναμη τις ισχυρότερες πολιτικές για το κλίμα, τα προοδευτικά περιβαλλοντικά πρότυπα και τις πρωτοβουλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
.
Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επίσης καταστήσει τη βιωσιμότητα βασικό στοιχείο των στρατηγικών, της διακυβέρνησης και της αναφοράς τους. Η εστίαση αυτή αντικατοπτρίζεται στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων σε όλη την ήπειρο, όπου η αειφορία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στο πρόγραμμα σπουδών για να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για αποφοίτους που μπορούν να εξισορροπήσουν την επιχειρηματική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική ευθύνη.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αντίδραση κατά των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών επενδύσεων (ESG) κερδίζει έδαφος. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η αειφορία στις αμερικανικές σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, με ορισμένες να είναι προσεκτικές για να μην θεωρηθούν υπερβολικά «woke».
Συνεπώς, οι ευρωπαϊκές σχολές φαίνεται να έχουν ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς ηγετών βιώσιμων επιχειρήσεων.
Η Anna Dibble είναι Αμερικανίδα, η οποία επέλεξε να παρακολουθήσει πέρυσι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα χρηματοοικονομικά στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης στη Σουηδία - προσελκύεται από την ηγετική θέση της χώρας στον τομέα της βιωσιμότητας. Παράλληλα με το πτυχίο της, εργάζεται σχεδόν με πλήρη απασχόληση ως επικεφαλής ESG στην Alight, μια σουηδική εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων. «Οι Σκανδιναβικές χώρες ήταν πάντα στο ραντάρ μου ως η 'Silicon Valley της βιωσιμότητας'», λέει.
Η Dibble παρακολουθεί μαθήματα που ενσωματώνουν τις αρχές ESG στα χρηματοοικονομικά. Μία από τις εργασίες της περιελάμβανε μια ανάλυση «διπλής σημαντικότητας» της Nordea, εξετάζοντας πώς ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος της φινλανδικής τράπεζας επηρεάζει την οικονομική της υγεία και το αντίστροφο.
«Αυτές οι εμπειρίες έχουν ενισχύσει την ικανότητά μου να προωθώ τις πρωτοβουλίες ESG στην Alight», λέει η Dibble, ιδίως καθώς προετοιμάζεται για την οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να γνωστοποιούν τις επιπτώσεις τους στην ESG.
Η πρακτική, διεπιστημονική προσέγγιση της βιωσιμότητας αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των σκανδιναβικών σχολών διοίκησης επιχειρήσεων. Στη Φινλανδία, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Aalto, για παράδειγμα, συνδυάζει τις επιχειρήσεις με την τεχνολογία και τις τέχνες, επιτρέποντας στους φοιτητές να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας από πολλαπλές οπτικές γωνίες.
Ενώ το «E» στην ESG - περιβαλλοντικές επιπτώσεις - βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, η κοινωνική πτυχή κερδίζει όλο και περισσότερη προσοχή. Η Sandra Ool, απόφοιτος του 2022 του μεταπτυχιακού προγράμματος μερικής απασχόλησης στην κοινωνική καινοτομία στο Cambridge Judge Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, εστίασε τη διατριβή της στην κοινωνική αδικία.
Τώρα διευθύντρια στην πρακτική συμβουλευτικών υπηρεσιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της EY στη Στοκχόλμη, η Ool, από την Εσθονία, μοιράστηκε με τον εργοδότη της την έρευνά της σχετικά με την εμπειρία της εργατικής τάξης σε «ελίτ» ιδρύματα. Λέει ότι αυτό οδήγησε την EY να επικεντρωθεί περισσότερο στην κοινωνική κινητικότητα. «Οι σπουδές μου μου έδωσαν μια ιστορική κατανόηση της κοινωνικής αδικίας», σημειώνει η Ool - γνώσεις που έχει μεταφέρει στη δουλειά της.
Ωστόσο, ορισμένοι ακαδημαϊκοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό στις ευρωπαϊκές σχολές επιχειρήσεων. Η Mette Morsing, διευθύντρια του Smith School of Enterprise and the Environment στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι πολλά ιδρύματα εξακολουθούν να διδάσκουν ξεπερασμένα οικονομικά μοντέλα και πλαίσια διαχείρισης που δεν ευθυγραμμίζονται με τις σημερινές προκλήσεις της βιωσιμότητας.
Η πίεση για αλλαγή προέρχεται επίσης από τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η φινλανδική μάρκα μόδας και τρόπου ζωής Marimekko αναζητά πτυχιούχους με ισχυρές δεξιότητες βιωσιμότητας για να προωθήσουν τις προσπάθειές της σε όλη την εταιρεία, η οποία έχει 470 υπαλλήλους και 170 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από το σχεδιασμό έως τα logistics.
Πηγή: FT