ESG+Stories

Δημοσιεύτηκε τo πρώτο σύνολο παγκόσμιων προτύπων αναφοράς ESG

Το ISSB δημοσιεύει το πολυαναμενόμενο πλαίσιο βιώσιμης αναφοράς, ενώ οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν το πλαίσιο ISSB το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες εκθέσεις που θα χρησιμοποιούν τα πρότυπα θα είναι διαθέσιμες στους επενδυτές το 2025.
Δημοσιεύτηκε τo πρώτο σύνολο παγκόσμιων προτύπων αναφοράς ESG

Αρχές της εβδομάδας, παρουσιάστηκε το πρώτο σύνολο παγκόσμιων προτύπων αναφοράς, ανοίγοντας το δρόμο για τις εταιρείες σε όλες τις δικαιοδοσίες να δημοσιοποιούν ομοιόμορφες πληροφορίες για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

.

Το εθελοντικό πλαίσιο, το οποίο δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB), έχει ως στόχο να αναμορφώσει τους κανόνες αναφοράς ESG με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς πριν από δύο δεκαετίες. Το πλαίσιο ISSB θα επηρεάσει επίσης τις πληροφορίες που περιλαμβάνουν οι εταιρείες στις οικονομικές τους εκθέσεις, ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απουσία μέχρι σήμερα ενός παγκόσμιου πλαισίου υποβολής εκθέσεων ESG έχει οδηγήσει σε «ένα πολύ συγκεχυμένο τοπίο» για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές τους, δήλωσε σε συνέντευξή της η Sue Lloyd, αντιπρόεδρος του ISSB. 

Με τα νέα πρότυπα, «οι επενδυτές μπορούν να είναι σίγουροι ότι, όταν συγκρίνουν εταιρείες, το κάνουν σε παρόμοια βάση όταν λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις» πρόσθεσε.

Τα πρότυπα, τα οποία περιλαμβάνουν ξεχωριστά πλαίσια για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το κλίμα και τη βιωσιμότητα, σηματοδοτούν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας. Το ακρωνύμιο ESG επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από μια ομάδα που συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές έλειπαν σε μεγάλο βαθμό από την ενεργό δράση και η ετικέτα συνδέθηκε με όλο και μεγαλύτερο αριθμό χρηματοπιστωτικών προϊόντων και δραστηριοτήτων, μετατρεπόμενη τελικά σε μια επιχείρηση πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία προσπάθησαν να βάλουν τάξη σε μια αγορά στην οποία το «πράσινο ξέπλυμα» - η λανθασμένη επισήμανση των προϊόντων ESG - είχε γίνει ευρέως διαδεδομένη ανησυχία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια ταξινόμηση και ήταν επίσης η πρώτη που παρουσίασε ένα εγχειρίδιο κανόνων ESG για τους επενδυτές. 

Προχωρά τώρα σε ρυθμίσεις για τις εταιρείες, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου που τελικά επανασχεδιάζει τις γραμμές του καπιταλισμού.

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να βάλει τις εταιρείες να αναφέρουν το αποτύπωμα άνθρακα. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν την απαίτηση από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τα απόλυτα δεδομένα εκπομπών, κάτι που έχει συναντήσει την αντίθεση της JPMorgan Chase & Co. , της Exxon Mobil Corp. , της Chevron Corp. και της Goldman Sachs Group Inc. , μεταξύ άλλων. Η εχθρότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απέναντι στο ESG έχει επίσης περιπλέξει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση κανόνων ESG στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια μέτρηση, οι παγκόσμιοι κανονισμοί ESG έχουν αυξηθεί κατά 155% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την ESG Book, μια εταιρεία δεδομένων και τεχνολογίας για τη βιωσιμότητα. Ο Lloyd λέει ότι «παραδόξως υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, αλλά οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν μέσα σε ένα πολύ συγκεχυμένο τοπίο, λόγω των πλαισίων με διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικούς τομείς εστίασης».

Ο Brian Moynihan, διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, χαρακτήρισε τα πρότυπα ISSB «ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας βάσης ολοκληρωμένων προτύπων βιωσιμότητας με γνώμονα την αγορά. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο καπιταλισμός και οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη»

Ο Zhongming Zhu, αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, δήλωσε ότι «η Κίνα έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει το έργο του ISSB και την ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων δημοσιοποίησης της βιωσιμότητας».

Η Jane Goodland, επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας στον όμιλο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι το ISSB «παρείχε την πρακτική, ευέλικτη και διαλειτουργική παγκόσμια βάση για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας που χρειαζόμασταν επειγόντως» και πρόσθεσε ότι «ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν τα νέα πρότυπα του ISSB ως αυτή την παγκόσμια βάση μέχρι το 2025».

Ο Gerald Podobnik, οικονομικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας, της εταιρικής τράπεζας και της ESG της Deutsche Bank AG, δήλωσε ότι τα πρότυπα θα πρέπει να θεωρηθούν ως «εργαλειοθήκη για τη μέτρηση των επιδόσεων και καταλύτης για την προώθησή τους. Μια ευκαιρία να μετριάσετε τους κινδύνους και να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες. Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού»

Ο Christopher J. Ailman, CIO του California State Teachers' Retirement System (CalSTRS), δήλωσε ότι τα νέα πρότυπα ISSB βασίζονται στις προσπάθειες που επικεντρώνονται στους επενδυτές. «Είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιώσουμε τις οικονομικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, ώστε να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τους κινδύνους του χαρτοφυλακίου μας και να προστατεύσουμε τις συντάξεις των δημόσιων εκπαιδευτικών της Καλιφόρνιας, και τα πρότυπα ISSB θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», δήλωσε.

Η Nicolette Bartlett, επικεφαλής του CDP, χαρακτήρισε τα πρότυπα του ISSB «σημαντικό βήμα». «Η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αυξάνεται αλλά όχι όσο χρειάζεται», δήλωσε.

Προς το παρόν, οι βέλτιστες πρακτικές για το σχεδιασμό της κλιματικής μετάβασης ακολουθούνται από λιγότερες από 1 στις 100 εταιρείες, σύμφωνα με έκθεση του CDP του Φεβρουαρίου.

Οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν το πλαίσιο ISSB το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες εκθέσεις που θα χρησιμοποιούν τα πρότυπα θα είναι διαθέσιμες στους επενδυτές το 2025. Οι επιμέρους χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα καταστήσουν υποχρεωτική την ISSB. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συμφώνησε να παρέχει τακτικές εκθέσεις στο ISSB σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν οι εταιρείες στην υιοθέτηση των προτύπων του.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας ακολουθεί μια διαδικασία διαβούλευσης που διήρκεσε περισσότερο από 18 μήνες. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θεωρούν ότι το πλαίσιο ISSB υπολείπεται σε έναν βασικό πυλώνα της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, δηλαδή στη διπλή ουσιαστικότητα. Τα πρότυπα δεν θα απαιτούν από τις εταιρείες να γνωστοποιούν τον περιβαλλοντικό ή κοινωνικό αντίκτυπό τους στον κόσμο γύρω τους, μια απόφαση που η ISSB υποστηρίζει ότι καθορίζεται από τα όρια της εντολής της.

Η τελική έκδοση αντανακλά επίσης έναν συμβιβασμό στις εταιρικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τις δυσκολίες γύρω από τη συλλογή δεδομένων. 

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την υποβολή εκθέσεων για τις εκπομπές του πρώτου έτους στα πεδία 1 και 2 και να εξαιρέσουν τις εκπομπές από τις αλυσίδες αξίας, γνωστές ως πεδίο 3. Επιπλέον, οι εταιρείες θα είναι ελεύθερες να επικεντρωθούν πρώτα στην υποβολή εκθέσεων για το κλίμα και να καθυστερήσουν τις γνωστοποιήσεις για τη βιωσιμότητα κατά ένα έτος.

Ακολουθούν τα κλιματικά πρότυπα του ISSB που θα απαιτούν από τις εταιρείες να κάνουν:

  • Μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τα αέρια του θερμοκηπίου, εκτός εάν απαιτείται η χρήση εναλλακτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων 1, 2 και 3.
  • Αναφέρετε το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων ή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που είναι ευάλωτα σε μεταβατικούς και φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
  • Γνωστοποιήστε το ποσό των κεφαλαιακών δαπανών, της χρηματοδότησης ή των επενδύσεων που διατίθενται για κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα.
  • Εξηγήστε εάν και πώς χρησιμοποιείται η εσωτερική τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Περιγράψτε τους στόχους που σχετίζονται με το κλίμα και εάν και πώς οι σχετιζόμενες με το κλίμα εκτιμήσεις υπεισέρχονται στις αμοιβές των στελεχών.

Ακολουθούν τα πρότυπα βιωσιμότητας του ISSB που θα απαιτούν από τις εταιρείες να κάνουν:

  • Γνωστοποίηση πληροφοριών ουσιωδών για τις χρηματοοικονομικές προοπτικές, δηλαδή πληροφοριών που μπορούν να "επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι πρωταρχικοί χρήστες των χρηματοοικονομικών αναφορών γενικού σκοπού"
  • Επεξήγηση της προσέγγισης της διαχείρισης κινδύνων για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.
  • Γνωστοποίηση των διαδικασιών διακυβέρνησης που εφαρμόζονται για την παρακολούθηση των κινδύνων.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ