ESG+Stories

Το επόμενο μεγάλο θέμα ESG: H ευημερία των εργαζομένων

Η ευημερία των εργαζομένων χαρακτηρίζεται ως το πιο βασικό θέμα βιωσιμότητας που πρέπει να παρακολουθείται, ωστόσο, η πολυπλοκότητα και η ανεπάρκεια των δεδομένων ESG παραμένει εμπόδιο για την εταιρική βιωσιμότητα.
Το επόμενο μεγάλο θέμα ESG: H ευημερία των εργαζομένων

Η ευημερία των εργαζομένων είναι ένα από τα βασικά αναδυόμενα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ζητήματα (ESG) που πρέπει να προσέχουν οι εταιρείες και οι επενδυτές, καθώς το κόστος του άγχους που συνδέεται με την πανδημία Covid-19 αποτελεί λειτουργικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας σε ένα πάνελ στο Συνέδριο Βιώσιμης Επένδυσης και Χρηματοδότησης της Σιγκαπούρης κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ecosperity στη Σιγκαπούρη, η Martina Cheung, πρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι η ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων καθίσταται βασικό ζήτημα για το "S" στο ESG, καθώς οι εταιρείες εξετάζουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους από τη μη καλή φροντίδα του προσωπικού τους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών, όπως η εταιρεία logistics FedEx, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, έχουν προβεί σε αλλαγές για τη βελτίωση της οικονομικής, σωματικής και ψυχικής ευημερίας των εργαζομένων τους τα τελευταία χρόνια.

Οι επιχειρήσεις που διέθεταν ισχυρές παροχές, όπως άδεια ασθενείας και γονική άδεια επί πληρωμή, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση.

Μια παγκόσμια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο από την ασφαλιστική εταιρεία AXA διαπίστωσε ότι το 95% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής έντασης για τους εργαζόμενους αποτελεί βασικό επιχειρηματικό κίνδυνο και ότι καταστάσεις όπως η επαγγελματική εξουθένωση και η κακή ψυχική υγεία αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο για την απόδοση των επιχειρήσεων.

Η Cheung δήλωσε ότι η ευημερία των εργαζομένων θα μπορούσε να γίνει τόσο σημαντική όσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για το "E" στο ESG και ότι ο οργανισμός της συνεργάζεται με το νεοϊδρυθέν World Wellbeing Movement για να διερευνήσει την αξία του θέματος για την επενδυτική κοινότητα.

Η αγορά της εταιρικής ευεξίας εκτιμάται ότι θα αξίζει 57 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αυξάνεται κατά 7% ετησίως, καθώς οι εταιρείες ανταποκρίνονται στις πιέσεις που συνδέονται με το Covid με την καλύτερη φροντίδα του προσωπικού τους.

Το ενδιαφέρον για την κοινωνική πλευρά της βιωσιμότητας έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της πανδημίας, με περισσότερες εταιρείες να επιδιώκουν να βελτιώσουν τα διαπιστευτήριά τους όσον αφορά την ποικιλομορφία, το φύλο, την ένταξη και τις εργασιακές πρακτικές. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των εταιρειών που ολοκλήρωσαν την Παγκόσμια Αξιολόγηση Εταιρικής Βιωσιμότητας της S&P, ο οποίος αυξήθηκε κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο, δήλωσε ο Cheung.

Τα ομόλογα που πωλήθηκαν για τη χρηματοδότηση κοινωνικών σκοπών εννεαπλασιάστηκαν σε 164,87 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Environmental Finance, ενός παγκόσμιου παρόχου ειδήσεων και αναλύσεων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, η Cheung αναγνώρισε ότι η μέτρηση πολύπλοκων ανθρώπινων προβλημάτων όπως η πολυμορφία και η ένταξη δεν είναι εύκολη. Η κοινωνική βιωσιμότητα περιπλέκεται επίσης από τις τοπικές διαφορές. Ο Park Kyung-Ah, διευθύνων σύμβουλος της διαχείρισης επενδύσεων ESG στην κρατική επενδυτική εταιρεία Temasek, δήλωσε ότι η μέτρηση του "S" στο ESG είναι «εξαιρετικά διαφοροποιημένη» σε διαφορετικές κουλτούρες.

Αυτό ισχύει για την Κίνα, για παράδειγμα. «Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τους επενδυτές που υποστηρίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά η ποικιλομορφία, η ένταξη και η ισότητα δεν είναι προχωρημένα θέματα στην Κίνα», δήλωσε ο Luo Nan, επικεφαλής της Κίνας για Υπεύθυνες Επενδύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ