ESG+Stories

Γιατί οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεν εμπιστεύονται τα δεδομένα ESG των ανταγωνιστών;

Μια παγκόσμια μελέτη διαπιστώνει ότι τα περισσότερα στελέχη πιστεύουν ότι τα δεδομένα βιωσιμότητας των ανταγωνιστών τους στερούνται αξιοπιστίας. - Περίπου το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ανταγωνιστές τους επικεντρώνονται περισσότερο στην εικόνα παρά στην επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων βιωσιμότητας
Γιατί οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεν εμπιστεύονται τα δεδομένα ESG των ανταγωνιστών;

Το 2022 ήταν μια σκληρή χρονιά για την αξιοπιστία των επενδύσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιχειρηματική κοινότητα δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη της βρετανικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Inmarsat που διεξήχθη σε περισσότερα από 1.000 στελέχη με αρμοδιότητες τεχνολογίας ή ESG στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ορυχείων, των μεταφορών και της γεωργίας, τα δύο τρίτα (76%) δεν εμπιστεύονται τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές τους στις εκθέσεις και τους ισχυρισμούς για τη βιωσιμότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το 80% των στελεχών πιστεύουν ότι οι ανταγωνιστές τους επικεντρώνονται περισσότερο στην αντίληψη παρά στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων βιωσιμότητας. Περίπου το ίδιο ποσοστό - 81% - πιστεύει ότι η επιχείρησή του είναι περισσότερο περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη από τους ανταγωνιστές του.

Οι επιχειρήσεις είναι επίσης απρόθυμες να μοιραστούν τα δεδομένα τους σχετικά με τα ESG, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη διαφάνεια και τη συγκριτική αξιολόγηση του κλάδου. Λιγότερο από το ήμισυ (47%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα να μοιράζονται όλα τα δεδομένα τους σχετικά με τα ESG με τρίτους για τη βελτίωση της αναφοράς και της συγκριτικής αξιολόγησης του κλάδου.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η έλλειψη επαληθεύσιμων σκληρών δεδομένων και η προθυμία για την κοινοποίησή τους μπορεί να υπονομεύει την εμπιστοσύνη και να επιβραδύνει την πρόοδο στην εταιρική βιωσιμότητα.

«Πρέπει να γίνει δουλειά για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι εταίροι εντός και εκτός οργανισμών θα αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τόσο υποχρεωτικά όσο και εθελοντικά δεδομένα ESG, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν τον βαθύ μετασχηματισμό της βιωσιμότητας που όλοι χρειαζόμαστε», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο John Pabon, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων βιωσιμότητας Fulcrum Strategic Advisors, με έδρα τη Μελβούρνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν τις αρνητικές αντιλήψεις για τον τομέα ESG που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι επενδύσεις ESG τέθηκαν υπό σοβαρό έλεγχο το 2022, με την BlackRock και άλλες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να αντιμετωπίζουν επικρίσεις από χρηματοδότες που δήλωσαν ότι οι βιώσιμες επενδύσεις θέτουν σε κίνδυνο τις αποδόσεις. Τα πρότυπα αξιολόγησης ESG τέθηκαν επίσης υπό αμφισβήτηση, με αυξανόμενη πίεση για την τυποποίηση του τρόπου ορισμού των δεδομένων.

Ο Pabon δήλωσε ότι ορισμένοι από τους κλάδους που εκπροσωπούνται στη μελέτη της Inmarsat, ιδίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι διαβόητοι όσον αφορά το «πράσινο ξέπλυμα», οπότε η έλλειψη πίστης τους στα δεδομένα ESG θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση «προβολής» των στελεχών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη στα δεδομένα ESG θα πρέπει να αυξάνεται, καθώς η επενδυτική κοινότητα εστιάζει πλέον πολύ περισσότερο στην εξασφάλιση της επαληθεύσιμης αξιοπιστίας των αριθμών και οι επενδυτές θα θέλουν να προστατεύσουν την ακεραιότητα των επενδύσεών τους.

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταπολεμά το «πράσινο ξέπλυμα», τιμωρώντας τις εταιρείες που προβάλλουν αμφίβολους ισχυρισμούς βιωσιμότητας, σημείωσε ο Pabon. Αυτό θα ωθήσει τις εταιρείες να γίνουν καλύτερες στη συλλογή και μέτρηση δεδομένων, είπε.

Η Κίνα παρουσίασε τον Δεκέμβριο σχέδια για την αυστηροποίηση των κανόνων για τα «πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο του greenwashing, ενώ αυτό το μήνα η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Σιγκαπούρης εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούν οι μικροεπενδυτές, προκειμένου να αποφεύγονται οι υπερβολικές απαιτήσεις με δεδομένα ESG.

Ο Pabon δήλωσε ότι τα δεδομένα ESG «σίγουρα δεν είναι τέλεια». Πάντα θα υπάρχουν υστερούντες και εταιρείες που θα ξεφεύγουν από τα περιθώρια, δήλωσε. «Αλλά η βελόνα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, οπότε είναι εκπληκτικό να βλέπουμε το συναίσθημα να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ