ESG+Stories

Μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να προκαλέσουν αλλαγές στη βιομηχανία εξόρυξης;

Σημαντικός ο ρόλος των ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιρειών στη μετάβαση στο ESG για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ενέργειας και εξόρυξης. 
Μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να προκαλέσουν αλλαγές στη βιομηχανία εξόρυξης;

«Δεν υποστηρίζω με κανέναν τρόπο, μορφή ή οποιαδήποτε αγορά οπουδήποτε στον κόσμο- που απλά γυρίζει την πλάτη στον τομέα της ενέργειας και των εξορύξεων, αντί να συνεργάζεται μαζί τους, η δουλειά μας είναι να υποστηρίζουμε τη μετάβαση των πελατών μας και αυτό κάνουμε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας χρηματιστηριακής εταιρείας BMS Group, Nick Cook, στο insurancebusinessmag.com. 

.

Ο επικεφαλής με έδρα το Λονδίνο βρέθηκε πρόσφατα στην Αυστραλία, όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Πολλοί ασφαλιστές και μεσίτες, συμπεριλαμβανομένης της BMS, διευκολύνουν τις απαραίτητες καλύψεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους ασφαλιστικούς ηγέτες, ο Cook ήταν ειλικρινής και άμεσος σχετικά με αυτό το θέμα. Ήταν επίσης ξεκάθαρος σχετικά με το πού βλέπει την ευθύνη για την εταιρεία του - μια χρηματιστηριακή εταιρεία με έμφαση στον ενεργειακό χώρο.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Το ζούμε και το αναπνέουμε καθημερινά και ο κλάδος πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό» σχολίασε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η BMS δημιούργησε μια νέα θέση που αναφέρεται απευθείας στον Cook: Επικεφαλής περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης. Ο βετεράνος του κλάδου Neil Prior διορίστηκε επικεφαλής των πρωτοβουλιών ESG (Environmental, Social, and Governance) στην εταιρεία.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας, τους υπαλλήλους μας και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μας για να βοηθήσουμε στη μετακίνηση της αγοράς προς πιο βιώσιμες και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επιχειρηματικές πρακτικές», δήλωσε ο Cook σε σχετική εκδήλωση καλωσορίσματος του Neil Prior. 

Το Insurance Business ρώτησε τον Cook τι κατάφερε να επιτύχει η εταιρεία του με τους πελάτες του στον τομέα των ESG κατά το τελευταίο έτος. Ο παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι, ως ιδιωτική επιχείρηση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ρητές κανονιστικές απαιτήσεις για την εταιρεία του να «προωθήσει μια ατζέντα ESG».

«Πήρα όμως μια απόφαση όπου θεώρησα ότι, λόγω του μείγματος του χαρτοφυλακίου μας όπου χειριζόμαστε πολλούς ενεργειακούς και εξορυκτικούς κινδύνους - και πολλοί από αυτούς τους εξορυκτικούς κινδύνους είναι στην Αυστραλία - ότι έπρεπε να ηγηθούμε από μπροστά», δήλωσε ο Cook. Είπε ότι ο «μόνος τρόπος» για να γίνει αυτό στην ασφαλιστική αγορά και σε όλες τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι «να νοικοκυρέψουμε πρώτα τα του οίκου μας». «Το βλέπω αυτό σε τρεις τομείς. Πρώτον: να βάλουμε τα δικά μας σπίτια σε τάξη- δεύτερον: να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ροές εργασίας με συγκεκριμένη πελατειακή βάση και τρίτον: να συνεργαστούμε με τις αγορές μας σε όλο τον τομέα ESG» είπε ο ίδιος.

«Έτσι, όπως και άλλοι χρηματιστές και πολλές άλλες εταιρείες, αυτό που κάναμε ήταν να προσλάβουμε ένα εξωτερικό τρίτο μέρος που ειδικεύεται στην ESG, να έρθει και να κάνει μια ανάλυση του χάσματος σε όλη την επιχείρησή μας» πρόσθεσε. 

Τον Οκτώβριο του 2021, η BMS διόρισε την Apex Group για την παροχή υπηρεσιών αναφοράς του αποτυπώματος άνθρακα και για την υποστήριξη των σχεδίων μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας. Ο Cook δήλωσε ότι ορισμένα από τα μαθήματα ESG που πήρε μέσω της Apex «ήταν αρκετά σκληρά».

«Βάλαμε στην άκρη κεφάλαια για να επενδύσουμε σε τομείς στους οποίους υπήρχαν σαφή κενά στην πολιτική μας για το ESG - και αυτό είναι που εφαρμόζει ο Neil Prior τους τελευταίους 12 με 18 μήνες», δήλωσε ο Cook.

Ο Cook πρόσθεσε ότι ένα μέρος αυτής της εργασίας περιελάμβανε την επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλα τα παγκόσμια γραφεία τους, τη μείωση των διεθνών ταξιδιών και, όπου τα ταξίδια είναι απαραίτητα, τη συνένωση πολλών ταξιδιών σε ένα. Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει άμεσα σε προγράμματα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ώθησε την BMS στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη όσον αφορά το ESG. «Αυτό μας επιτρέπει να συζητάμε με αξιοπιστία με τους πελάτες μας που ασχολούνται με την εξόρυξη και την ενέργεια», συμπλήρωσε.

«Νομίζω ότι ο κλάδος μας και η κοινότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών οφείλουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για να βοηθήσουν αυτές τις εταιρείες, ιδίως ορισμένες από αυτές τις εταιρείες εξόρυξης, να περάσουν αποτελεσματικά μια σημαντική περίοδο αλλαγών». Ο Cook δήλωσε ότι η μετάβαση στο ESG για μια εταιρεία ενέργειας ορυκτών καυσίμων, μακριά από "ορισμένους τύπους εξόρυξης άνθρακα σε καθαρότερη ενέργεια", θα έπαιρνε "πολύ χρόνο", πιθανώς τέσσερα έως πέντε χρόνια.

«Ενώ ορισμένοι ασφαλιστές έχουν κάνει, νομίζω, μια αρκετά δρακόντεια κίνηση λέγοντας ότι μέσα στους επόμενους 24 μήνες ή 12 μήνες δεν θα ανανεώσουν ορισμένα χαρτοφυλάκια και ορισμένους τύπους πελατών ενέργειας και εξόρυξης - εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Cook. Είπε ότι αποτελεί μέρος της δέσμευσης της εταιρείας του ως μεσίτη - και υποχρέωση του ευρύτερου κλάδου - να συνεργαστεί με τις εταιρείες ενέργειας μέσα από αυτόν τον «κύκλο αλλαγών».

Στην Αυστραλία, ο Cook δήλωσε ότι η χρηματιστηριακή του εταιρεία συνεργάζεται άμεσα με αρκετές εταιρείες εξόρυξης, τόσο άνθρακα όσο και πολύτιμων μετάλλων. Μαζί με τρίτες εταιρείες όπως η Apex, είπε, η BMS υποστηρίζει τη μετάβασή τους στο ESG.

«Είμαστε απασχολημένοι με το να μεταφέρουμε μερικά από τα μαθήματα που έχουμε πάρει από όλο τον κόσμο», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «γρήγορη λύση» για να αλλάξει μία εταιρεία νοοτροπία. Μια πραγματικότητα του κλάδου, δήλωσε ο Cook, είναι ότι οι επενδύσεις συνδέονται πλέον συχνά με πολιτικές ESG, περισσότερο σήμερα σε σύγκριση με μόλις 12 μήνες πριν.

«Όταν αναζητάτε νέες επενδύσεις, μία από τις ερωτήσεις που μας ρωτάει σχεδόν κάθε ιδιωτικός επενδυτικός οίκος και κάθε κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, ως οργανισμός, είναι ποια είναι η πολιτική μας για το ESG. Ο Cook δήλωσε ότι υπάρχουν «απτά» οφέλη που προκύπτουν από την τήρηση των πολιτικών ESG κατά την αναζήτηση νέων επενδύσεων.

«Απλά δεν πρόκειται να δείτε επενδυτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επενδύουν σε επιχειρήσεις, εκτός εάν υιοθετούν και αγκαλιάζουν αυτή τη μετάβαση και μπορούν να δείξουν σαφώς απτή αλλαγή και όφελος» ανέφερε και συμπλήρωσε «όταν μίλησα με δεκάδες ιδιωτικούς επενδυτικούς οίκους, αυτό είναι απολύτως στην ατζέντα τους. Όταν εξετάζουν μια επένδυση σε οποιαδήποτε επιχείρηση: υποδομές, ακίνητα, ορυχεία, ενέργεια, λιανικό εμπόριο ή οτιδήποτε άλλο, λαμβάνουν οπωσδήποτε υπόψη τους τη θέση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου σε θέματα ESG». 

Τέλός, σημείωσε πως «greenwashing» δεν λειτουργεί, επειδή οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να δείχνουν σαφώς πού ξοδεύουν κεφάλαια. «Είτε πρόκειται για εταιρεία εξόρυξης είτε για εταιρεία ακινήτων, δεν έχει σημασία. Αν αυτά τα παιδιά δεν υιοθετήσουν και δεν αγκαλιάσουν και δεν δείξουν πρόοδο, θα δυσκολευτούν να βρουν οποιαδήποτε μορφή νέων επενδύσεων» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ