Ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός We Are Europe, δημοσίευσε πρόσφατα για πρώτη φορά μια μεγάλη έρευνα σχετικά με το πώς βλέπουν πραγματικά οι επιχειρήσεις τις οδηγίες CSRD και Omnibus. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το HEC Paris, και έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 εταιρείες από όλη την Ευρώπη συμπληρώνοντας ανεξάρτητα το ερωτηματολόγιο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εταιρίες κατανέμονται σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, τομέων, μεγεθών και επιπέδων ωριμότητας σχετικά με τα ESG, γεγονός που προσδίδει στην έρευνα ένα σημαντικό μπόνους αντικειμενικότητας. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, πάντως, είναι ότι η πλειονότητα των εταιριών λέει “ναι” στην βιωσιμότητα με όχημα μια βελτιωμένη έκδοση της CSRD, και “όχι” στο ξήλωμα των κανονισμών που φέρνει το Omnibus.
.
Συγκεκριμένα, μόνο το 17% των ερωτηθέντων εξέφρασε δυσαρέσκεια σχετικά με το CSRD, εκ των οποίων το 10% ζητά στοχευμένες βελτιώσεις και το 7% πιστεύει ότι είναι απαραίτητη μια ριζική αναθεώρηση ή αντικατάσταση. Ακόµη και µεταξύ των επαγγελµατιών του χρηµατοοικονοµικού τοµέα, που παραδοσιακά θεωρούνται πιο προσεκτικοί, µόνο το 27% εξέφρασε αντιρρήσεις στην CSRD, ενώ στους επαγγελματίες που ασχολούνται στενά με τον τομέα της βιωσιμότητας, το ποσοστό πέφτει στο 14%. Αντίθετα, η ανατροφοδότηση σχετικά με την πρόταση «Omnibus» είναι σημαντικά πιο αρνητική. Μόνο το 25% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρόταση Omnibus ως έχει, ενώ το 51% πιστεύει ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας.
Η άποψη των επιχειρήσεων σχετικά με την CSRD
Σχετικά με την CSRD, το 61% δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο με την οδηγία στην τωρινή της μορφή. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εταιριών, φαίνεται να πιστώνουν στην CSRD την δυνατότητα διαφάνειας και συγκρισιμότητας στα ESG δεδομένα, ενώ οι περισσότεροι την θεωρούν στρατηγικό εργαλείο εταιρισκού μετασχηματισμού. Το 90% των εταιριών ανέφεραν και την γεωπολιτική διάσταση, υπογραμμίζοντας ότι ενισχύει την ευρωπαϊκή κυριαρχία και δίνει στην Ένωση ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα.
Στα αρνητικά της οδηγίας αναφέρουν το υψηλό κόστος και τον μεγάλο χρόνο για την προετοιμασία των εκθέσεων, ενώ πολλοί ζητούν αναθεώρηση του ορίου των 250 υπαλλήλων, προκρίνοντας το όριο να διπλασιαστεί στους 500. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και το εύρημα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. . Μόνο το 37% των ερωτηθέντων βλέπει την CSRD ως απειλή για την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, καταρρίπτοντας την γενική ιδέα που “κυκλοφορεί”. Φυσικά ως μειονέκτημα αναφέρεται και η έλλειψη πρόνοιας, καθοδήγησης και αναλογικότητας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά και τη χώρα μας, της οποίας η επιχειρηματική ραχοκοκκαλιά είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους.
Η άποψη των επιχειρήσεων σχετικά με το Omnibus
Όπως είπαμε και παραπάνω οι εταιρίες στέκονται στην καλύτερη με σκεπτικισμό, στη χειρότερη με αρνητισμό απέναντι στο Omnibus. Συγκεκριμένα η πλειονότητα αναφέρει ότι η πρόταση «μπερδεύει, απογοητεύει και δημιουργεί ανασφάλεια», διαταράσσοντας την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Υπογραμμίζεται ότι ακόμα και ανάμεσα σε όσους ήταν ήδη δυσαρεστημένοι με την CSRD, μόνο 39% υποστηρίζουν το Omnibus.
Ανάμεσα στις κύριες αντιρρήσεις σχετικά με το Omnibus, είναι η μείωση του πεδίου εφαρμογής που θεωρείται το μεγαλύτερο λάθος, καθώς δίνει αρνητικό μήνυμα σε όσες εταιρίες είχαν ήδη επενδύσει χρόνο και πόρους στην εναρμόνιση με την CSRD. Σημειώνεται, επίσης, ότι παραβιάζει βασικές αρχές καλής νομοθέτησης, αφού έγινε χωρίς διαβούλευση και χωρίς impact assessment, όπως υπογραμμίζουν οι ερωτηθέντες.
Σε μια γεωγραφική θεώρηση, η Ανατολική Ευρώπη εμφανίζεται πιο θετική στην πρόταση Omnibus, συγκριτικά με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Αντιθέτως, οι διαφορές ανά μέγεθος εταιρίας ή κλάδο είναι μικρές – η γενική δυσπιστία διατρέχει όλους τους τομείς και τύπους εταιριών.
Σχετικά με την έρευνα
«Στόχος μας είναι να διαδώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στους ευρωπαίους και εθνικούς πολιτικούς ηγέτες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά στην Επιτροπή και στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών», εξηγεί ο Alexis Kryceve, Γάλλος εκπρόσωπος του οργανισμού WeAreEurope. «Η πραγματική γνώμη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λείπει πραγματικά και μας εμποδίζει να έχουμε μια ορθολογική ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα μας επιτρέψει να απομακρυνθούμε από τις στάσεις».