Η ανάδειξη του νέου Πάπα είναι σήμερα πρώτο θέμα παγκοσμίως και όχι άδικα, μιας και πρόκειται για μια επιλογή με πολλούς συμβολισμούς. Το «Habemus Papam» ακούστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Μαΐου 2025 από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι σήμερα ο 247ος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, με το παπικό όνομα Λέων ΙΔ΄. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιλέγεται Πάπας από την Αμερική, μιας και η επιλογή υπερδυνάμεων στη συγκεκριμένη θέση εξουσίας δεν είναι στις προτιμήσεις του Κονκλαβίου. Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ, εκλέχθηκε από σώμα 133 Καρδιναλίων, σε μια απ΄τις γρηγορότερες διαδικασίες της ιστορίας, μιας και διήρκησε μόλις δύο ημέρες. Θυμίζουμε εδώ, ότι για τον Φραγκίσκο Α’ χρειάστηκαν πέντε ψηφοφορίες, ενώ για τον προκάτοχό του Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τέσσερις.
.
Η επιλογή και η καριέρα του Ρόμπερτ Πρέβοστ
«Μετά από έναν χοντρό Πάπα, έρχεται ένας λεπτός Πάπας», λένε στα πηγαδάκια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, όταν θέλουν να σχολιάσουν με το γάντι την πολιτική επιρροή που έχει ο Ποντίφικας. Το ρητό ουσιαστικά σημαίνει πως εάν ένας Ποντίφικας τραβήξει την πολιτική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, τότε ο επόμενος επιλέγεται έτσι ώστε να επαναφέρει μια κατάσταση ισορροπίας. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, θα περιμέναμε πως μετά τον Φραγκίσκο ο οποίος ομολογουμένως ήταν Πάπας-επαναστάτης, φτιάχνοντας τη δική του τάξη πραγμάτων και υπερασπιζόμενος μέχρι και την woke κουλτούρα, ο επόμενος εκλεκτός του Βατικανού, θα ήταν ένα πρόσωπο με πιο συντηρητικές τοποθετήσεις. Γι΄αυτό άλλωστε ακουγόταν έντονα και το όνομα του «πολέμιου» του Φραγκίσκου, Ρομπέρ Σάρα από τη Γουινέα.
Η επιλογή τελικά, κατά τους αναλυτές, ήταν στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης και της ισορροπίας παπικών πολιτικών με μέτρο και σύνεση. Από τη μία, ο Ρομπερτ Πρέβοστ είναι γνωστός για την δράση του στους τομείς κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως ιεραπόστολος στο Περού δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία για τους φτωχούς και τους μετανάστες, ενώ ορίστηκε καρδινάλιος μόλις το 2023, με απόφαση φυσικά του εκλιπόντος Φραγκίσκου, ο οποίος προηγουμένως (το 2015) τον είχε ορίσει επίσκοπο του Τσικλάγιο στο Περού. Διατηρεί πάντοτε πολύ χαμηλό προφίλ, έχοντας δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις και πραγματοποιήσει μετρημένες κοσμικές εμφανίσεις.
Η σχέση με τον Ντόναλντ Τράμπ και τις ΗΠΑ
Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ, έχει στο παρελθόν διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο Τραμπ, σχετικά με τις περικοπές κατά 90% στο USaid, τον Οργανισμό των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη που προσέφερε μη στρατιωτική εξωτερική και αναπτυξιακή βοήθεια στις πιο αδύναμες χώρες. Ο σημερινός Πάπας, μάλιστα το είχε χαρακτηρίσει ως «εγκληματική ενέργεια». Παρ΄όλο το παρελθόν, ο Ντόναλντ Τράμπ, μαθαίνοντας για την εκλογή, δήλωσε: «Ενιωσα μεγάλη υπερηφάνεια όταν συνειδητοποίησα ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας. Ανυπομονώ να τον συναντήσω. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!».
Αντιθέτως, ο συντηρητικός σχολιαστής και σύμμαχος του Τραμπ, Τσάρλι Κερκ, είπε: «Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο κ. Πρέβοστ δημοσίευε προπαγάνδα υπέρ του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη διάρκεια σύλληψής του το 2000». Την ίδια ώρα, η της σύμβουλος του Τραμπ, Λόρα Λούμερ, έγραψε: «Πάπας woke μαρξιστής».
Σίγουρα βεβαίως, τα κουρδισμένα στρατιωτάκια της MAGA κουλτούρας, δεν μπορούν να συγχωρέσουν στον νέο Πάπα τις διαφορές του με τις επιλογές του ηγέτη τους, εκφράζοντας μια γενική δυσαρέσκεια για την επιλογή αυτή. Την ίδια δυσαρέσκεια σαφώς μπορεί να μοιράζεται και ο πρόεδρος Τράμπ, ο οποίος λόγω αξιώματος, δεν μπορεί να τις εκφράσει.
Οι συγκλίσεις και οι διαφορές με τον Φραγκίσκο
Ήδη από την πρώτη του ημέρα στο Βατικανό, φάνηκε ότι ο Λέων ΙΔ΄ θέλει να συνεχίσει το έργο του Φραγκίσκου, μιας και ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «Ειρήνη στον κόσμο!», στα ιταλικά, ενώ συνέχισε: «Αυτός είναι ο κόσμος που μας έχει εμπιστευτεί, ένας κόσμος στον οποίο, όπως μας δίδαξε τόσες πολλές φορές ο Πάπας Φραγκίσκος, καλούμαστε να δώσουμε μαρτυρία για τη χαρούμενη πίστη μας στον Ιησού τον Σωτήρα».
Σίγουρα ένα σημείο σύγκλισης θα είναι η κοινωνική πρόνοια και η προστασία των μεταναστών και των αδυνάτων, πεδίο στο οποίο ο Λέων ΙΔ΄ έχει γνώση και παρελθόν. Το ίδιο και η στήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στα ανοιχτά μέτωπα πολέμου, που δυστυχώς παραμένουν αμείωτα.
Το ίδιο λογικά αναμένεται να συμβεί και στο πεδίο του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, στο οποίο ο Φραγκίσκος πρωτοστάτησε. Ο Λέων ΙΔ΄ έχει κατακρίνει ήδη μια φορά την κυβέρνηση Τράμπ, και αναμένεται να κάνει το ίδιο και σε ό,τι αφορά την αδιαφορία του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, μιας και αυτή η climate-friendly παρακαταθήκη του Φραγκίσκου αποτέλεσε και ένα απ΄τα βασικότερα σημεία δημοφιλίας του.
Ο νέος Πάπας, πρόκειται βεβαίως να έχει πολύ χαλαρότερες ή και καθόλου τοποθετήσεις σχετικά με τα θέματα της LGBTQ κοινότητας, κάτι το οποίο ο Φραγκίσκος στήριζε πάντοτε και ορισμένες φορές ταράζοντας τα νερά. Είχε πει μάλιστα την φράση που θα μείνει στην παπική ιστορία: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;». Ο Λέων ΙΔ΄ τηρεί πολύ παραδοσιακότερες αξίες, γι΄αυτό άλλωστε τον αναφέρουν ως μια «ισορροπημένη, ενωτική επιλογή», αλλά ποτέ δεν θα ξέφευγε προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση. Ωστόσο όλα αυτά μένει να τα δούμε εν καιρώ, έχοντας στο νου την σημασία που έχει ο λόγος του Πάπα, όταν η εικόνα της διεθνούς διπλωματίας αλλάζει κάθε μέρα και περισσότερο.