ESG+Stories

Verimpact: Εκδηλώσεις εταίρων της πράσινης εβδομάδας της ΕΕ - Δεξιότητες για βιώσιμες, ανθεκτικές και κοινωνικά δίκαιες κοινότητες

Στις εκδηλώσεις  παρευρέθηκαν ομιλητές και ομιλήτριες από  επαγγελματικούς χώρους, όπως η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι επιχειρήσεις ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας των επενδύσεων καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών. 
Verimpact: Εκδηλώσεις εταίρων της πράσινης εβδομάδας της ΕΕ - Δεξιότητες για βιώσιμες, ανθεκτικές και κοινωνικά δίκαιες κοινότητες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις “Think Green, Go Sustainable!” και το Sustainable Finance Workshop, τις οποίες συνδιοργάνωσαν η Verimpact, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Εταίρων της Πράσινης Εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

.

Στις εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 130 συμμετέχοντες, παρευρέθηκαν ομιλητές και ομιλήτριες από διαφορετικούς τομείς και επαγγελματικούς χώρους, όπως η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι επιχειρήσεις ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας των επενδύσεων καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών. 

Στο πρώτο μέρος της ημέρας, στο δια ζώσης Συνέδριο “Think Green, Go Sustainable!”, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για θέματα βιωσιμότητας, για τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, την εκπαίδευση σε πράσινες δεξιότητες, τους τρόπους παραγωγής βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών και τη σημασία της βιώσιμης μόδας και την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. 

Στο πρώτο πάνελ με ομιλητές την Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δρ. Κωνσταντίνο Τοπουζέλη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον  Τάσο Φιλιππίδη, Εκτελεστικό Διευθυντή της OZON NGO και την Αναστασία Χαρίτου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων της iSea, συζητήθηκε το θέμα της ρύπανσης από πλαστικά στην Ελλάδα και οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν από αυτήν. Οι ομιλητές φώτισαν τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στη θάλασσα και τον τρόπο που αυτά καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα και στους οργανισμούς καθώς και το ρόλο που μπορούν να παίξουν η τεχνολογία αλλά και οι συνέργειες με την Κοινωνία των Πολιτών στην καταπολέμησή τους. Το πάνελ συντόνισε η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη. 

Η συζήτηση συνέχισε με ένα πάνελ με τίτλο «Εκπαίδευση στις Πράσινες Δεξιότητες». Ομιλητές από τον τομέα της επιχειρηματικότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών συζήτησαν για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και η εκπαίδευση στην καλλιέργεια ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και σκέψης. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Χριστίνα Στριμπάκου, ιδρύτρια της LIA Olive Oil, ο Αλέξανδρος Νούσιας, Country Director της Envolve Entrepreneurship in Greece και η Δρ. Σταυρούλα Κορδέλλα, Περιβαλλοντική Ωκεανογράφος, Πρόεδρος Δ.Σ. της SoSCIety NGO. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Ιωάννα Αλεξιάδου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. 

Επόμενο θέμα συζήτησης ήταν ο Βιώσιμος Σχεδιασμός Υπηρεσιών και Προϊόντων με συντονίστρια την κ. Φαίδρα Μαυρογιώργη, Ιδρύτρια του ESG+ Stories. Οι ομιλήτριες ανέλυσαν το πώς μπορούν τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση των προϊόντων να πραγματοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Με παραδείγματα από τον τομέα της μόδας, των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών αλλά και του packaging, παρουσιάστηκαν μερικά από τα βιώσιμα υλικά για τη δημιουργία υφασμάτων με την αξιοποίηση φυσικών προϊόντων, η μετάβαση από το πλαστικό στο βιοδιασπώμενο και χάρτινο καλαμάκι, αλλά και οι προκλήσεις που μπορεί να κρύβονται σε αυτά και οι απαντήσεις σε πιθανούς ενδοιασμούς του ευρέως καταναλωτικού κοινού για το πόσο επί της ουσίας βιώσιμοι είναι οι τρόποι και τα υλικά παραγωγής. Ομιλήτριες ήταν η Λυδία Πολυχρονοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Matrix Pack S.A., η Χριστιάνα Βαρδάκου, Σχεδιάστρια Υφασμάτων και η Κωνσταντίνα Αγγέλη, Director New Product Development & Sustainability του KORRES.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση αφιερωμένη στην επανάχρηση και την ανακύκλωση. Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα, αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες, σχετικές με τα εν λόγω ζητήματα, στην Ελλάδα του 2023. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία των κινήτρων στους πολίτες όπως αποδεικνύεται – ενδεικτικά - από το παράδειγμα του Just Go Zero Tilos, αλλά και το πώς ένας μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος, όπως είναι το Aldemar Hotels & Resorts μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην υιοθέτηση στρατηγικών και πολιτικών με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Τη συζήτηση στελέχωσαν η Κυβέλη Γουργουρή από το Just Go Zero Tilos, ο Jai Mexis, CEO της Οdyssea, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των Aldemar Hotels and Resorts και ο Γιάννης Πιτσάκης, Συνιδρυτής της 3QUARTERS. Τη συζήτηση συντόνισε η Χριστίνα Δεληγιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Verimpact. 

Στο δεύτερο μέρος της ημέρας, στο διαδικτυακό Sustainable Finance Workshop, ομιλητές από τον τομέα των επενδύσεων, των τραπεζών, του επιχειρηματικού χώρου και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συζήτησαν για ζητήματα βιώσιμης χρηματοδότησης, ESG και τη σημασία της βιωσιμότητας, της καινοτομίας αλλά και της τεχνολογίας στις σύγχρονες οικονομίες. 

Ο Σπύρος Κουβέλης, Senior Associate, Institute for Sustainability Leadership του Πανεπιστημίου του Cambridge (CISL) και Διευθυντής του Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του EPLO, άνοιξε το workshop τονίζοντας τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, τις συνθήκες που οδήγησαν την ανθρωπότητα και τον πλανήτη στη σημερινή τους κατάσταση, αλλά και τους τρόπους που υιοθετήθηκαν από θεσμούς όπως είναι ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του πλανήτη και τον ρόλο που παίζουν τα κριτήρια ESG στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία. 

Στη συνέχεια, ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσίασε τον τρόπο υιοθέτησης των κριτηρίων ESG από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων σε σχέση με την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία και αγορά. 

 Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση της κ. Τερέζας Φαρμάκη από την Astarte Capital, η οποία παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις βιώσιμες επενδύσεις αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι επενδύσεις όταν έχουν γνώμονα τη βιωσιμότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και τις πτυχές της κλιματικής κρίσης που οδήγησαν σε αυτήν την ανάγκη.

Το workshop έκλεισε ο κ. Νικόλας Καρύδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων του The People’s Trust,  παρουσιάζοντας τον τρόπο που ένας φορέας μπορεί να υποστηρίξει νέες, βιώσιμες επιχειρήσεις όχι μόνο μέσω των επενδύσεων αλλά και της συμβουλευτικής και της εκπαίδευσης των στελεχών τους.  

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ