Το φαινόμενο λεύκανσης αντιμετωπίζουν τα τροπικά δάση της θάλασσας, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, καθώς το 84% περίπου εξ αυτών κινδυνεύει να «ξεθωριάσει». Μάλιστα, ακόμη και ύφαλοι που θεωρούνται από τους επιστήμονες «καταφύγια» από τις υψηλές θερμοκρασίες του ωκεανού έχουν υποστεί λεύκανση, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Coral Reef Watch, Ντέρεκ Μανζέλο.
.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι διαθέτουν πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία υποστηρίζει περίπου το 1/3 όλων των θαλάσσιων ειδών και ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον Guardian. «Το γεγονός ότι έχουν επηρεαστεί τόσες πολλές περιοχές υφάλων, ακόμη και τα θερμικά καταφύγια όπως το Raja Ampat στην Ινδονησία και ο κόλπος του Εϊλάτ, υποδηλώνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν υπάρχει πλέον ασφαλές "λιμάνι" από τη λεύκανση των κοραλλιών και τις συνέπειές της» είπε.
Ανάμεσα στους υφάλους που έχουν πληγεί είναι και το μεγαλύτερο σύστημα υφάλων στον κόσμο, του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας, όπου την περασμένη εβδομάδα οι αρχές ανακοίνωσαν έκτη εκτεταμένη εκδήλωση λεύκανσης σε μόλις εννέα χρόνια.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «νεκροταφείο νεκρών κοραλλιών» στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου μετά τη λεύκανση στις αρχές του 2024 που προκάλεσε τον θάνατο του 40% των κοραλλιών.
Τα υψηλότερα επίπεδα θερμικής καταπόνησης που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί επίσης και στον ύφαλο Ningaloo στη Δυτική Αυστραλία, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επιστήμονες στην άλλη πλευρά του Ινδικού Ωκεανού ανέφεραν ότι η λεύκανση τις τελευταίες εβδομάδες επηρέασε υφάλους στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης και των ακτών της ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του υγροτοπικού πάρκου iSimangaliso της Νότιας Αφρικής που αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.