ESG+Stories

Αναμένονται 32 εκατ. κλιματικοί πρόσφυγες έως το 2050

Τον φόβο για πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών που αυτή επιφέρει εξέφρασε η Ειδικός Σύμβουλος για τα διεθνή δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Αναμένονται 32 εκατ. κλιματικοί πρόσφυγες έως το 2050

Η Ειδικός Σύμβουλος για τα διεθνή δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Sara Minkara από το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι έως το 2050 θα δημιουργηθούν 30-32 εκατ. κλιματικοί πρόσφυγες.

«Θα υπάρχουν 30-32 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες έως τότε. Σε 45 χώρες υπάρχει ήδη τεράστιο πρόβλημα. Θα πρέπει να έχουμε βιώσιμες λύσεις για να φτάσουμε έως εκεί. Πολλές από τις λύσεις που αποφασίζονται δεν περιλαμβάνουν καν την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βιώσιμες. Πρέπει πάντα να περιλαμβάνουμε τα ΑμεΑ στις συζητήσεις. Η ανθεκτικότητα είναι μεν το κυρίαρχο θέμα, αλλά να μην αποκλείουμε συνεχώς τα ΑμεΑ» τόνισε.

Η ίδια τόνισε πως για να πετύχουμε τον στόχο του net zero μέχρι το 2050 θα πρέπει να υπάρχει πράσινη χρηματοδότηση και επενδύσεις και πράσινα επαγγέλματα τα οποία θα είναι όλα προσβάσιμα για ΑΜΕΑ.

«Πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη καν η προσβάσιμοτητα. Σε όλες τις υποδομές πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προσβασιμότητα και χρειαζόμαστε συνολικά περισσότερο φιλικά περιβάλλοντα για τα ΑΜΕΑ» ανέφερε. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να βρίσκουμε λύσεις που να περιλαμβάνουν τα ΑΜΕΑ αλλιώς δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. «Μιλάμε για πράσινα επαγγέλματα είναι όμως προσβάσιμα για ΑΜΕΑ; Όταν δημιουργούμε βιώσιμες λύσεις για ΑΜΕΑ σημαίνει ότι δημιουργούμε βιώσιμες λύσεις για όλους» υπογράμμισε.

Η ίδια ανέφερε, ακόμη: «Στις ΗΠΑ συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους, ώστε να προβλέπεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ σε κάθε πολιτική μας. Υπάρχουν φορές που δεν έχει προηγηθεί στοχασμός για τα άτομα αυτά. Να ενισχύσουμε τη φωνή των ΑμεΑ».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατά μέσο όρο 21,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια κάθε χρόνο από το 2008, εξαιτίας κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες (όπως πλημμύρες, καταιγίδες, πυρκαγιές, ακραίες θερμοκρασίες). Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να εξαναγκάσει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως. 

Σημειώνεται πάντως ότι παρότι καμία χώρα δεν προσφέρει άσυλο στους κλιματικούς μετανάστες, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε νομικές οδηγίες τον Οκτώβριο του 2020 «ανοίγοντας την πόρτα» για την παροχή προστασίας σε άτομα που έχουν εκτοπιστεί από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ορισμένα σενάρια όταν διασταυρώνεται με τη βία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ