ESG+Stories

Greentech Days 2022: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απαιτεί έξυπνες και βιώσιμες λύσεις

Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας.
Greentech Days 2022: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απαιτεί έξυπνες και βιώσιμες λύσεις

Ο κρίσιμος ρόλος της καινοτομίας τόσο στη βιομηχανία όσο και σε καθημερινές εφαρμογές για την επιτυχία της πράσινης μετάβασης και της επίτευξης των στόχων σε Ενέργεια και Κλίμα αναδείχτηκε στα πλαίσια του GreenTech Days 2022 που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βιέννη, 10 και 11 Μαΐου, συγκεντρώνοντας εταιρείες και ειδικούς από πάνω από 50 διαφορετικές χώρες.

.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας "WKO" και το δίκτυο εξωτερικού εμπορίου του "ADVANTAGE AUSTRIA", διασφαλίζοντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμμετοχή τόσο από την άποψη των ομιλητών όσο και από την άποψη του ακροατηρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας, αυτή τη φορά το περιεχόμενο του συνεδρίου «κούμπωσε» με το μέρος (Βιέννη), δεδομένων των σοβαρών προσπαθειών της Αυστρίας να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη καινοτομία, έχοντας ήδη σημαντικά αποτελέσματα να επιδείξει. Ένα τέτοιο είναι η υπό κατασκευή «έξυπνη» πόλη που κατασκευάζει (Smart Climate City Strategy Vienna), συνιστώντας ένα σημαντικό ορόσημο και οδηγό ευρύτερα για παρόμοιες εφαρμογές και σχέδια στην Ευρώπη.

Στα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου καταγράφεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε μια ομιλία «You cannot manage a business on a failing planet».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, το energypress είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με την Lubomila Jordanova, συνιδρυτή και διευθύνουσα σύμβουλο της PlanA.Earth GmbH και συνιδρυτή της Greentech Alliance.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε πως πλέον η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που πλέον δεν μπορεί να «κρύβεται κάτω από χαλί» ή να προσεγγίζεται «ακαδημαϊκά». Η ολοένα και μεγαλύτερη «επέλαση» των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν άμεση και ταχεία δράση με σχέδιο, όραμα και γνώση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα. Προσδιορίζοντας τις κύριες προκλήσεις στο σήμερα ως προς την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα των υποδομών. Ο περαιτέρω σχεδιασμός και ανάπτυξή τους θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται εν τέλει βοηθητικός προς τον μετασχμηματισμό του κοινωνικού και οικονομικού οικοσυστήματος.

Δεύτερος βασικός πυλώνας αποτελεί η καινοτομία, όπου εδώ η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών με την στήριξη νέων start-up είναι κρίσιμη παράμετρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην περίπτωση των πόλεων, υπογράμμισε πως, όπως είναι χτισμένες σήμερα οι ευρωπαϊκές πόλεις δεν είναι προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 3 διαφορετικά επίπεδα:

Επίπεδο πολιτών (individual): Να υπάρξουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις (quoting) ως προς την εφαρμογή λύσεων βιωσιμότητας σε εμπορική κλίμακα παρά το μοντέλο της «προτιμώμενης» λύσης σε αντιπαράθεση με την συμβατική λύση

Επίπεδο επιχειρήσεων: Να υπάρξει ανάλογη υποχρεωτικότητα ως προς την υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων και εφαρμογών.

Επίπεδο κυβέρνησης: Να υπάρξουν καινοτόμες λύσεις και προτάσεις με στόχευση και εφαρμογή στις πόλεις παρά σε χώρες, με δεδομένο ότι αποκεντρωμένα οι πιθανότητες να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνέργειες τόσο ως προς την χρηματοδότηση όσο και ως προς την υλοποίηση ενός σχεδίου είναι περισσότερες.

Τρίτη βασική πρόκληση αποτελεί η συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών σε ότι αφορά τους στόχους και την στρατηγική μετάβασης προς μια οικονομία ουδέτερη σε άνθρακα. Όπως τόνισε η Lubomila Jordanova, «there is a part to play for everyone», εννοώντας πως κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένας τόσο κατά την φάση της προετοιμασίας όσο και κατά την φάση των αποτελεσμάτων.

Επιπρόσθετα, η εκπαίδευση, η διαμόρφωση των σωστών προτύπων και standards προς εξυπηρέτηση των κλιματικών και ενεργειακών στόχων καθώς και η ενσωμάτωση του παράγοντα «κλιματική αλλαγή» στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες συνθέτουν τον «καμβά» των προκλήσεων του σήμερα.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε επαγγέλματα που ανοίγουν με την «αυλαία» της πράσινης μετάβασης αποτελούν σημαντικό εμπόδιο που θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως το κατάλληλο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό να είναι σε θέση να το στηρίξει.

Με την κλιματική αλλαγή να είναι «παντουχού – παρών» στη ανθρώπινη κοινωνία, το κλιματικό ρίσκο συνιστά πλέον σοβαρή παράμετρο για το χρηματοδοτικό ρίσκο και επομένως χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν στην μέτρηση μια σειράς δεικτών, όπως είναι για παράδειγμα ο δείκτης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).  

Απαντώντας σε ερώτηση για το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης, τόνισε πως ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα το κόστος παραμένει υψηλότερο έναντι του «business as usual», αυτό δεν αναιρεί τα σημαντικά πολλαπλάσια οφέλη που διασφαλίζονται σε μεσοπρόσθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεταξύ των οποίων είναι και το σημαντικά χαμηλότερο κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και εδώ το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Πηγή: Energypress.gr (Μιχάλης Μαστοράκης)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ