Η Βενετία κινδυνεύει να «χαθεί τελικά» αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα απέναντι στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα υφιστάμενα συστήματα προστασίας της πόλης ενδέχεται να φτάσουν στα όριά τους μέσα στον αιώνα, καθιστώντας αναγκαίες ριζικές παρεμβάσεις. Όπως επισημαίνεται, χωρίς ουσιαστική προσαρμογή, η ιστορική ιταλική πόλη θα μπορούσε να χαθεί, ενώ ταυτόχρονα ασκείται κριτική στις «ανεπαρκείς διεθνείς προσπάθειες» για τη μείωση των εκπομπών.
Η μελέτη εξετάζει τέσσερα βασικά σενάρια προσαρμογής για τα επόμενα 200 χρόνια, όπως κινητά φράγματα, αναχώματα, απομόνωση της λιμνοθάλασσας ή ακόμη και μετεγκατάσταση της πόλης. Ωστόσο, οι επιστήμονες καταλήγουν ότι δεν υπάρχει «βέλτιστη λύση», καθώς κάθε επιλογή διατηρεί ορισμένα στοιχεία της πόλης — όπως το αστικό τοπίο, την οικονομία ή το οικοσύστημα — αλλά θυσιάζει άλλα.
Σύμφωνα με τα σενάρια, αν οι εκπομπές περιοριστούν γρήγορα, η στάθμη της θάλασσας στη Βενετία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 0,42 μέτρα έως το 2100. Σε δυσμενές σενάριο, όμως, η άνοδος ενδέχεται να φτάσει έως και 1,8 μέτρα.
Το υφιστάμενο σύστημα των 78 κινητών φραγμάτων θεωρείται ανεπαρκές εάν η άνοδος ξεπεράσει τα 0,5 μέτρα, εκτός αν εφαρμοστούν πρόσθετες παρεμβάσεις. Με πιο ενισχυμένα μέτρα, η προστασία θα μπορούσε να επεκταθεί έως τα 1,25 μέτρα, ωστόσο πέρα από αυτό το όριο θα απαιτηθούν δραστικότερες λύσεις, όπως μόνιμα φράγματα ή πλήρης απομόνωση της λιμνοθάλασσας, με σημαντικές επιπτώσεις στον ρόλο της πόλης ως λιμανιού.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, καθώς μεγάλα έργα υποδομής χρειάζονται έως και 30–50 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η καθυστέρηση στον σχεδιασμό αυξάνει τον κίνδυνο να μην υπάρχουν έγκαιρα οι απαραίτητες άμυνες.
Τα τελευταία 150 χρόνια, η Βενετία έχει βιώσει 28 ακραία πλημμυρικά επεισόδια, με τα 18 να σημειώνονται τον 21ο αιώνα, γεγονός που δείχνει την επιτάχυνση του φαινομένου. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με τη βύθιση του εδάφους και την ένταση των καταιγίδων, αυξάνει δραματικά τη συχνότητα και την ένταση των πλημμυρών.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Μεσόγειος εξελίσσεται σε «hotspot» κλιματικού κινδύνου, με φαινόμενα όπως η γνωστή acqua alta να εμφανίζονται πλέον εκτός εποχής και με μεγαλύτερη ένταση.
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι χωρίς ταυτόχρονη μείωση εκπομπών και άμεση προσαρμογή, η ένταση και η συχνότητα των επιπτώσεων θα ξεπεράσουν την ικανότητα διαχείρισης των κοινωνιών.
Πηγή: Financial Times








