ESG+Stories

Σκρέκας: Με πιο λελογισμένους στόχους πλέον το νέο ΕΣΕΚ - Έρχεται το πρώτο πρόγραμμα παραγωγής πράσινου εξοπλισμού στη χώρα μας

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η Ελλάδα ως τώρα πρωτοπόρησε και στην ταχύτητα αδειοδότησης ΑΠΕ, αφού σε 3-4 χρόνια διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς στα 10 γιγαβάτ.
Σκρέκας: Με πιο λελογισμένους στόχους πλέον το νέο ΕΣΕΚ - Έρχεται το πρώτο πρόγραμμα παραγωγής πράσινου εξοπλισμού στη χώρα μας

Στο σύνολο των ενεργειακών ζητημάτων, όπως το ΕΣΕΚ, η πράσινη παραγωγή, τα τιμολόγια ρεύματος και η ανάπτυξη των ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο Power & Gas Forum.

.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση. Για πρώτη φορά έχει πλεονέκτημα σε σχέση με το βορρά, καθώς η χώρα μας διαθέτει άπλετο ήλιο τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελος των καταναλωτών. Όλη η στρατηγική της κυβέρνησης έχει να κάνει με την ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ και προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και βήματα για αποθήκευση και δίκτυα. Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η Ελλάδα ως τώρα πρωτοπόρησε και στην ταχύτητα αδειοδότησης ΑΠΕ, αφού σε 3-4 χρόνια διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς στα 10 γιγαβάτ. Τα αποτελέσματα φαίνονται και στις τιμές ηλεκτρισμού αφού δεν χρειάζεται να εισάγουμε τόσο αέριο όσο πριν.

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από τη μετάβαση να δημιουργηθούν δραστηριότητες που θα προσθέτουν μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για βιομηχανικές δραστηριότητες παραγωγής εξοπλισμού για την ενεργειακή μετάβαση, είτε μπαταρίες, είτε φωτοβολταϊκά, είτε υδρογόνο και ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το "produce e-green" θα είναι πρώτο σχετικό πρόγραμμα που έρχεται.

Στο θέμα της αγοράς λιανικής ηλεκτρισμού, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός και "έχει ανακατωθεί η αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί αν μαζί με τη ΡΑΕ που έχει κάνει σπουδαία δουλειά δεν είχαμε αλλάξει το μοντέλο. Είναι πιο δύσκολο για τους προμηθευτές, αλλά αυτό είναι ο ανταγωνισμός". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές πέφτουν γιατί πέφτει το φυσικό αέριο και ελπίδα είναι να συνεχιστεί, αλλά δεν είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση επιδότησε για μια τιμή-στόχο στα 16 λεπτά/KWh και ήδη έχουν φτάσει εκεί κοντά τα τιμολόγια, άρα θα κρίνει αν χρειάζεται επιδότηση και στο εξής. "Να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, άρα να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι", τόνισε σχετικά ο υπουργός.

Σχετικά με την εικόνα στην προμήθεια, ο κ. Σκρέκας είπε ότι χρειάζεται ευελιξία ο καταναλωτής να επιλέγει δίχως εμπόδια, αλλά αυτό δεν πρέπει να το εκμεταλλεύεται κάποιος. "Τα 2 χρόνια της κρίσης δεν μας απασχόλησε το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά".

Στον τομέα της χονδρικής ρεύματος, ο υπουργός τόνισε ότι έχει να κάνει με το πραγματικό κόστος παραγωγής και το μείγμα στη χώρα μας. Παραδοσιακά ήταν υψηλό το κόστος. Κατά την περίοδο 2015-2019 ήμασταν πρώτοι ή δεύτεροι πιο ακριβοί στην Ευρώπη με απόκλιση 30-40%. Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν μπήκαν περισσότερες ΑΠΕ και φαίνεται μέσα στην κρίση, διότι έχουμε προσεγγίσει τις άλλες χώρες και έχουμε κατέβει κάποιες θέσεις στη χονδρική πλέον. Η φιλοδοξία του ΥΠΕΝ είναι ότι όσο περισσότερο εισρέουν οι ΑΠΕ τόσο θα πέφτει η τιμή. "Το στοίχημα του ΕΣΕΚ είναι να έχουμε μια δομή αποδοτική σε όρους κόστους-οφέλους", ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Μιλώντας για το ΕΣΕΚ, τόνισε ότι "ήμασταν γρήγοροι και παρουσιάσαμε τις βασικές αρχές. Ως τα τέλη 2023 θα πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν. Έχουμε προβεί σε κάποιες αλλαγές μετά τις τελευταίες συζητήσεις στην Ε.Ε., καθώς περιορίστηκαν οι στόχοι".

Στο ζήτημα του κόστους της βιομηχανίας, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τη μετάβαση: "Για να στηρίξουμε τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προχωρούμε σε εργαλεία για αξιοποίηση των ΑΠΕ, όπως τα διμερή συμβόλαια που οδηγούν σε προβλέψιμες χαμηλές τιμές. Δεν πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν αρκετές ΑΠΕ ώστε όλες οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν πρόσβαση στα διμερή συμβόλαια. Στο net metering κάποιος παράγει το πρωί, καταναλώνει όλη τη μέρα και στο τέλος συμψηφίζεται. Αν το κάνει μια μεγάλη βιομηχανία δεν θα την εκπροσωπήσει κανένας προμηθευτής. Δεν αφήσαμε απροστάτευτες τις εταιρείες όμως".

Όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ακόμα και αν είχαμε άπειρο δίκτυο δεν θα μπορούσαν όλοι να φτιάξουν φωτοβολταϊκά. "Υπάρχει μια κατανάλωση. Έχουμε δώσει όρους σύνδεσης που καλύπτουν σχεδόν το 100% της εγχώριας κατανάλωσης, άρα δεν μπορούμε να γίνουν 100 γιγαβάτ ΑΠΕ που έχουν άδεια από τη ΡΑΕ. Το δίλημμα επί της ουσίας δεν υπάρχει. Πάντως οι επενδύσεις στα δίκτυα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, όπως και οι διεθνείς διασυνδέσεις". 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και που πρέπει να φτάσουμε. Ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει γιατί ο ευρωπαϊκός νότος έχει ένα πλεονέκτημα πλέον και αποτελεί πύλη εισόδου για την ενέργεια της Αφρικής. Στην προσεχή σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί αυτό στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ελληνικής πρότασης.

Τέλος, κάνοντας ένα απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι επιτεύχθηκε προσέλκυση επενδύσεων ΑΠΕ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που αύξησαν την αξιοπιστία της χώρας, μείωσαν το επενδυτικό ρίσκο και αυτό έφερε το θετικό αποτέλεσμα της κατακόρυφης ανόδου των εγκαταστάσεων. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ