ESG+Stories

Η Ευρώπη βιώνει ένα καυτό καλοκαίρι από κάθε άποψη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και πυρκαγιές

Η Ισπανία και η Αγγλία ανέφεραν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ για τη Γαλλία ήταν ο δεύτερος θερμότερος.
Η Ευρώπη βιώνει ένα καυτό καλοκαίρι από κάθε άποψη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και πυρκαγιές

Ο καύσωνας που έπληξε τμήματα της Ευρώπης αυτή την εβδομάδα έχει συνδεθεί με έξι θανάτους, πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία και έχει αυξήσει την πίεση στα ήδη καταπονημένα υδάτινα δίκτυα της ηπείρου.

.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι πυροσβέστες πάλευαν να ελέγξουν τις πυρκαγιές στην Κρήτη την Πέμπτη, ενώ δύο αγρότες έχασαν τη ζωή τους αφού παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στην Καταλονία της Ισπανίας νωρίτερα την εβδομάδα. Στην Τουρκία, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι που αντιμετώπιζαν πυρκαγιές απομακρύνθηκαν στη δυτική επαρχία της Σμύρνης.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 °C σε ορισμένες περιοχές αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας τους 46 °C στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει διαδοχικούς καύσωνες.

Η Σαμάνθα Μπέρτζες, στρατηγική υπεύθυνη για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, δήλωσε ότι ο καύσωνας του Ιουνίου-Ιουλίου εξέθεσε «εκατομμύρια Ευρωπαίους σε υψηλό θερμικό στρες», σημειώνοντας ότι πολλοί σε ολόκληρη την ήπειρο βίωσαν «πολύ υψηλές θερμοκρασίες» από τις αρχές Ιουνίου. «Η κλιματική αλλαγή κάνει τους καύσωνες πιο συχνές, πιο έντονες και επηρεάζει μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές», είπε.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο ήταν πιο χαρακτηριστικές του καιρού του Ιουλίου και του Αυγούστου, είπε η Μπέρτζες. Η Ισπανία και η Αγγλία ανέφεραν τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ για τη Γαλλία ήταν ο δεύτερος θερμότερος. Η ηπειρωτική Πορτογαλία σημείωσε ρεκόρ ημερήσιας θερμοκρασίας για τον Ιούνιο με 46,6 °C.

Ο Μιχάλης Διακάκης, εμπειρογνώμονας σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η νοτιοανατολική Μεσόγειος βιώνουν «εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία». 

Η Γαλλία και η Ελβετία αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να μειώσουν τη δραστηριότητα σε ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς αυτή την εβδομάδα λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών. Οι περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί στην ενδοχώρα βασίζονται σε ποτάμια για την ψύξη των αντιδραστήρων και των αναλωμένων καυσίμων, θερμαίνοντας το νερό κατά τη διαδικασία πριν το επανακυκλοφορήσουν στα υδάτινα ρεύματα.

Ωστόσο, με τις χαμηλές ροές των ποταμών και τις ήδη υψηλές θερμοκρασίες, ο Paul Dorfman, πρόεδρος της Nuclear Consulting Group, δήλωσε ότι η απόρριψη του θερμού νερού «πίσω στον ποταμό ενέχει κίνδυνο σημαντικής ζημιάς για την οικολογία του, σκοτώνοντας φυτά και ζώα στη διαδικασία». «Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ορισμένοι αντιδραστήρες έχουν κλείσει ή έχει μειωθεί η ισχύς τους κατά τη διάρκεια καύσωνα», πρόσθεσε.

Η ροή πολλών ευρωπαϊκών ποταμών, συμπεριλαμβανομένων του Ρήνου, του Έλβα και του Σηκουάνα, προβλέπεται να είναι χαμηλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ξηρής άνοιξης και της συνεχιζόμενης ζέστης.

Η S&P Global Ratings προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι η νότια Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη έλλειψη νερού στον κόσμο, αναφέροντας ότι απαιτούνται επείγουσες επενδύσεις σε υποδομές, ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία. 

Στη Διάσκεψη για τα Παγκόσμια Σημεία Καμπής και στο Φόρουμ για το Κλίμα του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εκπρόσωποι από κορυφαίους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, σχεδόν 200 συμμετέχοντες ενέκριναν μια δήλωση.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι «η θερμοκρασία του πλανήτη από την προ-βιομηχανική εποχή θα υπερβεί τους 1,5 °C «μέσα σε λίγα χρόνια», καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, σημαίνουν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τα κλιματικά σημεία καμπής, ή το επίπεδο στο οποίο αναμένεται να επέλθουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στα συστήματα της Γης.

Η Ruth Engel, επιστήμονας δεδομένων για την ακραία ζέστη και την περιβαλλοντική υγεία στο WRI Ross Center for Sustainable Cities, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για υψηλότερες θερμοκρασίες, προσθέτοντας ότι η ακραία ζέστη είναι «από μόνη της θανατηφόρα», καθώς επιδεινώνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάπλωση ορισμένων ασθενειών.

«Η πραγματική πρόκληση είναι η προστασία των ανθρώπων εκεί όπου πραγματικά αισθάνονται τη ζέστη — στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και στους δημόσιους χώρους», δήλωσε.

Πηγή: FT

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ