Οι ιστορικές λουτροπόλεις της Ευρώπης προσελκύουν επισκέπτες που αναζητούν ευεξία εδώ και αιώνες, από τη ρωμαϊκή ελίτ που συγκεντρώνονταν για κοινωνική χαλάρωση μέχρι τη βικτοριανή κοινωνία της Αγγλίας που αναζητούσε θεραπείες υγείας.
.
Έντεκα από αυτά τα θεραπευτικά κέντρα είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβανομένου του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Μπάντεν Μπάντεν στη Γερμανία και του Βισύ στη Γαλλία.
Όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία θα μπορούσαν σύντομα να απειλήσουν τις φυσικές πηγές που δημιούργησαν αυτούς τους προορισμούς hotspot.
Μπροστά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, οι μεγάλες λουτροπόλεις της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρόγραμμα Preserving Legacies της National Geographic Society για να προστατεύσουν την κληρονομιά τους από κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα εργαλεία, τεχνική κατάρτιση και ένα δίκτυο εταίρων για να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή - και να επεκτείνουν αυτές τις στρατηγικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός, ωστόσο, καθώς οι λουτροπόλεις πλήττονται όλο και περισσότερο από πλημμύρες, όπως το Baden bei Wien στην Αυστρία το 2024 και το Spa στο Βέλγιο το 2021.
Η πόλη του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε προσωρινά τις πισίνες Cleveland Pools λόγω ζημιών που υπέστησαν από επανειλημμένες πλημμύρες. Κατασκευάστηκαν για να αντέχουν σε μια προβλεπόμενη πλημμύρα μία φορά κάθε 100 χρόνια, αλλά πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι η πιθανή απώλεια πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικά προσοδοφόρων τουριστικών αξιοθέατων.
«Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς κάνουν περισσότερα από το να μας εμπνέουν με την ομορφιά τους», λέει η εκτελεστική διευθύντρια της Preserving Legacies και εξερευνήτρια του National Geographic Victoria Herrmann.
«Για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, η κληρονομιά αποτελεί το θεμέλιο της τοπικής οικονομίας μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, της χειροτεχνίας και των γεωργικών συστημάτων κληρονομιάς».
Τα πολιτιστικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου του τουρισμού παγκοσμίως και συνεισφέρουν 9,1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023, καθιστώντας τον πολιτισμό «όχι μόνο πυλώνα της ταυτότητας αλλά και κρίσιμη πηγή οικονομικής συντήρησης».