Ακτιβιστές για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν την Παρασκευή καταγγελία κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ότι αποδυνάμωσε τους νόμους περί βιωσιμότητας χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του κοινού για τις αλλαγές ή να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους.
.
Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή πρότεινε νομικές αλλαγές που ονόμασε «Omnibus», οι οποίες θα εξαιρούσαν χιλιάδες μικρότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και θα περιόριζαν τις υποχρεώσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων να ελέγχουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Οι βιομηχανίες είχαν διαμαρτυρηθεί ότι οι επαχθείς κανόνες της ΕΕ σήμαιναν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους ανταγωνιστές στην Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταργεί τους κανονισμούς και επιβάλλει δασμούς στα ξένα αγαθά.
Σε καταγγελία που κατέθεσαν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή - τον ανεξάρτητο παρατηρητή της ΕΕ, η νομική φιλανθρωπική οργάνωση ClientEarth και επτά άλλες ομάδες εκστρατείας δήλωσαν ότι η Επιτροπή δεν είχε αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αλλαγής των νόμων και ότι αυτό ισοδυναμεί με κακοδιοίκηση. Κατηγόρησαν επίσης την Επιτροπή ότι συμβουλεύτηκε τους λομπίστες της βιομηχανίας σε κλειστές συνεδριάσεις πριν δημοσιεύσει την πρότασή της, ενώ αρνήθηκε να πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση.
«Η προσέγγιση κεκλεισμένων των θυρών που ακολούθησε η Επιτροπή, η οποία προτίμησε τη διαβούλευση με ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη έναντι άλλων, ενέχει επίσης τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει αντιδημοκρατικές συζητήσεις και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ», αναφέρεται στην καταγγελία.
Ο κατάλογος προσκλήσεων συνεδριάσεων που εξέτασε το Reuters έδειξε ότι η Επιτροπή είχε προσκαλέσει βιομηχανικά λόμπι και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, ExxonMobil και TotalEnergies, σε μια κλειστή συνεδρίαση τον Φεβρουάριο σχετικά με το Omnibus πριν από τη δημοσίευσή του - αλλά ότι ο κατάλογος προσκλήσεων περιλάμβανε επίσης ομάδες εκστρατειών όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την καταγγελία. Ο παρατηρητής δεν έχει εξουσίες επιβολής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει τις έρευνές του για να διατυπώσει συστάσεις προς την Επιτροπή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική νομοθέτηση και να αυξήσει τον έλεγχο της συμπεριφοράς της Επιτροπής από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.