ESG+Stories

Nasdaq: Υποχρεωτική η ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια των εισηγημένων

Οι εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν ή να εξηγούν γιατί δεν διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικούς διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου μίας γυναίκας και ενός που αυτοπροσδιορίζεται είτε ως υποεκπροσωπούμενη μειονότητα είτε ως LGBTQ+.
Nasdaq: Υποχρεωτική η ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια των εισηγημένων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της έγκρισης των προτεινόμενων κανόνων από την εταιρεία τεχνολογίας και ανταλλαγής κεφαλαιαγορών Nasdaq, οι οποίοι θα απαιτούν τη γνωστοποίηση από τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στον Nasdaq σχετικά με την έμφυλη και εθνοτική σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων τους.

Ο Nasdaq κατέθεσε αρχικά τους προτεινόμενους κανόνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν συνεπή και διαφανή στατιστικά στοιχεία για την ποικιλομορφία όσον αφορά το διοικητικό τους συμβούλιο.

Οι κανόνες θα απαιτούν επίσης από τις εταιρείες να διαθέτουν ή να εξηγούν γιατί δεν διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικούς διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου ενός που αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα και ενός που αυτοπροσδιορίζεται είτε ως υποεκπροσωπούμενη μειονότητα είτε ως LGBTQ+.

Σε δήλωσή του μετά την απόφαση, ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler δήλωσε:

«Αυτοί οι κανόνες αντανακλούν τις εκκλήσεις των επενδυτών για μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τους ανθρώπους που ηγούνται των δημόσιων εταιρειών, και ένα ευρύ φάσμα σχολιαστών υποστήριξε τον προτεινόμενο κανόνα γνωστοποίησης της ποικιλομορφίας των διοικητικών συμβουλίων. Οι επενδυτές αναζητούν συνεπή και συγκρίσιμα δεδομένα όταν λαμβάνουν αποφάσεις για τις επενδύσεις τους. Πιστεύω ότι οι αγορές μας λειτουργούν καλύτερα όταν οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες».

Στην πρόταση αυτή υπήρξαν αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, με το μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας των ΗΠΑ Pat Toomey (R-Pa. ) και όλους τους Ρεπουμπλικανούς της Επιτροπής Τραπεζών να στέλνουν επιστολή τον Φεβρουάριο, με την οποία προέτρεπαν την SEC να απορρίψει τους κανόνες γνωστοποίησης της ποικιλομορφίας, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του Nasdaq δεν ήταν «να ενεργεί ως διαιτητής της κοινωνικής πολιτικής ή να επιβάλλει μια κανονιστική λύση ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλους στις αγορές και τους επενδυτές».

Μετά την απόφαση, ο Toomey δήλωσε:

«Τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, όπως και όλοι οι οργανισμοί, μπορούν να επωφεληθούν από την ποικιλομορφία των προοπτικών. Ορίζοντας την ποικιλομορφία με βάση τη φυλή, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η εντολή της NASDAQ θα πιέσει αναπόφευκτα τις εταιρείες να υποτάξουν κρίσιμους παράγοντες όπως η γνώση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία κατά την επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Αυτές οι κανονιστικές απαιτήσεις μπορεί τελικά να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη και τους επενδυτές, πιέζοντας τις εταιρείες να επιλέγουν διευθυντές από μια στενότερη δεξαμενή υποψηφίων και αποθαρρύνοντας άλλες από το να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Είμαι απογοητευμένος που ο πρόεδρος Gensler μετατρέπει μια χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή σε εργαστήριο προοδευτικής κοινωνικής μηχανικής».

Κατά την υποβολή της αίτησης, η διοίκηση του Nasdaq εξήγησε ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση της τρέχουσας σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών από τα ενδιαφερόμενα μέρη και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι όλες οι εισηγμένες εταιρείες λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία στο πλαίσιο της επιλογής των διευθυντών, και επικαλέστηκε δεκάδες μελέτες που διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ ποικιλόμορφων διοικητικών συμβουλίων και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων και εταιρικής διακυβέρνησης.

Μετά την απόφαση της SEC, η διοίκηση του Nasdaq εξέδωσε δήλωση:

«Χαιρόμαστε που η SEC ενέκρινε την πρόταση του Nasdaq για την ενίσχυση των γνωστοποιήσεων σχετικά με την ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων και την ενθάρρυνση της δημιουργίας πιο ποικιλόμορφων διοικητικών συμβουλίων μέσω μιας λύσης που καθοδηγείται από την αγορά. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις εταιρείες μας για την εφαρμογή αυτού του νέου κανόνα εισαγωγής και να θέσουμε νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ