Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουαγιάν, θα είναι από τους ελάχιστους κορυφαίους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στη φετινή COP30 στο Μπελέμ, σε μια σύνοδο όπου συνήθως την εκπροσώπηση των εταιρειών αναλαμβάνουν στελέχη βιωσιμότητας και όχι CEOs. Η παρουσία του θεωρείται ιδιαίτερα συμβολική, τη στιγμή που οι μεγάλες πετρελαϊκές δέχονται αυξανόμενη πίεση να επιταχύνουν τις δεσμεύσεις τους για την απανθρακοποίηση.
.
Η Total επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι ο Πουαγιάν θα μιλήσει την Παρασκευή σε εκδήλωση της βραζιλιάνικης προεδρίας της COP, στηρίζοντας την πρωτοβουλία Oil & Gas Decarbonization Charter — μια δέσμευση 50 εταιρειών, ανάμεσά τους BP και ExxonMobil, που ανακοινώθηκε πέρυσι στο COP28 στο Ντουμπάι. Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, έχουν δεσμευθεί να επιτύχουν έως το 2030 «σχεδόν μηδενικές» εκπομπές μεθανίου, ενός από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.
Ο Πουαγιάν θα εμφανιστεί μαζί με στέλεχος της κρατικής Petrobras, συνεργάτιδας της TotalEnergies σε έργα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Βραζιλία. Παράλληλα, η CEO της Occidental Petroleum, Βίκι Χόλαμπ, είχε επίσης καταγραφεί στις λίστες συμμετεχόντων, αν και η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε την παρουσία της. Εάν τελικά παραστεί, θα είναι η μοναδική Αμερικανίδα CEO που θα δώσει το «παρών» σε μια σύνοδο από την οποία οι ΗΠΑ απείχαν πολιτικά, μετά την αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η συμμετοχή των παγκόσμιων traders εμπορευμάτων, όπως Cargill, Mercuria και Louis Dreyfus, αλλά και μεγάλων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη αγορών άνθρακα και φυσικού κεφαλαίου. BNP Paribas, Standard Chartered και Deutsche Bank απέστειλαν αντιπροσωπείες, ενώ η Bank of America εκπροσωπείται μεταξύ άλλων από τον ειδικό στο carbon trading, Abyd Karmali.
Η Βραζιλία έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 5 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις για το νέο Ταμείο Προστασίας Δασών, ύψους 125 δισ. δολαρίων, το οποίο φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και θα χρειαστεί τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη από επενδυτές και τράπεζες για να αναπτυχθεί.
Η συμμετοχή στην COP30 παραμένει δύσκολη να αποτυπωθεί με ακρίβεια, λόγω των μεγάλων υλικοτεχνικών προκλήσεων της πόλης-λιμένα του Αμαζονίου. Στην περσινή COP στο Αζερμπαϊτζάν, είχαν εγγραφεί 65.000 συμμετέχοντες και τελικά προσήλθαν περίπου 40.000, ενώ το COP28 στο Ντουμπάι είχε συγκεντρώσει σχεδόν 70.000. Στο Μπελέμ, η κινεζική αντιπροσωπεία είναι μακράν η μεγαλύτερη, με 789 εγγεγραμμένους, ξεπερνώντας κάθε άλλη χώρα πλην της διοργανώτριας Βραζιλίας.
Πηγή: Financial Times







