ESG+Stories

Ο ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή μετά την απόσυρση της πρότασης των Νήσων Μάρσαλ για τα ορυκτά καύσιμα

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά συμβάλλουν στη διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων.
Ο ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή μετά την απόσυρση της πρότασης των Νήσων Μάρσαλ για τα ορυκτά καύσιμα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά την απόσυρση από τις Νήσους Μάρσαλ μιας τροπολογίας που προκάλεσε διχασμό και καλούσε τα κράτη να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

.

Η πρόταση που καλεί τις χώρες «να συμβάλουν στις παγκόσμιες προσπάθειες» κατά της κλιματικής αλλαγής εγκρίθηκε ομόφωνα και ακολουθεί την απόφαση του Συμβουλίου του 2021 που αναγνώρισε την πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον ως θεμελιώδες δικαίωμα.

Το αρχικό κείμενο της πρότασης είχε αποκαλύψει διαιρέσεις μεταξύ των 47 μελών, αφού οι Νήσοι Μάρσαλ, μία από τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κατέθεσαν τροπολογία στην πρόταση για να αναφερθεί η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, όπως συμφωνήθηκε από τα κράτη κατά τη διάσκεψη για το κλίμα COP28 τον Δεκέμβριο του 2023.

«Η χώρα μου, όπως και πολλές από τις γειτονικές μας χώρες του Ειρηνικού, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία, τον διάλογο και τη συναίνεση και ήμασταν πρόθυμοι να το αναγνωρίσουμε αυτό αποσύροντας την τροπολογία μας», δήλωσε στο Συμβούλιο η Ντορίν Ντεμπρουμ, πρέσβειρα των Νήσων Μάρσαλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Αντ' αυτού, η πρόταση αναφέρθηκε στην «απορρόφηση των ορυκτών καυσίμων από τις οικονομίες μας» σε μια υποσημείωση, επιτρέποντας την έγκριση της πρότασης χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα δεν ήταν βέβαιο. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά συμβάλλουν στη διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων.

Σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, που είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου, είχαν εκφράσει νωρίτερα την αντίθεσή τους στη διατύπωση κατά τις διαπραγματεύσεις. Η Ριάντ ζήτησε αντ' αυτού «πολλαπλές

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα αιτήματα του Reuters για σχόλια από τα διεθνή γραφεία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας ή το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ. Οι διπλωματικές αποστολές τους στη Γενεύη δεν απάντησαν αμέσως.

Ο Sébastien Duyck, υπεύθυνος εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κλίμα στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, δήλωσε: «Λυπούμαστε βαθιά για τη συνεχιζόμενη αποτυχία του (του συμβουλίου) να ζητήσει ρητά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων — της βασικής αιτίας της κρίσης».

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ηγέτες στον τομέα της κλιματικής δράσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν κριτική από ακτιβιστές ότι περιορίζουν τις πολιτικές τους, ακόμη και ενώ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες μιας καυτής καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού. Οι ΗΠΑ, που έχουν αποσυρθεί από την κλιματική δράση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμμετείχαν επίσημα στην ψηφοφορία μετά την αποχώρησή τους από το συμβούλιο φέτος.

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ