ESG+Stories

Tι ακολουθεί μετά το ESG;

O Kenneth Squire είναι ιδρυτής και πρόεδρος της 13D Monitor και ιδρυτής - επικεφαλής Eπενδυτικής Στρατηγικής και Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου του 13D Activist Fund.
Tι ακολουθεί μετά το ESG;

Τα τελευταία 14 χρόνια τα δολάρια που επενδύθηκαν σε κεφάλαια ESG αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά αυτό δεν μείωσε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ενεργητική και όχι παθητική επενδυτική διάθεση.

Οι βιώσιμες επενδύσεις έχουν τεθεί στο επίκεντρο καθώς οι επενδυτές κατευθύνουν τα μετρητά τους σε μετοχές με βάση τους λεγόμενους παράγοντες ESG, αλλά οι μέτοχοι θα πρέπει να εμπλακούν για να δημιουργήσουν ουσιαστικές αλλαγές στις εταιρείες.

Τα αειφόρα κεφάλαια των ΗΠΑ σημείωσαν καθαρές εισροές 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Morningstar. Το ενεργητικό σε αυτά τα ταμεία ανήλθε συνολικά σε περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Επένδυση σε περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG) είναι όταν ένας επενδυτής χρησιμοποιεί ένα κοινωνικά συνειδητό σύνολο προτύπων για τις λειτουργίες μιας εταιρείας για να ελέγξει πιθανές επενδύσεις. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία λειτουργεί απέναντι στη φύση.

Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν πώς διαχειρίζεται μια εταιρεία τις σχέσεις με τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες. Η διακυβέρνηση ασχολείται με την ηγεσία μιας εταιρείας, τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, την ευθυγράμμιση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων. Τα οφέλη της επένδυσης ESG δεν μπορούν να υπoτιμηθούν. Έχει αλλάξει δραματικά την εστίαση των επενδυτών και των στελεχών στο να σκέφτονται άλλα πράγματα εκτός από τις αποδόσεις και τα κέρδη. Οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα εταιρικά συμβούλια και επέτρεψε σε πολλούς ιδιώτες επενδυτές την ευκαιρία να κάνουν επενδύσεις σύμφωνα με τις αξίες τους. Ωστόσο, λόγω της παθητικής της φύσης έχει αρκετές ελλείψεις.

Περιορισμοί ESG
Ο πρώτος περιορισμός είναι ότι χρησιμοποιεί ποσοτικές εξετάσεις για να εντοπίσει εταιρείες ESG που φαίνεται να παρουσιάζουν την πιο θετική συμπεριφορά ESG. Αυτό είναι προβληματικό για δύο λόγους. Πρώτον, οι ποσοτικές προβολές δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια. Ο δεύτερος είναι η παθητική επένδυση σε τίτλους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με την ταμπέλα ESG . Αυτό δεν θα επηρεάσει σε τίποτα το περιβάλλον ή τα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Για παράδειγμα, τα τελευταία 14 χρόνια τα δολάρια που επενδύθηκαν σε κεφάλαια ESG αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά αυτό δεν μείωσε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Έρχεται το AESG

Οι επενδυτές Active ESG (ή AESG) είναι επενδυτές που συνεργάζονται ενεργά με εταιρείες χαρτοφυλακίου για να προκαλέσουν αλλαγές για καλύτερο περιβάλλον, κοινωνικές πτυχές ή/και διακυβέρνηση. Η επένδυση της AESG θα διορθώσει τα δύο σημαντικά προβλήματα με την παραδοσιακή επένδυση ESG. Πρώτον, είναι μια απολύτως ποιοτική ανάλυση εταιρειών χαρτοφυλακίου. Δεύτερον, επειδή είναι μια ενεργή και αφοσιωμένη στρατηγική, δεν αναζητά απαραίτητα τις καλύτερες στην κατηγορία εταιρείες ESG, αλλά για οποιεσδήποτε εταιρείες στις οποίες μπορεί να κάνει μια θετική αλλαγή.

Για παράδειγμα, η Engine Νο. 1 έλαβε τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon μέσω ενός αγώνα αντιπροσώπου και προτρέπει την εταιρεία να αυξήσει την εστίασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων και την υποδομή καθαρής ενέργειας. Η Impactive Capital συνεργάζεται με την Asbury Automotive, μια εταιρεία λιανικής πώλησης και επισκευής αυτοκινήτων, που δεν είναι ο φάρος της ESG. Αλλά η Impactive συνεργάζεται μαζί τους για να κάνει αλλαγές, όπως η προσθήκη άδειας μητρότητας  για να φέρει περισσότερες γυναίκες ως μηχανικούς, ενώ παράλληλα λύνει τα προβλήματα έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Η Inclusive Capital δραστηριοποιείται στον κατασκευαστή σφαιριδίων ξύλου Enviva, όπου συμβάλλει στη μετατροπή εργοστασίων άνθρακα σε βιομάζα και διασφαλίζει την υπεύθυνη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων δέντρων. Όλες αυτές είναι εταιρείες που δεν θα περιλαμβάνονταν ποτέ σε μια παραδοσιακή λίστα ESG, ωστόσο κάνουν τη διαφορά. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη μετατόπιση θα προέλθει από ταμεία ακτιβιστών που έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αξία των μετόχων και τη διακυβέρνηση, αλλά τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το «E» και το «S», και με ενεργό τρόπο. Για παράδειγμα, η Starboard Value ανασύστησε το διοικητικό συμβούλιο στο Papa John’s με τον ιδρυτή του Starboard, Jeffrey Smith να γίνεται πρόεδρος. Εκτός από την επιτυχημένη εκστρατεία οικονομικής και διακυβέρνησης, η Starboard αφαίρεσε έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο που, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 στο Forbes, είχε δημιουργήσει για χρόνια ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας για τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι οι ευσυνείδητοι ακτιβιστές που επικεντρώνονται στο "G" συχνά κάνουν περισσότερα για το "E" και το "S" από τους επενδυτές ESG που είναι εντελώς παθητικοί, και αναμένουμε ότι αυτή η φιλοσοφική αλλαγή θα είναι διαρκής και κλιμακούμενη. 

Πηγή: CNBC

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ