ESG+Stories

2023: Η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης για το ESG

Η πίεση και οι εντάσεις ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. 
2023: Η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης για το ESG

Ένα κίνημα χρηματοπιστωτικών εταιρειών και ακτιβιστών που αμφισβητεί τις εταιρείες σχετικά με τις προσπάθειές τους για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική ανισότητα αντιμετώπισε οργανωμένες και αυξανόμενες αντιδράσεις το 2022, με επικεφαλής τους ρεπουμπλικάνους. Η εστίαση σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία ή τη διακυβέρνηση, ESG στην ορολογία του κλάδου, θα μπορούσε να πλήξει τις αποδόσεις των επενδυτών, υποστηρίζουν οι ίδιοι. 

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου φέτος ενίσχυσε την άποψή τους, πλήττοντας την απόδοση πολλών αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που είχαν απομακρυνθεί από ενεργειακές μετοχές, οι οποίες ευθύνονται για την παραγωγή μεγάλου μέρους των κλιματικά επιβλαβών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά ταύτα, ο κατάλογος των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε βιομηχανικούς συνασπισμούς με στόχο να βοηθήσουν τις εταιρείες να κάνουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεγάλωσε, καθώς οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ο χρόνος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελειώνει.

Οι ακτιβιστές μέτοχοι πέτυχαν επίσης σημαντικές νίκες στις ετήσιες εταιρικές συνελεύσεις φέτος, όπως η απαίτηση για μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εταιρεία κατασκευής όπλων Sturm Ruger & Co. Στο μάτι του κυκλώνα για μεγάλο μέρος του έτους βρισκόταν η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος ξεκίνησε το έτος με την υπεράσπιση των επενδύσεων ESG σε επιστολή προς τους συναδέλφους του.

H BlackRock, μαζί με τις JPMorgan , Goldman Sachs, Morgan Stanley  και Wells Fargo & Co  αποκλείστηκαν αργότερα από επενδύσεις συνταξιοδοτικών ταμείων από τη Δυτική Βιρτζίνια λόγω της στάσης της στην κλιματική αλλαγή. Ακολούθησαν και άλλες πολιτείες, με το Τέξας να κατηγορεί την BlackRock και τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America  ότι "μποϊκοτάρουν" τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων κατά τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία. Η Φλόριντα δήλωσε ότι θα αποσύρει επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την BlackRock.

Γιατί έχει σημασία;

Η κριτική έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα. Μια έκθεση-ορόσημο του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος ανέφερε ότι ο χρόνος εξαντλείται για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2050. Η πίεση από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς έχει ήδη αποτελέσματα, με τον μεγαλύτερο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, την Vanguard, να αποσύρεται πρόσφατα από την πρωτοβουλία των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων καθαρού μηδενικού ύψους (NZAM), μια ομάδα επενδυτών που πιέζει για καθαρές μηδενικές εκπομπές, επικαλούμενη την ανάγκη να αποδείξει την ανεξαρτησία της.

Εν τω μεταξύ, στον κόσμο των κανονισμών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αντιμετώπισε πιέσεις για να μειώσει τους προγραμματισμένους κανόνες σχετικά με τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οποιαδήποτε διάσπαση της ρυθμιστικής αντίδρασης από τις κορυφαίες αγορές του κόσμου θα μπορούσε να αμβλύνει τον συλλογικό αντίκτυπό τους.

Τι σημαίνει αυτό για το 2023;

Με μια σειρά ερευνών για δραστηριότητες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την ESG να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σε διάφορα κράτη δείχνει ότι δεν θα σταματήσει η πίεση. 

Οι παρατηρητές της αγοράς θα εστιάσουν στο πως οι κορυφαίοι επενδυτές θα ασκήσουν την εξουσία ψήφου τους κατά την περίοδο των ετήσιων συνεδριάσεων των μετόχων, αν και η BlackRock έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.

Η έκβαση των κανόνων της SEC για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το κλίμα, καθώς και οι προσπάθειές της να περιορίσει το "πράσινο ξέπλυμα", όπου οι επιχειρήσεις εκδίδουν παραπλανητικές δηλώσεις γύρω από τις περιβαλλοντικές τους προσπάθειες, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ESG στη χώρα.

Για ορισμένους, το ζήτημα της ESG είναι ακόμη πιο υπαρξιακό: έχει γίνει τόσο πολιτικοποιημένο που οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να μην το χρησιμοποιούν στο μάρκετινγκ και τις εταιρικές επικοινωνίες, επιλέγοντας ίσως άλλες, λιγότερο φορτισμένες λέξεις;

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ