ESG+Stories

AESG: Η νέα τάση μετά τις επενδύσεις ESG

Τι είναι οι ενεργές επενδύσεις ESG και σε τι διαφέρουν από τις παθητικές επενδύσεις ESG; Το νέο trend που θα διαδεχτεί τις παραδοσιακές επενδύσεις ESG.
AESG: Η νέα τάση μετά τις επενδύσεις ESG

Η βιώσιμη επένδυση έχει έρθει στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές κατευθύνουν τα μετρητά τους σε μετοχές με βάση τους λεγόμενους παράγοντες ESG, αλλά οι μέτοχοι θα πρέπει να εμπλακούν για να δημιουργήσουν ουσιαστική αλλαγή στις εταιρείες.

Τα αμερικανικά βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια είδαν καθαρές εισροές ύψους 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Morningstar. Το ενεργητικό αυτών των ταμείων ανερχόταν σε περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Ο έλεγχος των μετοχών για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα κριτήρια ESG είναι μόνο η αρχή για τους επενδυτές που θέλουν να υιοθετήσουν βιώσιμες επενδύσεις. Κοιτάξτε τα ακτιβιστικά αμοιβαία κεφάλαια με έμφαση στο ESG για να δείτε πώς οι μέτοχοι μπορούν να θέσουν τα διοικητικά συμβούλια προ των ευθυνών τους και να δημιουργήσουν αξία για την κοινωνία - και τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον Ken Squire, ιδρυτή και πρόεδρο της 13D Monitor, μιας θεσμικής υπηρεσίας έρευνας για τον ακτιβισμό των μετόχων, και ο ιδρυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου του 13D Activist Fund, ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που επενδύει σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων 13D ακτιβιστών, η επένδυση ESG είναι ακόμη πολύ νέα και θα εξελιχθεί πιθανώς κατά τη διάρκεια των επόμενων γενεών. Το πρώτο βήμα ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας, η οποία έχει σαφώς γίνει και συνεχίζει να γίνεται. Το επόμενο λογικό βήμα είναι η αλλαγή συμπεριφορών και αυτό απαιτεί ενεργές επενδύσεις ESG, οι οποίες ήδη πραγματοποιούνται. Με τον όρο ενεργούς επενδυτές ESG δεν εννοούμε επενδυτές που δημιουργούν ενεργά το χαρτοφυλάκιό τους ή οποιονδήποτε επενδυτή που δεν είναι ένα αμιγώς παθητικό ETF ή αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη. Αυτοί οι επενδυτές μοιράζονται τα ίδια προβλήματα με τα παθητικά αμοιβαία κεφάλαια ETF. Επενδύουν στους καλύτερους φορείς ESG και όχι σε αυτούς που πρέπει να αλλάξουν. Οι ενεργοί επενδυτές (active) ESG ή αλλιώς AESG είναι επενδυτές που εμπλέκονται ενεργά με τις εταιρείες χαρτοφυλακίου για να προκαλέσουν αλλαγές για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, των κοινωνικών πτυχών ή/και της διακυβέρνησης. Ο τρόπος για να δημιουργήσετε πραγματικά πραγματική αλλαγή ESG είναι να επενδύσετε με τους επενδυτές ESG που έχουν κάποιον στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Η επένδυση AESG θα διορθώσει τα δύο μεγάλα προβλήματα με την παραδοσιακή επένδυση ESG. Πρώτον, πρόκειται για μια εντελώς ποιοτική ανάλυση των εταιρειών χαρτοφυλακίου. Δεν εξετάζει ένα ποικιλόμορφο διοικητικό συμβούλιο και δεν ολοκληρώνει την ανάλυση εκεί. Τα ταμεία της AESG αναλύουν ενεργά και ποιοτικά τα διοικητικά συμβούλια όχι μόνο για ποικιλομορφία αλλά και για αφοσιωμένους, ευσυνείδητους και έμπειρους διευθυντές. Όλα τα διαφορετικά διοικητικά συμβούλια δεν είναι ίσα σε έναν επενδυτικό κόσμο της AESG.

Δεύτερον, επειδή πρόκειται για μια ενεργή και δεσμευτική στρατηγική, δεν αναζητά απαραίτητα τις καλύτερες στην κατηγορία τους εταιρείες ESG, αλλά οποιεσδήποτε εταιρείες στις οποίες μπορεί να επιφέρει θετική αλλαγή. Αυτές οι εταιρείες είναι συχνά εταιρείες με ESG κάτω του μέσου όρου. Για παράδειγμα, η επένδυση σε μια εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ενεργή προσπάθεια να πείσει την εταιρεία να μετατρέψει τις δραστηριότητές της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωφελεί πολύ περισσότερο το περιβάλλον από ό,τι η παθητική επένδυση στις μετοχές μιας εταιρείας ηλιακής ενέργειας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Για να το θέσουμε αλλιώς, η παθητική επένδυση ESG έχει να κάνει με το να μην αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ η επένδυση AESG έχει να κάνει με το να αποτελεί μέρος της λύσης. Επιπλέον, η διαδικασία μετατροπής μιας εταιρείας με κακή ESG σε καλή δεν είναι μόνο πιο πολύτιμη για την κοινωνία από την απλή επένδυση σε εταιρείες με καλή ESG, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερη αξία και για τους μετόχους.

Η AESG επενδύει στην πράξη

Υπάρχουν ήδη μια χούφτα ακτιβιστικά κεφάλαια που εστιάζουν στο ESG, όπως τα Impactive Capital, Inclusive Capital και Engine No. 1. Ταμεία όπως αυτά δημιουργούν σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των ESG, εμπλέκοντας εταιρείες με αρνητικά ή ανύπαρκτα χαρακτηριστικά ESG και προσπαθώντας να τις μετατρέψουν σε εταιρείες με θετικά χαρακτηριστικά ESG. Για παράδειγμα, η Engine No. 1 έλαβε τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon μέσω ενός αγώνα με πληρεξούσιο και προτρέπει την εταιρεία να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις καθαρές μηδενικές εκπομπές και στις υποδομές καθαρής ενέργειας.

Η Impactive Capital συμμετέχει στην Asbury Automotive, μια εταιρεία λιανικής πώλησης και επισκευής αυτοκινήτων, που δεν είναι και τόσο ο φάρος του ESG. Αλλά η Impactive συνεργάζεται μαζί τους για να κάνει αλλαγές, όπως η προσθήκη άδειας μητρότητας και γυναικείων τουαλετών, ώστε να φέρει περισσότερες γυναίκες ως μηχανικούς, ενώ παράλληλα λύνει τα προβλήματα έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η Inclusive Capital δραστηριοποιείται στην Enviva, τον κατασκευαστή πελλετών ξύλου, όπου βοηθά στη μετατροπή των ανθρακικών μονάδων σε βιομάζα και διασφαλίζει την υπεύθυνη διαχείριση των δενδροκαλλιεργειών. Αυτές είναι όλες εταιρείες που δεν θα συμπεριλαμβάνονταν ποτέ σε μια παραδοσιακή οθόνη ESG, αλλά με τον ακτιβιστή που εμπλέκεται και μια θέση ESG, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ από ό,τι στις παθητικές εταιρείες ESG που γεμίζουν τα χαρτοφυλάκια ESG σήμερα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη στροφή θα προέλθει από τα ακτιβιστικά κεφάλαια που έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αξία των μετόχων και τη διακυβέρνηση, αλλά τώρα αρχίζουν να ασχολούνται και με το "Ε" και το "S", και μάλιστα με ενεργό τρόπο. Για παράδειγμα, η Starboard Value ανασυγκρότησε το διοικητικό συμβούλιο της Papa John's με τον ιδρυτή της Starboard, Jeffrey Smith, να γίνεται πρόεδρος. Εκτός από την επιτυχημένη εκστρατεία για την οικονομία και τη διακυβέρνηση, η Starboard απομάκρυνε έναν διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος, σύμφωνα με έκθεση του 2018 στο Forbes, είχε δημιουργήσει επί χρόνια ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εκστρατεία της Trian στην Proctor & Gamble, όπου ο Nelson Peltz κέρδισε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Η Trian ανέφερε στην εταιρεία ότι είχε ξοδέψει σημαντικούς πόρους για Έρευνα και Ανάπτυξη και δεν είχε βγάλει πραγματικά νέα προϊόντα. Ο Peltz ανακάλυψε μια τεχνολογία για την εξάλειψη της πλαστικής συσκευασίας, η οποία ήταν πιο ακριβή αλλά άξιζε τον κόπο από περιβαλλοντική άποψη. Υλοποιήθηκε. Ταμεία όπως αυτά καταλαμβάνουν τακτικά θέσεις στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών εδώ και πολλά χρόνια και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αξία των μετόχων και στην εταιρική διακυβέρνηση. Τώρα αρχίζουν επίσης να ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές των εταιρειών και να έχουν αντίκτυπο και εκεί. Πιστεύουμε ότι οι ευσυνείδητοι ακτιβιστές που επικεντρώνονται στο "G" συχνά κάνουν περισσότερα για το "E" και το "S" από ό,τι οι επενδυτές ESG που είναι εντελώς παθητικοί, και αναμένουμε ότι αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας θα είναι διαρκής και κλιμακούμενη.

Επενδύσεις ESG και επενδύσεις AESG που συνεργάζονται

Οι επενδύσεις σε παγκόσμια κεφάλαια ESG έχουν ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως θα έπρεπε. Λόγω της ευκολίας δημιουργίας ενός παθητικού χαρτοφυλακίου ESG μέσω ποσοτικών μετρήσεων και βαθμολογιών ESG, το παθητικό ESG θα λαμβάνει πάντα τη μερίδα του λέοντος των περιουσιακών στοιχείων ESG. Αλλά αν πρόκειται να υπάρξει πραγματική αλλαγή ESG, οι επενδυτικές στρατηγικές AESG θα πρέπει επίσης να αποκτήσουν ένα κομμάτι αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός επενδυτών που έχουν τις δεξιότητες, τα χαρακτηριστικά και τη διάθεση να εμπλακούν ενεργά με τη διοίκηση των εταιρειών χαρτοφυλακίου, οι επενδυτικές στρατηγικές AESG θα αποτελούν πάντα ένα μικρό υποσύνολο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων ESG. Αλλά θα είναι ένα ολοένα και πιο σημαντικό υποσύνολο και όσοι ασχολούνται με επενδύσεις AESG θα προσθέσουν ένα πολύ αναγκαίο ενεργό στοιχείο στις επενδύσεις ESG.

Επιπλέον, τα παθητικά αμοιβαία κεφάλαια ESG και τα αμοιβαία κεφάλαια AESG δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενα και μπορούν να έχουν μια συμβιωτική σχέση. Οι επενδύσεις AESG θα διευρύνουν το σύμπαν των πιθανών εταιρειών ESG στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι διαχειριστές παθητικών χαρτοφυλακίων ESG. Πρόκειται για εταιρείες που παραδοσιακά δεν ικανοποιούσαν τις οθόνες ESG, αλλά τώρα αναγνωρίζονται ως εταιρείες ESG λόγω της ακτιβιστικής συνιστώσας για την επίτευξη αλλαγών. Στο βαθμό που συμπεριλαμβάνονται στις οθόνες για τα τρισεκατομμύρια δολάρια παθητικών στοιχείων ενεργητικού ESG στην αγορά, αυτά τα παθητικά κεφάλαια ESG μπορούν τώρα να διαδραματίσουν ρόλο στην επίτευξη αλλαγών επενδύοντας σε μετοχές εταιρειών που δεσμεύονται από έναν επενδυτή AESG και υποστηρίζοντας τους ενεργούς επενδυτές ESG στην επίτευξη των στόχων τους ESG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ