ESG+Stories

Eίναι επιτρεπτό το short selling στις μετοχές ESG;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής απάντηση. 
Eίναι επιτρεπτό το short selling στις μετοχές ESG;

Τα hedge funds που επιθυμούν να αποδείξουν ότι το short selling είναι μια νόμιμη στρατηγική ESG μόλις απέκτησαν νέο υλικό για να υποστηρίξουν την θέση τους.

.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Διαχειριζόμενων Κεφαλαίων (MFA) δείχνει ότι οι στοχευμένες εκστρατείες short selling θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε  δαπάνες στους μεγαλύτερους ρυπαντές του δείκτη S&P 500, πιέζοντας τους να καθαρίσουν τις πράξεις τους. 

«Αν και ο ρόλος του short selling στο πλαίσιο των ESG αποτελεί εδώ και καιρό θέμα συζήτησης, το έγγραφό μας παρέχει ποσοτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον αντίκτυπό τους στο κόστος κεφαλαίου μιας εταιρείας και την αποτελεσματικότητά τους ως εργαλείο για την ενσωμάτωση των ESG σε ένα χαρτοφυλάκιο», δήλωσε στο Bloomberg ο Bryan Corbett, διευθύνων σύμβουλος της MFA. 

Η ανάλυση της MFA, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο διαχείρισης εναλλακτικών κεφαλαίων, τροφοδοτεί μια έντονη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο οι συγκεκριμένες πρακτικές μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικών στόχων. Μια πρόσφατη έκθεση της MSCI διαπίστωσε περιορισμένα στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι το shorting αυξάνει το κόστος κεφαλαίου και αμφισβήτησε την αξία του ως στρατηγική ESG. Ωστόσο, ο κλάδος των hedge funds το υπερασπίζεται σθεναρά καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν στην ESG.

"Οι ανοικτές πωλήσεις έχουν ένα μοναδικό και συμπληρωματικό ρόλο να διαδραματίσουν σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία για να βοηθήσουν τους επενδυτές να επιτύχουν τους στόχους τους για την ESG", δήλωσε ο Corbett.

Τα ερωτήματα συμπίπτουν με μια πιο επιθετική στάση των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών. Οι αρχές της Γερμανίας πραγματοποίησαν πρόσφατα έφοδο στα γραφεία της Deutsche Bank AG και του επενδυτικού της βραχίονα, DWS Group, εν μέσω ισχυρισμών για ξέπλυμα. Και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα σχετικά με τον κλάδο ESG της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη σαφών ρυθμιστικών κατευθυντήριων γραμμών γύρω από την ESG αποτελεί ανησυχία, σύμφωνα με τη Sonali Siriwardena, εταίρο και παγκόσμια επικεφαλής της ESG στη νομική εταιρεία Simmons & Simmons. "Τα βραχυπρόθεσμα ανοίγματα, πώς θα αντιμετωπιστούν; Τι γίνεται με τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα δεδομένων; Εξακολουθούν να απαιτούν δημοσιοποίηση; Τι γίνεται με τα κρατικά ομόλογα; Αυτά τα δεδομένα είναι εξίσου δυσπρόσιτα", δήλωσε σε συνέντευξή της. 

"Ο οικονομικός κίνδυνος μπορεί να είναι περιορισμένος, αλλά οι εταιρείες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικό κίνδυνο εάν οι ισχυρισμοί αυτοί εκτεθούν στη συνέχεια", ανέφεραν οι αναλυτές της BofA Global Research σε σημείωμα προς τους πελάτες. "Μακροπρόθεσμα, διατρέχουν τον κίνδυνο ομαδικών αγωγών, ενώ το πεδίο εφαρμογής των δικαστικών διενέξεων ESG διευρύνεται από τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα έως τη χρήση των πόρων και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Η ανάλυση της MFA βασίζεται στις 16 μεγαλύτερες εταιρείες εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον S&P 500, οι οποίες δεν προσδιορίστηκαν ονομαστικά. Μαζί, οι επιχειρήσεις αυτές ευθύνονται περίπου για το ήμισυ των συνολικών εκπομπών των λεγόμενων Scope 1 και 2 του δείκτη αναφοράς. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η αύξηση της προσφοράς μιας μετοχής που προκαλείται από το short selling θα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη τιμή της μετοχής και μέση σχετική αύξηση του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου μιας εταιρείας μεταξύ 1% και 3%.

Αυτό με τη σειρά του θα ωθούσε τις εταιρείες να μετατοπίσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες κατά 8%, που ισοδυναμεί με 140 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο κλάδος των hedge funds ασκεί σκληρή πίεση για να πείσει τις ρυθμιστικές αρχές να αναγνωρίσουν τις ανοικτές πωλήσεις ως στρατηγική ESG. Ο κανονισμός ορόσημο της Ευρώπης για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, που θα εφαρμοστεί τον Μάρτιο του 2021, την έχει μέχρι στιγμής αφήσει σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν όμως κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η ΕΕ μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ