ESG+Stories

ESG: Εκτός από θετικές οικονομικές επιδόσεις χρειάζεται και βαθιά τεχνογνωσία

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο περιμένουν οι επενδυτές να αξιοποιηθούν τα χρήματα που επενδύουν σε ESG κεφάλαια.
ESG: Εκτός από θετικές οικονομικές επιδόσεις χρειάζεται και βαθιά τεχνογνωσία

Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στo ESG εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ο κλάδος μπορεί να φτάνει σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά την εξειδίκευση και την πολυπλοκότητα των εντολών ESG. Με φόντο τους κλιματικούς κινδύνους που είναι όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν και την γενικότερη κοινωνική αναταραχή, τα ιδρύματα απομακρύνονται από τις παθητικές στρατηγικές αποκλεισμού και αξιοποιούν τα νέα δεδομένα για να συνεργαστούν με τις ομάδες διαχείρισης, να θέσουν συγκεκριμένους στόχους και να μετρήσουν τον αντίκτυπο.

Οι ενδείξεις αυτών των αλλαγών είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο Thomas Shingler, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της πρακτικής ESG στην εταιρεία συμβούλων Callan LLC, με έδρα τη Σύνοδο Κορυφής της Νέας Ιερσέης, δήλωσε ότι οι επενδυτές μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του ESG, αλλά σε γενικές γραμμές σχεδόν όλοι τους ασχολούνται με τη συλλογή δεδομένων, τη μελέτη των βέλτιστων πρακτικών και/ή τον τρόπο εφαρμογής επενδυτικών προσεγγίσεων που είναι μετρήσιμες και παρέχουν αξία.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν συνολικά 28,03 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονταν σύμφωνα με τις αρχές ESG στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα της Pensions & Investments για τους διαχειριστές κεφαλαίων, αυξημένα κατά 21,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 415% σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Οι παγκόσμιες εντολές ESG ανήλθαν σε 3,59 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 22,7%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Inc., οι επενδυτές επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατηγικές ESG ακόμη και σε περιόδους πίεσης της αγοράς, όταν οι ροές περιουσιακών στοιχείων στο σύνολό τους έχουν μειωθεί. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο περιμένουν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα αλλάζει. Η διαφοροποίηση στον τομέα του ESG σημαίνει τώρα ότι πρέπει να είσαι σε θέση να επιδείξεις όχι μόνο θετικές οικονομικές επιδόσεις αλλά και βαθιά τεχνογνωσία σχετικά με το τι σημαίνει η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία και πώς αυτό επηρεάζει τα χαρτοφυλάκια σε συνεχή βάση.

Η πλειονότητα των κατανομών ESG πηγαίνει σε στρατηγικές ενεργητικής διαχείρισης μετοχών, και τα κλιματικά κεφάλαια αποτελούν επί του παρόντος μεγάλη εστίαση για τους επενδυτές, καθώς εργάζονται για την ευθυγράμμιση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων με στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με την έρευνα της Pensions & Investments. Η ευθυγράμμιση με το net-zero σε επίπεδο χαρτοφυλακίου σημαίνει ότι επενδύουμε μόνο σε εταιρείες που έχουν επίσης στόχο net-zero ή σχέδιο για την υιοθέτηση στόχου net-zero.

«Η κλιματική αλλαγή ήταν πάντοτε το κατεξοχήν ζήτημα με τις επενδύσεις ESG», δήλωσε η Berenice Lasfargues, επικεφαλής της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην BNP Paribas Asset Management με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, πρόσφατα δόθηκε αυξημένη έμφαση στον τρόπο αποανθρακοποίησης των χαρτοφυλακίων μέσω συγκεκριμένων κατανομών καθαρού μηδενικού κόστους. Αυτό υποστηρίζεται από τις βελτιώσεις στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών σχετικά με το ESG, ειδικά όσον αφορά τον άνθρακα, οι οποίες είναι υποχρεωτικές σε ορισμένες δικαιοδοσίες» πρόσθεσε.

Η BNP Paribas Asset Management σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν οδικό χάρτη για το καθαρό μηδέν αργότερα αυτό το καλοκαίρι για να βοηθήσει τους επενδυτές που είναι νέοι στην απεξάρτηση από τον άνθρακα να περιηγηθούν στη διαδικασία. Η προσέγγιση περιλαμβάνει τέσσερις συνιστώσες: ενσωμάτωση ESG, διαχείριση, αποκλεισμοί και προοπτική για το μέλλον. Κάθε ένα από τα στοιχεία έχει τις δικές του μετρήσεις, ώστε να μπορεί να μετρηθεί η πρόοδος και να αναφερθεί στους επενδυτές. Όλες οι συνιστώσες εφαρμόζονται σε ολόκληρη την εταιρεία και σε όλα τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ