ESG+Stories

ESG: Το placebo ενός επενδυτικού αλαλούμ που ξεκίνησε από την Blackrock

Πώς η BlackRock έκανε το ESG το πιο καυτό εισιτήριο στη Wall Street την ώρα που οι επικριτές πιστεύουν πως ωθεί τους επενδυτές να πιστεύουν ότι συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων σε ESGU, ενώ οι εκπομπές και τα κοινωνικά δεινά συνεχίζουν να αυξάνονται.
ESG: Το placebo ενός επενδυτικού αλαλούμ που ξεκίνησε από την Blackrock

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Larry Fink, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια θεμελιώδης αναμόρφωση του παγκόσμιου καπιταλισμού και ότι η εταιρεία του θα συμβάλει σε αυτήν, διευκολύνοντας την επένδυση σε εταιρείες με ευνοϊκές περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές. 

«Οι ροές μας συνεχίζουν να αυξάνονται και να κυριαρχούν», δήλωσε ο Fink στις 13 Οκτωβρίου για τα λεγόμενα ESG, ή αλλιώς περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά κεφάλαια, και παρόμοιες επενδύσεις. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, πρόσθεσε: «Η BlackRock είναι ηγέτης σε αυτό, και βλέπουμε αυτή τη μεγάλη μετατόπιση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών».

Αυτό που δεν είπε ο Fink, σύμφωνα με τους Cam Simpson και Saijel Kishan όπως γράφουν στο Bloomberg, είναι ότι η BlackRock οδήγησε ένα σημαντικό μέρος αυτής της αλλαγής εισάγοντας το κύριο αμοιβαίο κεφάλαιό ESG σε δημοφιλή και σημαίνοντα πρότυπα χαρτοφυλάκια που προσφέρονται σε επενδυτικούς συμβούλους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν με πελάτες σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Οι τεράστιες ροές από τέτοια μοντέλα σημαίνουν ότι πολλοί επενδυτές μπήκαν σε ένα όχημα ESG χωρίς απαραίτητα να το επιλέξουν ως συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική, ή ακόμη και χωρίς να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους μπήκαν σε ένα τέτοιο όχημα.

Εν ολίγοις, μια προφανής βιασύνη των επενδυτών προς το ESG υπό την ηγεσία της BlackRock τα τελευταία δύο χρόνια ήταν κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τουλάχιστον όταν πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο αμοιβαίο κεφάλαιο στον πλανήτη, ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) της BlackRock που διαπραγματεύεται με το σύμβολο ESGU, σύμφωνα με τα στοιχεία της BlackRock και της Morningstar.

Μια έρευνα του Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι οι αξιολογήσεις που επικαλείται η BlackRock για να δικαιολογήσει την ετικέτα αειφορίας του αμοιβαίου κεφαλαίου δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι εταιρείες του αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο.

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να μετρήσουν το αντίθετο: την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν οι κυβερνητικοί κανονισμοί και άλλοι παράγοντες στα αποτελέσματα των εταιρειών, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, το Bloomberg διαπίστωσε ότι μόνο μία από τις 155 αναβαθμίσεις ESG των εταιρειών του S&P 500 ανέφερε ως παράγοντα την πραγματική μείωση των εκπομπών.

Οι αξιολογήσεις προέρχονται από την MSCI Inc, η οποία υπολογίζει τη BlackRock ως τον μεγαλύτερο πελάτη της. (Η επίσημη ονομασία του αμοιβαίου κεφαλαίου ESGU είναι iShares ESG Aware MSCI USA ETF). Αυτές οι αξιολογήσεις, οι οποίες κυριαρχούν στον κόσμο των βιώσιμων επενδύσεων, έχουν ανοίξει την πόρτα στην ESGU να κατέχει εταιρείες που συγκαταλέγονταν μεταξύ εκείνων που θεωρούνταν οι χειρότεροι παραβάτες από ορισμένους επενδυτές που επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι γίγαντες των ορυκτών καυσίμων Chevron και Exxon Mobil, μαζί με το Facebook (που τώρα ονομάζεται Meta Platforms), την Amazon, την McDonald's και την JP Morgan Chase, η οποία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης έργων ορυκτών καυσίμων μετά τις συμφωνίες του Παρισιού του 2015.

Στην πραγματικότητα, το ταμείο ESGU έχει μεγαλύτερη στάθμιση σε 12 μετοχές ορυκτών καυσίμων από ό,τι ο S&P 500, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, τον ερευνητικό βραχίονα του Bloomberg.

Περισσότερες αμοιβές

Ο Tariq Fancy, πρώην επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock για τις βιώσιμες επενδύσεις, δήλωσε ότι η έρευνα του Bloomberg Businessweek βοήθησε να ανοίξουν τα μάτια στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των ESGU και των βιώσιμων κεφαλαίων εν γένει.

«Τα αμοιβαία κεφάλαια ESG, συμπεριλαμβανομένων των ESGU, χρεώνουν γενικά τους επενδυτές υψηλότερες αμοιβές κατά μέσο όρο από τα αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια που δεν φέρουν βιώσιμη σήμανση»

«Η διαβάθμιση και η στάθμιση πίσω από αυτήν είναι αμφίβολη», δήλωσε ο Fancy, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία το 2019 εν μέρει λόγω της απογοήτευσής του για την εμπορική προώθηση των βιώσιμων κεφαλαίων. Φέτος έγινε ένας ειλικρινής επικριτής των ESG και των λεγόμενων πράσινων επενδύσεων.

Ο Fancy σημείωσε επίσης ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ESG, συμπεριλαμβανομένων των ESGU, χρεώνουν γενικά τους επενδυτές υψηλότερες αμοιβές κατά μέσο όρο από τα αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια που δεν φέρουν βιώσιμη σήμανση.

Οι αμοιβές του ESGU είναι χαμηλότερες από τους μέσους όρους του κλάδου για τα βιώσιμα κεφάλαια, αλλά εξακολουθούν να είναι πέντε φορές υψηλότερες από έναν ανιχνευτή του S&P 500 που διαπραγματεύεται με τον κωδικό IVV - ένα δημοφιλές ταμείο της BlackRock, του οποίου η σύνθεση και η αναμενόμενη απόδοση ευθυγραμμίζονται στενά με εκείνες του ESGU.

Ακόμα και για τους επενδυτές που παίρνουν συνειδητά την απόφαση να ασχοληθούν με το ESG, είτε πρόκειται για ιδρύματα είτε για ιδιώτες, τα κεφάλαια δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ωφελούν τη Wall Street, σύμφωνα με τον Fancy.

Κατά την άποψη του Fancy, το placebo είναι να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή ότι με άλλο τρόπο κάνουν τον κόσμο καλύτερο μέσω επενδύσεων σε ESGU, ενώ οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται και τα κοινωνικά δεινά να αυξάνονται.

Κληθείσα να δικαιολογήσει την κλίμακα των αμοιβών για το ESGU, η BlackRock ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ήταν μία μονάδα βάσης ή 0,01% κάτω από τη μακροπρόθεσμη σταθμισμένη μέση αμοιβή για τους επενδυτές που επέλεξαν το πιο δημοφιλές χαρτοφυλάκιο-μοντέλο της, το οποίο περιλαμβάνει το ESGU στη σύνθεσή του.

Είπε επίσης ότι το ESGU συμπεριλήφθηκε σε πρότυπα χαρτοφυλάκια, τα οποία δεν αποτελούν ρυθμιζόμενες προσφορές, στο πλαίσιο της υποχρέωσης εμπιστευτικότητας προς τους πελάτες της. Είπε ότι το ESGU έχει υπεραποδώσει σε σχέση με το ταμείο IVV κατά περίπου 2,6% τα τελευταία δύο χρόνια, «με αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη για τους πελάτες μας, που υπερβαίνουν κατά πολύ τη διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο ETF».

Η BlackRock εμπορεύεται το ESGU ως προσφορά στους επενδυτές σε εταιρείες με ευνοϊκές περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό.

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Είμαστε σαφείς σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές και τα βιώσιμα αποτελέσματα που έχουν σχεδιαστεί για να επιτύχουν τα ταμεία μας».

Η ιστορία του πώς το ESGU έγινε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που έσπασε ρεκόρ για την έκρηξη των επενδύσεων ESG ξεκίνησε με δύο επιστολές που δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιανουαρίου 2020 από την BlackRock και τον Fink.

Σε ένα από αυτά, ο Fink προειδοποίησε τους διευθύνοντες συμβούλους των παγκόσμιων εταιρειών ότι αντιμετώπιζαν μια πιθανή ωρολογιακή βόμβα καθώς οι επενδυτές αφυπνίζονταν από την κλιματική κρίση. Επειδή η εταιρεία του, η οποία διαχειρίζεται 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (41,76 τρισεκατομμύρια RM), κατέχει περισσότερες μετοχές σε περισσότερες μεγάλες εταιρείες από οποιονδήποτε άλλον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι τείνουν να ακούνε.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδους αναδιαμόρφωσης της χρηματοοικονομικής», έγραψε ο Fink με έντονα γράμματα και πρόσθεσε: «Στο εγγύς μέλλον - και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι οι περισσότεροι προβλέπουν - θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή των κεφαλαίων».

Σε μια δεύτερη επιστολή, η BlackRock υποσχέθηκε στους πελάτες που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά τα χρήματα ότι το ESG θα είναι το κριτήριο της. «Πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα θα πρέπει να είναι το νέο μας πρότυπο για τις επενδύσεις», αναφέρεται.

Οι επιστολές αυτές έφεραν τον Fink στα πρωτοσέλιδα των παγκόσμιων εφημερίδων που οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι της Wall Street μπορούν μόνο να ονειρευτούν, δηλώνοντας ότι δεν έκανε τίποτα λιγότερο από την αναμόρφωση του καπιταλισμού.

Μια σημαντική πηγή νέων πωλήσεων για την BlackRock τα τελευταία χρόνια ήταν η προσφορά «πρότυπων χαρτοφυλακίων» σε χρηματοοικονομικούς σχεδιαστές και συμβούλους περιουσίας. 

Αντί να χρειάζεται να ξοδεύουν χρόνο για να συνθέτουν χαρτοφυλάκια για τους πελάτες, οι σύμβουλοι μπορούν απλώς να τους ρωτούν για τους οικονομικούς τους στόχους και να προσφέρουν στον καθένα μια επιλογή από προ-συσκευασμένες επιλογές- αυτές είναι ευγενική προσφορά της BlackRock και, όχι τυχαία, είναι γεμάτες αποκλειστικά με κεφάλαια της BlackRock.

Οι σύμβουλοι - υπάρχουν 90.000 πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί σχεδιαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες - τους αγαπούν. Επειδή η BlackRock έχει κάνει τη δουλειά γι' αυτούς, οι σύμβουλοι αποκτούν επιπλέον χρόνο για να επιδιώξουν νέους πελάτες, να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες ή να κάνουν ό,τι θέλουν, ενώ παράλληλα εισπράττουν τις αμοιβές τους.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020, την επομένη της επιστολής του Fink που προέβλεπε μια σημαντική ανακατανομή κεφαλαίων προς τη βιωσιμότητα, η BlackRock άλλαξε την πιο δημοφιλή σειρά πρότυπων χαρτοφυλακίων της προσθέτοντας την ESGU στη σειρά "Target Allocation ETF Portfolio Strategies". (Το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές μέσο στη σουίτα, το οποίο προσφέρει μια κατανομή 60/40 μεταξύ μετοχών και επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, περιλαμβάνει την ESGU ως μία από τις δύο κορυφαίες συμμετοχές της).

Με αυτόν τον τρόπο, η ίδια η BlackRock βοήθησε να επαληθευτεί η πρόβλεψη του Fink. Οι χρηματοοικονομικοί σχεδιαστές που χρησιμοποιούν τα μοντέλα μέσω διαδικτυακών πλατφορμών δεν είχαν άλλη επιλογή από το να βάλουν τους πελάτες τους στην ESGU, αν ήθελαν να τους εντάξουν σε μία από τις πιο δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές προς πώληση.

«Δεν έχουμε λόγο όσον αφορά το τι μπαίνει εκεί μέσα», δήλωσε ο Mohit Desai, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σχεδιαστής που άνοιξε τη δική του συμβουλευτική εταιρεία στο Cranford του New Jersey και χρησιμοποιεί διαδικτυακά μοντέλα. «Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους παρόχους».

Η BlackRock δήλωσε ότι οι σύμβουλοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα έντυπα μοντέλα που παρέχει η εταιρεία, σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μπορούν να κάνουν εξατομικευμένες επιλογές.

Η ESGU είχε μόλις 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (RM6,66 δισεκατομμύρια) όταν ξεκίνησε το 2020, αλλά έκλεισε το έτος 10 φορές υψηλότερα, στα 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (RM68,32 δισεκατομμύρια). Την ίδια χρονιά, η BlackRock κάλυψε περίπου το ήμισυ της αύξησης των αμοιβαίων κεφαλαίων που έσπασε ρεκόρ στον τομέα των ESG, και περίπου το ήμισυ από αυτό προήλθε μόνο από το ESGU.

Οι αναλυτές της Wall Street και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωσαν ότι το ESG είχε φτάσει στο παροιμιώδες σημείο καμπής και είχε γίνει ένα κυρίαρχο εργαλείο για τους επενδυτές. Η Wall Street και τα άρθρα ειδήσεων αναφέρουν τακτικά ότι οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια ESG.

Αυτοματοποιημένες πλατφόρμες

Αυτό που έχει τύχει πολύ λιγότερης προσοχής είναι το πόσο πολύ τα μοντέλα και οι αυτοματοποιημένες επενδυτικές πλατφόρμες έχουν οδηγήσει στην οφθαλμαπάτη ενός επενδυτικού αλαλούμ.

Εκπρόσωπος της BlackRock αναγνώρισε ότι τα μοντέλα αποτέλεσαν σημαντική κινητήρια δύναμη των επενδύσεων στην ESGU. Αλλά το ακριβές μερίδιο είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία είναι σε θέση να παρακολουθεί μόνο τις ροές από τα πρότυπα χαρτοφυλάκιά της που προέρχονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών - και περίπου οι μισοί από τους συμβούλους πλούτου που χρησιμοποιούν τα πρότυπα χαρτοφυλάκιά της χρησιμοποιούν χαρτί.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τουλάχιστον 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (39,57 δισεκατομμύρια RM) από το τρέχον συνολικό ποσό του ταμείου που ανέρχεται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (104,14 δισεκατομμύρια RM) μπορούν να εντοπιστούν μόνο στα ηλεκτρονικά του μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό συνολικό ποσό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Μια πρόχειρη αναλογία για το τι σήμαινε αυτό στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Φανταστείτε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο δήλωσε ότι θα ηγηθεί μιας προσπάθειας για τη μετάβαση του πλανήτη σε μια πιο βιώσιμη γεωργία. Και την επόμενη μέρα, έβαλε αθόρυβα μερικά βιολογικά καρότα σε κάθε κουτί με φρούτα και λαχανικά που προσέφερε στους πελάτες της σε όλες τις ΗΠΑ. Ξαφνικά, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων θα παρουσίαζαν μια τεράστια αύξηση, κάνοντας να φαίνεται ότι υπάρχει μια μαζική μετατόπιση της ζήτησης για «βιώσιμα» προϊόντα.

Οι σύμβουλοι πλούτου δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι επενδυτές που μπήκαν στο ESGU μπορεί να μην αναγνωρίζουν καν ότι βρίσκονται σε ένα βιώσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, επειδή πολύ λίγοι ρωτούν για τα επιμέρους ETF στα πρότυπα χαρτοφυλάκια που χρησιμοποιούν.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ