ESG+Stories

Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών: Στα 3,3 δισ. ευρώ η συνεισφορά στο ESG

Πολλές επιχειρήσεις έχουν μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα των εκπομπών τους και επενδύουν σε υποδομές και πράσινα καύσιμα τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο των εθνικών πολιτικών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών: Στα 3,3 δισ. ευρώ η συνεισφορά στο ESG

Σημαντική εξακολουθεί να είναι η συνεισφορά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών παρά την πτώση κατά 30% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2020 εξαιτίας της πτώσης της χαμηλότερης τιμής διάθεσης των προϊόντων και της χαμηλότερης ζήτησης. 

Το κοινωνικό προϊόν, το οποίο αποτελεί μέρος των εσόδων των επιχειρήσεων που κατανέμεται στο προσωπικό, στο κράτος, στους μετόχους και στους πιστωτές και επεκτείνεται σε τομείς όπως είναι η πραγματοποίηση δωρεών και χορηγιών, οι παροχές προς τους εργαζομένους και η προστασία του περιβάλλοντος, διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2020 (έναντι τα 3,94 δισ. ευρώ). 

Η συνεισφορά αυτή συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.  Όπως αναφέρει η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ «η συνεισφορά αυτή, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, υλοποιείται με την παραγωγή «πλούτου» (έσοδα για το κράτος από φόρους και εισφορές των επιχειρήσεων του κλάδου), τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και με τη συμβολή και επίδραση στην κοινωνική πρόοδο και συνοχή. Το ύψος και η σύνθεση του κοινωνικού προϊόντος που παράγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου συνολικά, προσδιορίζει με σαφήνεια το μέγεθος της συνεισφοράς αυτής».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το επόμενο «στοίχημα» για τις εταιρείες του κλάδου είναι η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, ένα τομέας στον οποίο οι εταιρείες καταγράφουν πρόοδο κατά την τωρινή φάση του «πράσινου» μετασχηματισμού τους στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της δέσμης  «Fit for 55» έχουν επιβάλει το μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. 

Νέες επενδύσεις και δομικές αλλαγές με φόντο το ESG

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος  Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), η διοίκηση ανάφερε ότι ο Σύνδεσμος «υποστηρίζει ξεκάθαρα τους στόχους της ΕΕ σε συμφωνία με τη στρατηγική CLEAN FUELS FOR ALL» τονίζοντας παράλληλα ότι θα απαιτηθούν ενισχύσεις στον κλάδο για την προσαρμογή των υποδομών του στα νέα καύσιμα και ενεργειακά προϊόντα, με στόχο την επίτευξη των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιχειρήσεις έχουν μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα των εκπομπών τους και επενδύουν σε υποδομές και πράσινα καύσιμα τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο των εθνικών πολιτικών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους και τα πρατήρια της γειτονιάς αποκτούν πλέον διευρυμένο ρόλο καθώς προωθούν προϊόντα όπως είναι το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και όλα τα συνδυαστικά πακέτα και παροχές που μπορεί να συνοδεύουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα (όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές υπηρεσίες). 

Παράλληλα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίαζαν στο περιβάλλον (E), ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στα κοινωνικά (S) καθώς και στα Εταιρικής Διακυβέρνησης (G) κριτήρια. 

Παραμένουν οι προκλήσεις - Κρίσιμη η μάχη κατά της παραβατικότητας

Παρά τη θετική πορεία του κλάδου στο δρόμο προς το ESG, μεγάλη πρόκληση εξακολουθούν να αποτελούν τα ζητήματα παραβατικότητας όπως είναι το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, η νόθευση καυσίμων με χημικές ουσίες και οι παράνομες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αντλιών των πρατηρίων, με αποτέλεσμα να παραδίδονται μειωμένες ποσότητες στον καταναλωτή. Τέτοιες τακτικές επιφέρουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον ενώ αφαιρούν ετησίως από τα κρατικά ταμεία 100-150 εκατ. ευρώ και οι καταναλωτές χάνουν 50-90 εκατ. ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη, εξαιτίας των «πειραγμένων» αντλιών. 

(της Πένης Χαλάτση, insider.gr)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ