ESG+Stories

Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή: Νέο εργαλείο ελέγχου ESG - Εκτεθειμένες οι τράπεζες σε κινδύνους κλίματος

Οι δείκτες που σχετίζονται με τον φυσικό κίνδυνο δείχνουν ένα μέσο μερίδιο ανοιγμάτων σε περιοχές που υπόκεινται σε αυξημένο φυσικό κίνδυνο κάτω από 30% στις περισσότερες χώρες.
Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή: Νέο εργαλείο ελέγχου ESG - Εκτεθειμένες οι τράπεζες σε κινδύνους κλίματος

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) έχει θέσει σε λειτουργία ένα νέο ταμπλό ESG, το οποίο παρέχει συγκεντρωτικούς και συγκρίσιμους δείκτες κλιματικού κινδύνου για τις τράπεζες της ΕΕ/ΕΟΧ. Το ταμπλό έχει ως στόχο να ενισχύσει την παρακολούθηση και τη συγκριτική αξιολόγηση των κινδύνων μετάβασης και των φυσικών κλιματικών κινδύνων με βάση τις γνωστοποιήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα ESG.

.

«Το ταμπλό αυτό παρέχει σημεία αναφοράς και βελτιώνει την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των κινδύνων μετάβασης και των φυσικών κλιματικών κινδύνων σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ/ΕΟΧ», δήλωσε η ΕΑΤ

Τα βασικά ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημαντική έκθεση σε κινδύνους μετάβασης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, οι τράπεζες έχουν πάνω από το 70% των εταιρικών τους εκθέσεων συνδεδεμένες με τομείς που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή. Αυτό αποτελεί σημαντικό σημείο ευπάθειας εάν οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίσουν ρυθμιστικές αλλαγές, τεχνολογικές εξελίξεις ή μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Αν και τα δεδομένα για τον σύνολο του τομέα δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τις προσπάθειες των επιμέρους εταιρειών για τον μετριασμό των κινδύνων, η συνολική έκθεση υποδηλώνει μια επείγουσα πρόκληση για τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έκθεση σε φυσικούς κινδύνους φαίνεται σχετικά χαμηλότερη. Η ΕΑΤ αναφέρει ότι στις περισσότερες χώρες, λιγότερο από το 30% των εκθέσεων του τραπεζικού τομέα βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται ότι έχουν αυξημένους φυσικούς κλιματικούς κινδύνους. Ωστόσο, οι διαφορές στην λεπτομέρεια των δεδομένων και στις μεθοδολογίες μεταξύ των τραπεζών απαιτούν προσεκτική ερμηνεία.

Οι δείκτες δανεισμού ακινήτων δείχνουν ότι περίπου το 50% των ενυπόθηκων ακινήτων εμπίπτουν στις δύο πρώτες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης (κάτω από 200 kWh/m²).

Ωστόσο, η ΕΑΤ προειδοποιεί:

«Οι τράπεζες αναφέρουν ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποκατάστατα και εκτιμήσεις όσον αφορά τα δεδομένα ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προσεκτική ερμηνεία των δεδομένων αυτών».

Όσον αφορά τις πράσινες χρηματοδοτήσεις, ο δείκτης πράσινων περιουσιακών στοιχείων (GAR) παραμένει χαμηλός, με μέσο όρο ελαφρώς κάτω του 3% στις τράπεζες της ΕΕ/ΕΟΧ. Ο αριθμός αυτός αντανακλά όχι μόνο το αρχικό στάδιο της οικονομικής μετάβασης, αλλά και τις αυστηρές απαιτήσεις της ταξινόμησης της ΕΕ.

«Το τρέχον χαμηλό επίπεδο του δείκτη οφείλεται στη δομή του ίδιου του δείκτη», διευκρίνισε η ΕΑΤ, προσθέτοντας ότι οι υπολογισμοί του GAR σε επίπεδο δανείων δείχνουν κάπως υψηλότερα επίπεδα πράσινης ευθυγράμμισης.

Για να υποστηριχθεί μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση, ο πίνακας ελέγχου παρέχει επίσης πρόσθετους δείκτες που εστιάζονται σε συγκεκριμένους τύπους αντισυμβαλλομένων, στην επιλεξιμότητα για αξιολόγηση βάσει της ταξινόμησης και σε ευρύτερες πράσινες δανειοδοτικές δραστηριότητες που υπερβαίνουν τα κριτήρια της ταξινόμησης της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ