ESG+Stories

Financial Times: Οι εταιρείες ηγέτες της Ευρώπης για το κλίμα το 2025

Η μεθοδολογία του Climate Leaders δίνει προτεραιότητα στις εκπομπές Scope 1 και 2, επειδή η αναφορά τους είναι υποχρεωτική, οπότε τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα και συγκρίσιμα.
Financial Times: Οι εταιρείες ηγέτες της Ευρώπης για το κλίμα το 2025

Η απόφαση της ΕΕ να ανακαλέσει ορισμένους από τους κανόνες της για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων θα είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν διαμαρτυρηθεί για υπερβολική ρύθμιση.

.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι θα τηρήσουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει την κανονιστική πίεση στις επιχειρήσεις με την αποδυνάμωση των πράσινων πολιτικών ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση.

Η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, θα είναι καθοριστικό το πώς θα ανταποκριθούν οι εταιρείες της περιοχής στις τελευταίες αλλαγές της ΕΕ όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων, καθώς και στην ευρύτερη αλλαγή του κλίματος μετά την προσπάθεια απορρύθμισης και την υποχώρηση στις πράσινες πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η πέμπτη έκδοση του Europe's Climate Leaders — που συντάχθηκε από την Financial Times σε συνεργασία με τον πάροχο δεδομένων Statista — έχει ως στόχο να αναδείξει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑΘ). Ο κατάλογος επικεντρώνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση της έντασης των εκπομπών ΑΘ Σκοπού 1 και 2 σε περίοδο πέντε ετών (2018-23 για την παρούσα έκδοση).

Οι εκπομπές Scope 1 και 2 — «βασικές εκπομπές» στον πίνακα — προέρχονται αντίστοιχα από τις δραστηριότητες της ίδιας της εταιρείας και από την ενέργεια που καταναλώνει. Η ένταση των εκπομπών ορίζεται ως οι εκπομπές Scope 1 και Scope 2, σε τόνους ισοδύναμου CO₂, ανά 1 εκατ. ευρώ εσόδων.

Λαμβάνονται επίσης υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η διαφάνεια σχετικά με τις εκπομπές Scope 3, οι οποίες προέρχονται από την εφοδιαστική αλυσίδα μιας εταιρείας και συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εταιρικών εκπομπών άνθρακα. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η πρόοδος των εταιρειών στη μείωση των απόλυτων εκπομπών και η συνεργασία τους με φορείς αξιολόγησης της βιωσιμότητας, όπως το CDP και η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Σε αυτούς τους πρόσθετους παράγοντες αποδίδεται μια βαθμολογία, η οποία συνδυάζεται με τον δείκτη μείωσης της έντασης των εκπομπών, ώστε να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα για κάθε εταιρεία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία μπορείτε να βρείτε στον πίνακα στο τέλος αυτού του άρθρου και στον ιστότοπο της Statista.

Φέτος, η εταιρεία με την υψηλότερη βαθμολογία είναι η Tele2, μια σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με 87,5 βαθμούς. Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Intermediate Capital Group και η ιταλική εταιρεία ενέργειας ERG καταλαμβάνουν από κοινού τη δεύτερη θέση, με 86,2 βαθμούς η καθεμία.

Όπως και όλα τα προηγούμενα έτη, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών στον κατάλογο, αυτή τη φορά το 10 %. Ακολουθούν οι κατασκευές και τα δομικά υλικά (8 %), και στη συνέχεια οι μεταφορές, η εφοδιαστική και η συσκευασία (7 %). Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών (22 %), ακολουθούμενο από την Ιταλία (13 %) και τη Γερμανία (12 %). 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαθεσιμότητα δεδομένων για τις εκπομπές των επιχειρήσεων αυξάνεται κάθε χρόνο. Η λίστα για το 2025 περιλαμβάνει 600 εταιρείες, από έναν αρχικό κατάλογο περίπου 2.000. Για να συμπεριληφθούν, οι εταιρείες πρέπει να πληρούν ένα βασικό όριο μείωσης της έντασης των βασικών εκπομπών τους κατά περισσότερο από 3% ετησίως.

Η μεθοδολογία του Climate Leaders δίνει προτεραιότητα στις εκπομπές Scope 1 και 2, επειδή η αναφορά τους είναι υποχρεωτική, οπότε τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα και συγκρίσιμα. Οι εκπομπές Scope 3 των εταιρειών είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες, αλλά επειδή η αναφορά τους παραμένει προαιρετική και δεν υπάρχει τυποποιημένη μέτρηση, είναι πιο δύσκολο να γίνουν οριστικές συγκρίσεις — γι' αυτό και δίνεται έμφαση στη διαφάνεια αντί για τους απόλυτους αριθμούς.

Είναι πιθανό οι απόλυτες εκπομπές μιας εταιρείας να αυξηθούν ακόμη και αν μειώσει την ένταση των εκπομπών της. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η πρόοδος των εταιρειών στη μείωση των απόλυτων εκπομπών έχει ληφθεί υπόψη στη βαθμολογία και φέτος αποκλείσαμε όλες τις εταιρείες που αύξησαν τις απόλυτες εκπομπές τους κατά περισσότερο από 30%.
Έντυ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ