ESG+Stories

Γερμανία: Ρεκόρ παραγωγής ΑΠΕ αλλά και άμεση ανάγκη για νέες μονάδες αερίου

Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν χθες 50.232 MW.
Γερμανία: Ρεκόρ παραγωγής ΑΠΕ αλλά και άμεση ανάγκη για νέες μονάδες αερίου

Η Γερμανία παρήγαγε χθες, Τετάρτη, ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς η Ευρώπη μάχεται με την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα τα αιολικά πάρκα της χώρας παρήγαγαν 50.232 MW, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σήμερα και να αυξηθεί ξανά την Παρασκευή, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται να κινηθεί σε κανονικούς ρυθμούς.

Μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, όπως αναφέρει το Bloomberg, αντιμετωπίζει ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες, αν και ο καιρός ήταν υγρός και θυελλώδης. Πόλεις από το Βερολίνο έως τη Βαρσοβία καταγράφουν τον θερμότερο Ιανουάριο εδώ και χρόνια, κάτι που βοήθησε στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα.

Το αέριο «ζει και βασιλεύει»

Την ίδια ώρα όμως μια επίσημη μελέτη δείχνει ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο καλά κρατεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη της ρυθμιστικής αρχής δικτύου BNetzA η Γερμανία θα χρειαστεί περισσότερες μονάδες που θα κινούνται με φυσικό αέριο για να εγγυηθεί ασφαλή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Με το Βερολίνο να σχεδιάζει να κλείσει τους τελευταίους τρεις πυρηνικούς σταθμούς μέχρι τα μέσα Απριλίου και τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να έχουν σταματήσει, θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών LNG τη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια.

Για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο και να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση επέτρεψε πέρυσι τα παλιά εργοστάσια άνθρακα να επιστρέψουν στην αγορά. Ωστόσο, η παραγωγή με φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 1,7%, εν μέρει επειδή η ζήτηση από τη Γαλλία αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ η ανάλυση για την περίοδο 2025-31 βλέπει τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου να συρρικνώνεται – με τα νοικοκυριά να στρέφονται όλο και περισσότερο σε αντλίες θερμότητας – περισσότερο αέριο θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψει τις απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα εκτοξευθούν ξανά, η έκθεση διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που θα παράγουν περίπου 17- 21 GW, καλύπτοντας ευέλικτα φορτία αιχμής.

Εάν η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου ρυθμιστεί και η χρήση του συνεχίσει να συρρικνώνεται, τότε θα μπορούσε να είναι δυνατή η πλήρης σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ