ESG+Stories

Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αλλάζει την εξίσωση στις επενδύσεις ESG

Η υπεραπόδοση των μετοχών του ενεργειακού τομέα μετά την εισβολή της Ρωσίας αποτελεί μια δοκιμασία για τους οικολογικά ευαισθητοποιημένους επενδυτές.
Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αλλάζει την εξίσωση στις επενδύσεις ESG

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για το κίνημα των υπεύθυνων επενδύσεων. Ήδη από τις αρχές του 2022, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επωφελούνταν από την ανάκαμψη της ζήτησης στις μεταφορές και την ευρύτερη ζήτηση ενέργειας, καθώς οι οικονομίες ανέκαμπταν από την πανδημία του Covid-19. Ωστόσο, η σύγκρουση έδωσε περαιτέρω ώθηση στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και στους επενδυτές τους, καθώς οι τιμές αυξάνονται λόγω των ανησυχιών για τη ρωσική προσφορά.

.

Συμφωνα με τους Financial Times, η επακόλουθη υπεραπόδοση των μετοχών του ενεργειακού τομέα αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για τους επενδυτές με οικολογική συνείδηση από την εμφάνιση του φαινομένου των επενδύσεων σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά θέματα (ESG).

Ξαφνικά, οι υπεύθυνοι επενδυτές - οι οποίοι συνήθως υποτιμούν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκιά τους - άρχισαν να βλέπουν τις επιδόσεις τους να μειώνονται σε σύγκριση με τα συμβατικά κεφάλαια.

Ακόμα και η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock - η οποία έχει δρομολογήσει δεκάδες αμοιβαία κεφάλαια ESG τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας κινήσεις για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα - έχει δηλώσει ότι η εξίσωση έχει αλλάξει.  Νωρίτερα αυτό το μήνα, πρότεινε ότι απαιτείται κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, παρά την ευρεία υποστήριξή της στους στόχους του καθαρού μηδέν.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην στραφούν στον άνθρακα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Το βασικό είναι να μην ενδώσουμε σε αυτή την αντίληψη ότι η Ουκρανία έχει αλλάξει τα πάντα, και έτσι θα κατασκευάσουμε υποδομές που αποφασίσαμε πριν από λίγο καιρό να τις κλείσουμε», δήλωσε ο Kerry στους Financial Times πριν από μερικές εβδομάδες.

Όμως, παρά τις εκκλήσεις αυτές, η Ευρώπη στρέφεται σε εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα για να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το μπλοκ μπορεί να χρησιμοποιήσει 5% περισσότερο άνθρακα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια για να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Σε ένα χειρότερο σενάριο, εάν η Ευρώπη αντικαταστήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου με άνθρακα, οι εκπομπές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 0,8 γιγατόνους ισοδύναμου CO₂ κατά το πρώτο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση της MSCI, του παρόχου χρηματοοικονομικών δεδομένων.

«Η αντιστάθμιση μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης των εκπομπών στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για την παγκόσμια οικονομία, με αρνητικές επιπτώσεις στη σημερινή γενιά», αναφέρει ο MSCI.

Μια περαιτέρω επιπλοκή για τους υπεύθυνους επενδυτές είναι το γεγονός ότι, σε ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια ESG, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πληρούν τις προϋποθέσεις αποτελούν ένα αυξανόμενο ποσοστό των συμμετοχών καθώς οι τιμές των μετοχών τους αυξάνονται. Στο μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο ESG της BlackRock, η ExxonMobil είχε ανέβει στην 17η θέση των μεγαλύτερων συμμετοχών στις 17 Μαΐου, από την 38η θέση που κατείχε στο τέλος του 2021.

Παρόλα αυτά, οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν για μια ενεργειακή μετάβαση - αν επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν. Οι ενεργειακές εταιρείες Chevron, ConocoPhillips και Pioneer Natural Resources αύξησαν τα μερίσματά τους χάρη στην άνοδο των τιμών ενέργειας, σημειώνει η MSCI. Ωστόσο, τόσο οι εταιρείες όσο και οι επενδυτές τους θα μπορούσαν να κατευθύνουν αυτές τις πληρωμές σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι επενδυτές πρέπει πρώτα να έχουν επαρκή δύναμη για να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας ανακατανομή κεφαλαίων, κάτι που πιθανότατα απαιτεί συλλογική αποφασιστικότητα και δράση», υποστηρίζει η MSCI. Σημειώνει ότι συνασπισμοί όπως η συμμαχία ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων με μηδενικό καθαρό ισοζύγιο και η κλιματική δράση 100+ θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως συντονιστές για τα επενδυτικά κεφάλαια.

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι επικριτές αναρωτήθηκαν επίσης γιατί τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία κατέχονται από τα ταμεία ESG. Πρότειναν τα υπεύθυνα επενδυτικά κεφάλαια να μην έχουν καμία σχέση με ρωσικές εταιρείες.

Όμως, στην πραγματικότητα, η έκθεση του τομέα στη Ρωσία ήταν σχεδόν αμελητέα. Από τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών, μόνο ένα είχε έκθεση στη Ρωσία άνω του 4,9%, σύμφωνα με την Morningstar, τον πάροχο δεδομένων. Και τα βιώσιμα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών είχαν σχεδόν 2/3 μικρότερη έκθεση στη Ρωσία από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Οι ίδιες οι εταιρείες αποσύρονται από τη Ρωσία. Ενώ μεγάλο μέρος της αποεπένδυσης οφείλεται σε καθεστώτα κυρώσεων, σχεδόν 1.000 παγκόσμιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μειώνουν εθελοντικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία - και πέραν των όσων απαιτούν οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Τζέφρι Σόνενφελντ, καθηγητή στη Σχολή Διοίκησης του Yale.

Μια από τις πιο πρόσφατες δυτικές εταιρείες που αποσύρθηκαν είναι η αλυσίδα fast-food McDonald's, η οποία δήλωσε ότι θα πουλήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις της, με την αιτιολογία ότι η παραμονή στη χώρα δεν ήταν «συνεπής με τις αξίες της McDonald's» μετά την επίθεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι υπεύθυνοι επενδυτές πρόκειται να συνεχίσουν να αμφισβητούν τις διεθνείς εταιρείες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Η Schroders, για παράδειγμα, λέει ότι υποστηρίζει εταιρείες όπως η BP που αποφάσισαν ότι δεν μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και να υποστηρίζουν το καθεστώς Πούτιν.

«Οι εταιρείες αναμένεται να "παίρνουν θέσεις" και όχι μόνο να "τηρούν τους κανόνες"», λέει η Marina Severinovsky, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Schroders για τη Βόρεια Αμερική. «Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της απόσυρσης στους εργαζόμενους - για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους μισθούς ακόμη και όταν τα καταστήματα κλείσουν», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ