ESG+Stories

Η ΕΒRD πραγματοποίησε επενδύσεις 687 εκατ. στην Ελλάδα το 2022

Σχεδόν το 55% αυτών των επενδύσεων στην Ελλάδα αφιερώθηκαν σε έργα με περιβαλλοντικά οφέλη.
Η ΕΒRD πραγματοποίησε επενδύσεις 687 εκατ. στην Ελλάδα το 2022

Συνεχίζοντας τη στήριξή της προς την ελληνική οικονομία το 2022, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) πραγματοποίησε πέρυσι νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 687 εκατ. ευρώ σε 16 έργα στην Ελλάδα.

.

Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις επενδύσεις -σχεδόν το 55%- ήταν σε πράσινα έργα. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό της Τράπεζας στη χώρα μέχρι στιγμής.

Η EBRD συμμετείχε σε ένα πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ +5,33%, επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της χρηματοδότησης στοιχείων βιωσιμότητας στο Ελληνικό, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων κτηρίων, της πράσινης ενέργειας και των τεχνολογιών έξυπνων πόλεων. Επένδυσε επίσης επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της με την Dimand, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 71,5 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία επικεντρώνεται σε έργα αστικής ανάπλασης, ανακαίνισης και αξιοποίησης βιομηχανικών εκτάσεων.

Η EBRD συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, μέρος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την επακόλουθη διάθεση χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η Τράπεζα έχει διαθέσει περισσότερο από το 20% του συνολικού ποσού των 500 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται, μέσω τριών έργων.

Το πρώτο έργο ήταν μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρυζωνικής υποδομής «fibre to the home» φέρνοντας την οπτική ίνα σε περίπου 371.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 12 περιοχές εκτός των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και την υψηλή ταχύτητα internet και προωθώντας την ένταξη της περιφέρειας.

Η Τράπεζα παρείχε επίσης 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής συσκευασιών Α. Χατζόπουλος Α.Ε., για να υποστηρίξει τη μετάβασή της στην παραγωγή πιο βιώσιμων προϊόντων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η πιο πρόσφατη επένδυσή της ήταν ένα δάνειο 12 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Παπουτσάνης Α.Ε., για τη συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής της και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών της. Αυτό ήταν επίσης το πρώτο έργο σε μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ), υπό το Ελληνικό Πλαίσιο Συγχρηματοδότησης της EBRD.

Επιπλέον, το 2022, η EBRD ξεκίνησε 43 νέα συμβουλευτικά έργα με περισσότερες από 50 ελληνικές ΜΜΕ, που επικεντρώνονται σε τομείς όπως η προώθηση των εξαγωγών, η στρατηγική, η ψηφιοποίηση, οι λειτουργίες, η διαχείριση ποιότητας κ.λπ. Πραγματοποίησε 13 σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με τις εξαγωγές, τη βιωσιμότητα και τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), την ανάλυση των ξένων αγορών και την άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο.

Επίσης, η Τράπεζα ξεκίνησε το πρόγραμμα Star Venture στην Ελλάδα, μέσω του οποίου επελέγησαν επτά νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας για να λάβουν υποστήριξη με τη μορφή συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθοδήγησης, εργαστηρίων διάγνωσης επιχειρήσεων και πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Οι δραστηριότητες του συμβουλευτικού προγράμματος για μικρές επιχειρήσεις της EBRD χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα, την ΕΕ (μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και το TaiwanBusiness-EBRD Technical Cooperation Fund.

Τέλος, μέσω του Ελληνικού Μηχανισμού Προετοιμασίας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η EBRD υποστήριξε την προετοιμασία οκτώ έργων ΣΔΙΤ, τα οποία ανέρχονται σε συνολικό κεφάλαιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά καλύπτουν τομείς όπως η αστική ανάπλαση (σχολεία και κτήρια δημόσιας διοίκησης), οι κοινωνικές υποδομές (φοιτητικά καταλύματα και νοσοκομεία) και η διαχείριση των υδάτινων πόρων (δίκτυα άρδευσης και φράγματα).

Η Τράπεζα συνέβαλε επίσης στην ολοκλήρωση δύο στρατηγικών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης: μία στρατηγική για την εθνική αγορά ηλεκτροκίνησης και μία για την οικοδόμηση ενός εργαλείου προτεραιοποίησης ΣΔΙΤ, που στοχεύει σε πιθανώς αναθέτουσες τοπικές αρχές στις μεταβατικές περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη και μερικά νησιά.

Η EBRD ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015, για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 6,4 δισ. ευρώ σε 100 έργα στον ιδιωτικό τομέα, σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα και στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ