ESG+Stories

Η JPMorgan λέει ότι οι «greenwashers» του CO2 αντιμετωπίζουν τη χειρότερη εκκαθάριση

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή την ώρα γύρω από τα θέματα ESG και το πράσινο ξέπλυμα ανά τον κόσμο.
Η JPMorgan λέει ότι οι «greenwashers» του CO2 αντιμετωπίζουν τη χειρότερη εκκαθάριση

Οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται ότι θα επιφυλάξουν τις πιο σκληρές παρεμβάσεις τους για τις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να κάνουν παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τις στρατηγικές για το κλίμα, σύμφωνα με αξιολόγηση του αναλυτή της JPMorgan Chase & Co. , Jean-Xavier Hecker.

.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να γίνει το θέμα ESG όπου η πάταξη του greenwashing θα είναι η πιο σκληρή, δεδομένου ότι αποτελεί ένα θέμα όπου η επιστημονική γνώση είναι ευρέως διαθέσιμη και υποδεικνύει την ανάγκη για πιο τολμηρή και ταχύτερη δράση», δήλωσε ο Hecker σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει πιθανότατα ορισμένες από τις μεγαλύτερες συμμαχίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Καθαρό Μηδέν, καθώς και της πρωτοβουλίας Science Based Targets και Climate Action 100+, είπε. Αυτές οι ομάδες «είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιέσεις για να ανεβάσουν τα επίπεδά τους», είπε.

Μετά από χρόνια πληθωρικότητας γύρω από όλα τα θέματα ESG, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλες τις δικαιοδοσίες αφαιρούν τις ταμπέλες ESG. Ως αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα γίνονται σημαντικά πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δηλώσεις ESG γενικά, με τους ισχυρισμούς για το καθαρό μηδέν να προκαλούν ιδίως ανησυχίες για πιθανές δικαστικές διενέξεις.

Στην Ευρώπη, όπου οι κανονισμοί για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση είναι πιο προχωρημένοι, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στη διαδικασία υποβάθμισης κεφαλαίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρακολουθούσαν δείκτες αναφοράς για τη μετάβαση στο κλίμα, μετά από αυστηρότερες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως

αποτέλεσμα, οι επικεφαλής των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν αισθάνονται πλέον άνετα να εφαρμόζουν τον κορυφαίο χαρακτηρισμό ESG της Ε.Ε. σε αμοιβαία κεφάλαια που ακολουθούν τέτοιους δείκτες αναφοράς.

«Αναμένουμε ότι οι δράσεις κατά του "πράσινου ξεπλύματος" θα υπερβαίνουν τις γνωστοποιήσεις και θα περιλαμβάνουν επίσης μια αξιολόγηση της ευθυγράμμισης μεταξύ της δηλωμένης επενδυτικής φιλοσοφίας του ταμείου και των τελικών επενδυτικών αποφάσεων»,

δήλωσε ο Hecker. Τόνισε την πρόσφατη καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, η οποία θέτει ελάχιστα όρια για τους ισχυρισμούς ESG και βιωσιμότητας, ως μια περαιτέρω αυστηροποίηση στον κλάδο.

Συνολικά, η εξέλιξη στην ΕΕ σημαίνει ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές «μπορούν να εμπλακούν με τους διαχειριστές κεφαλαίων απαιτώντας εξηγήσεις και- ή τεκμηρίωση για την επικύρωση της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου τους», κάτι που κατά την άποψη του αναλυτή της JPMorgan αποτελεί ένα επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά ESG που θα ήταν πρωτοφανές.

Τούτου λεχθέντος, μια τέτοια προσέγγιση παραμένει σύμφωνη «με την πιο μετασχηματιστική προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από την περιοχή σχετικά με τους κανονισμούς ESG», δήλωσε ο Hecker.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή

Πολλές είναι οι εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή την ώρα γύρω από τα θέματα ESG και το πράσινο ξέπλυμα. Πιο συγκεκιρένα:

Δασμοί | Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Διαβούλευση SFDR | Ο κλάδος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επέτρεψε στον εαυτό του μια πιο ήπια ερμηνεία του εγχειριδίου κανόνων ESG της Ε.Ε. από ό,τι σκόπευαν οι συντάκτες του, σύμφωνα με την Επίτροπο χρηματοπιστωτικών αγορών και υπηρεσιών του μπλοκ, Mairead McGuinness. Μιλώντας στους νομοθέτες τη Δευτέρα, ο κ. ΜακΓκίνες δήλωσε ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει τώρα μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχοντες στην αγορά προσαρμόζονται στον κανονισμό για τη δημοσιοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Πάγωμα εκδόσεων | Οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να βρουν κορυφαία κεφάλαια ESG μετά τα Χριστούγεννα, καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποφεύγουν την αυστηρότερη ετικέτα βιωσιμότητας στην Ευρώπη, ως απάντηση στους αυστηρότερους κανονισμούς, σύμφωνα με ανάλυση της Jefferies International Ltd. Μετά τις μαζικές υποβαθμίσεις των ταμείων του άρθρου 9, ο αριθμός των νέων εκδόσεων «θα είναι κοντά στο μηδέν» το νέο έτος, δήλωσε στο Bloomberg ο Luke Sussams, επικεφαλής του τμήματος ESG και βιώσιμης χρηματοδότησης για την Ευρώπη στην Jefferies.

Άρθρο 9 | Οι μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank AG και της BNP Paribas SA έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα υποβαθμίσεων αμοιβαίων κεφαλαίων ESG, με αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του κλάδου που έχουν πληγεί από τέτοιες ανακατατάξεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατευθυντήριες γραμμές ESMA | Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν αυστηρότερους κανόνες για τα επενδυτικά προϊόντα ESG, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων παραπλανούν τους επενδυτές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τη χρήση όρων που σχετίζονται με το ESG ή τη βιωσιμότητα στις ονομασίες των αμοιβαίων κεφαλαίων. Η αρχή δήλωσε ότι μπορεί επίσης να εισαγάγει «ποσοτικά όρια» για ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων που απαιτούνται για την υποστήριξη των ονομάτων των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρά» εργαλεία μάρκετινγκ.

Σιδηρόδρομοι | Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία για την επιβολή μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε μεταξύ των εμπορευματικών σιδηροδρόμων και των οργανωμένων συνδικάτων, αποτρέποντας μια πιθανή απεργία, αλλά διακινδυνεύοντας να διχαστεί με τους απλούς συνδικαλιστές που αντιτάχθηκαν στον διακανονισμό.

IRA Moves Barclays Targets | Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού αρχίζει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τραπεζίτες βλέπουν τους κλιματικούς τους στόχους. Η Barclays Plc, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες άνθρακα στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η ανάλυσή της για τον IRA την οδήγησε να δεσμευτεί ότι θα τερματίσει τη χρηματοδότησή της για τον άνθρακα στις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο διευθύνων σύμβουλος C. S. Venkatakrishnan δήλωσε πρόσφατα ότι η τράπεζα αναμένει τώρα να σταματήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση της θερμικής ενέργειας από άνθρακα στις ΗΠΑ έως το 2030.

Εμπόδια στη μετάβαση | Σύμφωνα με τους αναλυτές της Berenberg, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους επενδυτές να ακολουθήσουν τις λεγόμενες στρατηγικές πράσινης μετάβασης στο πλαίσιο ESG της Ευρώπης από ό,τι με τους προτεινόμενους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χάσμα αξιολογήσεων | Η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων ESG στις αναδυόμενες αγορές αποδεικνύεται ευλογία για ορισμένα από τα βαριά ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας. Η Federated Hermes Ltd. συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτικών εταιρειών που ξόδεψαν το περασμένο έτος για να ενισχύσουν την έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές, όπου, όπως λέει, οι «τεχνητά χαμηλές» περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές αξιολογήσεις έχουν δημιουργήσει ανοίγματα για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να κάνουν τη δική τους έρευνα.

Πλαστικά | Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στις κάψουλες καφέ, στα προϊόντα περιποίησης των ξενοδοχείων και στα μπουκάλια νερού για πέταμα με μια σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση χώρου στις χωματερές και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Forever Chemicals | Το σχέδιο της EPA (United States Environmental Protection Agency) να επιταχύνει τους καθαρισμούς δύο "forever chemicals" στο Superfund, ώστε να πληρώσουν οι ρυπαίνοντες και όχι οι φορολογούμενοι τον λογαριασμό, εγείρει ανησυχίες ότι η περιορισμένη ευελιξία του νόμου θα μεταφέρει το βάρος του κόστους πίσω στις κοινότητες, τους δικηγόρους και τις ομάδες που εκπροσωπούν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σχέδιο Fed | Οι τράπεζες της Wall Street είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να λάβουν οδηγίες από την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων που μπορεί να θέσει στις δραστηριότητές τους η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Πρόστιμο για την Meta | Η Meta Platforms Inc. επιβλήθηκε με πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ (277 εκατομμύρια δολάρια) επειδή δεν απέτρεψε τη διαρροή προσωπικών δεδομένων περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο χρηστών της υπηρεσίας της στο Facebook.

Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ | Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στο χώρο εργασίας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρυθμιστική ελευθερία στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης της κυβέρνησης Biden για τις επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή του 401(k), παρόλο που οι άμεσες επιπτώσεις του κανονισμού στις πραγματικές προσφορές των προγραμμάτων μπορεί να είναι λιγότερο δραματικές. Ένας νέος κανόνας του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα θα επιτρέπει στους εργοδότες να λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης παράγοντες κατά την επιλογή και παρακολούθηση των επενδύσεων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοί τους για να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση.

Όριο τιμών φυσικού αερίου | Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα έκτακτο φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις οικονομικές ζημιές από την αυξανόμενη συμπίεση των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία.

Όριο τιμών ρωσικού πετρελαίου | Η Ε.Ε. συμφώνησε να θέσει όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι, ανοίγοντας το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία της Ομάδας των Επτά. Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το αργό πετρέλαιό της που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σιγκαπούρη | Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης διερευνά έναν κώδικα δεοντολογίας για τους παρόχους αξιολογήσεων ESG, ενώνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία στον έλεγχο των εταιρειών που κρίνουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές πρακτικές των εταιρειών.

Goldman Fine | Η Goldman Sachs Group Inc. θα καταβάλει 4 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών ότι η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της δεν στάθμισε σωστά τους παράγοντες ESG σε ορισμένα επενδυτικά προϊόντα της.

Ηλιακή ενέργεια | Οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία σε πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας θα είναι σε καλύτερη θέση για να περιηγηθούν σε ενδεχόμενη ρύθμιση για την αντιμετώπιση ισχυρισμών περί καταναγκαστικής εργασίας. Οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή Xinjiang της Κίνας, όπου παράγεται το 45% του παγκόσμιου πολυπυριτίου, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το πραγματικό κόστος της απεξάρτησης από τον άνθρακα. 

Αίσθημα ETF | Το κλίμα για τα ETF ESG παραμένει θετικό στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ παρατηρείται πτώση, η οποία αντικατοπτρίζει την παγκόσμια τάση. Τα ευρωπαϊκά ETF ESG μπορεί να συνεχίσουν να βλέπουν εισροές, ιδίως με τα κεφάλαια που επιδιώκουν να λάβουν σήματα του άρθρου 9 σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR), ενώ μια τροποποίηση των κανονισμών της MiFID II σχετικά με τη γνωστοποίηση των προτιμήσεων των επενδυτών για τη βιωσιμότητα μπορεί επίσης να στηρίξει τη ζήτηση για ETF ESG.

Κλίση της ΕΚΤ | Η ΕΚΤ προσανατολίζει το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων της προς φιλικά προς το κλίμα πιστωτικά ιδρύματα, χρησιμοποιώντας εξαγορές. Αν και η ΕΚΤ θα επιλέξει τα ομόλογα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Υπολογίζοντας τις αποπληρωμές του πιστωτικού QE της ΕΚΤ, οι λήξεις θα κορυφωθούν το 2026-27 και θα μειωθούν σταδιακά. Εκτιμάται ότι το 32-38% των εξαγορών θα γίνει από τομείς που βλάπτουν το κλίμα μέχρι το 2028 και, στη συνέχεια, το 25-29% από το 2029 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι οι λήξεις που βλάπτουν το κλίμα είναι εμπροσθοβαρείς. 

Εμπορικός πόλεμος | Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη σκληρή εμπορική πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας. Το 2021, ο Μπάιντεν μπλόκαρε τις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας από έναν μεγάλο κατασκευαστή στην επαρχία Σιντζιάνγκ για υποτιθέμενη καταναγκαστική εργασία. Τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Εμπορίου του Μπάιντεν άρχισε να ερευνά τις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας από τέσσερις ασιατικές χώρες που χρησιμοποιούν υλικά που προμηθεύονται από την Κίνα, παγώνοντας τις αμερικανικές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Ο Μπάιντεν απάντησε με εκτελεστικό διάταγμα τον Ιούνιο, το οποίο ανέστειλε τους νέους δασμούς στους εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες της Νοτιοανατολικής Ασίας για δύο χρόνια. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, το εμπόριο αποφάσισε κατά των εισαγωγέων.

Πιστωτικές μονάδες βιοντίζελ ΗΠΑ | Η τιμή των πιστωτικών μονάδων για το ντίζελ βιολογικής προέλευσης των ΗΠΑ, γνωστές ως D4 RINS, έπεσε κατά 7% την Πέμπτη ως απάντηση στην ανακοίνωση των προτεινόμενων απαιτήσεων ανάμειξης για την περίοδο 2023-2025, οι οποίες αυξάνουν τα κίνητρα για το ντίζελ βιολογικής προέλευσης μόνο κατά 6%, ενώ η προσφορά αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί.

Πράσινο Υδρογόνο | Η Ευρώπη προηγείται όσον αφορά την υιοθέτηση του υδρογόνου ως πηγής ενέργειας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του κλίματος, με 20 χώρες της ηπείρου να διαθέτουν στρατηγικές H2 μεταξύ 38 χωρών παγκοσμίως. Άλλα πέντε έθνη - Μαρόκο, Ναμίμπια, Ομάν, Νότια Αφρική και ΗΑΕ - με σχέδια Η2 ομαδοποιούνται με την Ευρώπη στην περιοχή EMEA. Οι στρατηγικές αντικατοπτρίζουν μια ισχυρή δέσμευση για τα εναλλακτικά καύσιμα που απαιτούνται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων. Περίπου οι μισές από τις χώρες με στρατηγική έχουν επίσης στόχο για τους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι παράγουν Η2 χωρίς άνθρακα με τη διάσπαση του νερού χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για μεγάλα έργα ηλεκτρολυτών υδρογόνου θα ληφθούν το 2023-2025, καθώς οι πρόσφατες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και οι πιθανές χαλαρώσεις των κανόνων βοηθούν τις επιχειρηματικές υποθέσεις των προγραμματιστών. (BloombergNEF)

Φόρος έκτακτης ανάγκης | Πριν από μερικές εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε έναν νέο φόρο έκτακτης ανάγκης για τα «υπερκέρδη», όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση, των παραγωγών πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, οι τεχνολογίες αυτές παράγουν πλέον ενέργεια σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, καθιστώντας τις πολύ πιο κερδοφόρες. Ο φόρος ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, θα επιβάλει φόρο 45% στα έσοδα από την ενέργεια που πωλείται σε τιμές άνω των 75 λιρών Αγγλίας (90 δολαρίων) ανά μεγαβατώρα. (Nathaniel Bullard).

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg το 2023 είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια των ESG από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς σε όλο τον κόσμο, αλλά οι ασυνέπειες μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη σύγχυση. Η Ε.Ε. θα επιβάλει νέους κανόνες για τη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση εταιρικών στοιχείων σχετικά με το κλίμα και το ESG, ενώ η Ασία πλησιάζει. Αλλά οι ΗΠΑ θα έχουν έναν πιο δύσκολο δρόμο με την πολιτική αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων που κερδίζουν περισσότερη δύναμη στο Κογκρέσο. 
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ