ESG+Stories

Καμπανάκι στην Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση της μάχης για την κλιματική αλλαγή

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, την ΕΕ και αλλού διαφαίνονται φέτος, και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή απειλούν να απορροφήσουν πόρους και προσοχή στη δράση για το κλίμα.
Καμπανάκι στην Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση της μάχης για την κλιματική αλλαγή

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βρεθεί υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, καθώς χρηματοπιστωτικοί τιτάνες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον για μια εαρινή συνάντηση που είναι έτοιμη να αναδείξει τις εντάσεις που ταλανίζουν τις προσπάθειες χρηματοδότησης του κλίματος, αναφέρει ο Zack Colman.

.

Οι προσπάθειες του προέδρου Ajay Banga για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς πλούσια και φτωχά κράτη συνεχίζουν να δείχνουν με το δάχτυλο γύρω από το ποιος θα πρέπει να φέρει το κύριο βάρος του οικονομικού βάρους για την πληρωμή του κόστους που συνδέεται με συχνότερες και ακραίες καταστροφές. Ορισμένοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η τράπεζα έχει αργήσει να αυξήσει τις ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως λένε οι οικονομολόγοι, που απαιτούνται έως το 2030 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

"Το επείγον μέρος αυτού του υπομνήματος χάθηκε κατά κάποιον τρόπο", δήλωσε η Rachel Kyte, πρώην αντιπρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία είναι καθηγήτρια πρακτικής στην κλιματική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. "Αρχίζεις να βλέπεις πραγματικό κυνισμό και τοξική δυσπιστία ή έλλειψη εμπιστοσύνης στο διεθνές σύστημα".

Όσο περισσότερο παρατείνεται το αδιέξοδο, τόσο περισσότερο επιτρέπει σε άλλους παράγοντες να θολώσουν τα νερά. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, την ΕΕ και αλλού διαφαίνονται φέτος, και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή απειλούν να απορροφήσουν πόρους και προσοχή στη δράση για το κλίμα. Άλλες, μεγαλύτερες διαρθρωτικές προκλήσεις εμποδίζουν τις προσπάθειες να βγουν χρήματα για το κλίμα από τις πόρτες της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι χώρες της G7, οι οποίες κατέχουν περισσότερο από το 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της Παγκόσμιας Τράπεζας, πίεσαν να χειρίζονται τις διαφορές στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας - και όχι στη G20, όπου χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία έχουν μεγαλύτερη δύναμη. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας επειδή κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να αυξήσει τα μερίδια ψήφου της Κίνας, ανοίγοντας ενδεχομένως μια ευρύτερη συζήτηση για τη δικαιοσύνη που μειώνει τη δύναμη της G7.

Ο Banga εργάζεται πάνω σε μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την παροχή χρημάτων και να προωθήσει ιδιωτικά κεφάλαια. "Όλα αυτά είναι μέρος της εργασίας που προσπαθούμε να κάνουμε για να πετύχουμε να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα το σύστημα της τράπεζας", δήλωσε. "Όλα αυτά καταλήγουν σε μια μηχανή που λειτουργεί καλύτερα και που ελπίζουμε ότι μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα έργα".

Όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος για την παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

"Αν δεν κάνουμε τις αλλαγές τώρα, σε δύο δεκαετίες, θα χάσουμε τη μάχη για το κλίμα. Τελεία και παύλα", δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller Raj Shah, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της USAID κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ