ESG+Stories

Κινδυνεύει να διαλυθεί η Συμμαχία Ασφαλιστών Μηδενικού Κλίματος

Τουλάχιστον επτά μέλη της Συμμαχίας Ασφαλιστών Καθαρού Μηδενικού Κλίματος (NZIA), η οποία ξεκίνησε το 2021, έχουν πλέον αποχωρήσει, συμπεριλαμβανομένων πέντε από τους οκτώ ιδρυτικούς υπογράφοντες.
Κινδυνεύει να διαλυθεί η Συμμαχία Ασφαλιστών Μηδενικού Κλίματος

Μια συμμαχία για το κλίμα που συγκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη για τις ασφαλιστικές εταιρείες υπέστη τουλάχιστον τρεις ακόμη αποχωρήσεις την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ομάδας, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες φοβούνται μπροστά στην αντίθεση των Ρεπουμπλικανών πολιτικών των ΗΠΑ.

.

Τουλάχιστον επτά μέλη της Συμμαχίας Ασφαλιστών Καθαρού Μηδενικού Κλίματος (NZIA), η οποία ξεκίνησε το 2021, έχουν πλέον αποχωρήσει, συμπεριλαμβανομένων πέντε από τους οκτώ ιδρυτικούς υπογράφοντες.

Στις αποχωρήσεις την Πέμπτη περιλαμβάνεται η AXA , της οποίας ο επικεφαλής κινδύνου του ομίλου της Renaud Guidée είχε προεδρεύσει της συμμαχίας. Η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αποχωρεί για να "συνεχίσει το ατομικό της ταξίδι στη βιωσιμότητα". Η γερμανική Allianz και η γαλλική αντασφαλιστική SCOR παραιτήθηκαν επίσης.

Η NZIA, που αποτελεί μέρος της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Καθαρό Μηδέν, η οποία δημιουργήθηκε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το κλίμα Μαρκ Κάρνεϊ, απαιτεί από τα μέλη της να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ομάδα έχει επηρεαστεί από την αυξανόμενη πολιτική αντίδραση ορισμένων Ρεπουμπλικάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι λένε ότι θα μπορούσε να παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους με το να συνεργάζεται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των πελατών της.

Αυτόν τον μήνα 23 γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν στα μέλη της NZIA ότι οι στόχοι και οι απαιτήσεις του ομίλου φαίνεται να παραβιάζουν τόσο τους ομοσπονδιακούς όσο και τους πολιτειακούς αντιμονοπωλιακούς νόμους. Έδωσαν στις ασφαλιστικές εταιρείες ένα μήνα προθεσμία για να απαντήσουν σε επιστολή της 15ης Μαΐου - την τελευταία ομοβροντία των Ρεπουμπλικανών κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) στη λήψη αποφάσεων.

Τα μέλη της NZIA πραγματοποίησαν συνομιλίες την Πέμπτη για να συζητήσουν τις επιλογές της συμμαχίας, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν την ομάδα.

Ο John Neal, διευθύνων σύμβουλος της Lloyd's of London, η οποία είναι μέλος, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η συμμαχία πρέπει να καταστήσει τους κανόνες συμμετοχής της λιγότερο κανονιστικούς ή να διακινδυνεύσει να διαλυθεί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NZIA, εξακολουθεί να έχει 23 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Aviva, Lloyd's και Tokio Marine Holdings. Οι περισσότεροι από αυτούς που αποχώρησαν έχουν σημαντικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, αλλά το ίδιο ισχύει και για ορισμένους από αυτούς που εξακολουθούν να είναι μέλη.

"Πρέπει να αναρωτηθούμε αν η εγκατάλειψη της συμμαχίας τους έχει να κάνει περισσότερο με το φόβο της απώλειας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ παρά με τον πραγματικό νομικό κίνδυνο", δήλωσε ο Patrick McCully, ανώτερος αναλυτής της ομάδας εκστρατείας Reclaim Finance.

"Οι πραγματικοί ηγέτες του κλίματος πρέπει να καταπολεμήσουν την άρνηση του κλίματος, όχι να υποκύψουν σε αυτήν. Αυτό που είναι κρίσιμο τώρα είναι οι ασφαλιστές να μην αντιστρέψουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Αν δεν μπορούν να δράσουν από κοινού, πρέπει να δράσουν μόνοι τους".

Ενώ άλλες συμμαχίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης μιας για τις τράπεζες, δεν έχουν υποστεί πολλές αποχωρήσεις, η αποχώρηση τόσων πολλών από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών να αξιοποιήσουν τη δύναμη της συσπείρωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές.

Οι ασφαλιστές που αποχώρησαν από την NZIA, συμπεριλαμβανομένων των Swiss Re (SRENH.S), Munich Re (MUVGn.DE), Zurich Insurance (ZURN.S) και Hannover Re (HNRGn.DE), δηλώνουν ότι οι αποχωρήσεις τους δεν θα αλλάξουν τις ατομικές τους δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Allianz ανέφερε σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Πέμπτη ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από την NZIA και ότι θα επιμείνει στους δικούς της στόχους για το κλίμα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της SCOR ανακοίνωσε την έξοδό της στην ετήσια γενική συνέλευση νωρίτερα την Πέμπτη, παράλληλα με ορισμένες νέες πολιτικές για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση. Εκπρόσωπος της SCOR αρνήθηκε να παράσχει οποιονδήποτε λόγο για την αποχώρηση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ