Οι εταιρείες που ανταποκρίνονται στους φυσικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή βλέπουν ένα μετρήσιμο οικονομικό όφελος, σύμφωνα με μια μελέτη της London Stock Exchange Group Plc.
.
Η έρευνα του χρηματιστηριακού φορέα διαπίστωσε ότι περισσότερες από 2.100 εταιρείες κατάφεραν να αποκομίσουν συνολικά έσοδα άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι από προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη λεγόμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η μελέτη εξέτασε εταιρείες σε τομείς που κυμαίνονται από την εφοδιαστική έως την επεξεργασία τροφίμων και τα ακίνητα, ανέφερε η LSEG τη Δευτέρα. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ότι οι στρατηγικές για το κλίμα που εστιάζουν στην προσαρμογή στις φυσικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη κερδίζουν έδαφος.
Με τον κόσμο να βρίσκεται πλέον σε τροχιά να ξεπεράσει κατά πολύ το κρίσιμο όριο του 1,5 °C της υπερθέρμανσης, οι επενδυτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα στελέχη των επιχειρήσεων αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις απειλές που συνοδεύουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός χρηματοπιστωτικών εταιρειών, από την JPMorgan Chase & Co. έως την Jefferies Financial Group Inc. και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, επισημαίνουν τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν από την επένδυση σε στρατηγικές προσαρμογής.
«Η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα γίνονται πρόσθετες πηγές ανάπτυξης για την πράσινη οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jaakko Kooroshy, παγκόσμιος επικεφαλής της LSEG για την έρευνα στον τομέα των βιώσιμων επενδύσεων. «Η προσοχή στον φυσικό κίνδυνο αυξάνεται και τα μέτρα που λαμβάνουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις για την προσαρμογή θα μεταφραστούν σε πραγματικά χρήματα».
Η LSEG βασίστηκε στην ανάλυσή της σε περισσότερες από 20.000 εταιρείες παγκοσμίως, αξιολογώντας τη συμβολή τους στη λεγόμενη πράσινη οικονομία. Η μελέτη, η οποία είναι η έκτη ετήσια αξιολόγηση του είδους της που διεξάγεται από τον χρηματιστηριακό φορέα και τον πάροχο δεδομένων, διαπίστωσε ότι τα έσοδα που σχετίζονται με την προσαρμογή αντιπροσώπευαν πέρυσι περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας πράσινης οικονομίας, η οποία ανέρχεται σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Για παράδειγμα, περίπου το 6% των εσόδων της Thales SA, μιας γαλλικής εταιρείας αεροδιαστημικής και άμυνας, προέρχεται από την κατασκευή μετεωρολογικών δορυφόρων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής. Στην ιαπωνική εταιρεία πολιτικού μηχανικού Raito Kogyo Co., το 31% των εσόδων συνδέεται με δραστηριότητες όπως η καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους και η απολύμανση του εδάφους. Και η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Clean Harbors Inc. αντλεί το 77% των εσόδων της από μια σειρά στρατηγικών προσαρμογής, σύμφωνα με τη μελέτη της LSEG.
«Η μετριασμός παραμένει πολύ, πολύ φθηνότερη από την προσαρμογή, και η επένδυση στην ανθεκτικότητα εκ των προτέρων παραμένει πολύ φθηνότερη από την αποκατάσταση μετά από καταστροφές», ανέφερε ο Kooroshy.
Ωστόσο, ακόμη και σε έναν κόσμο όπου η αύξηση της θερμοκρασίας περιορίζεται σε 1,5 °C, «θα χρειαστεί προσαρμογή», πρόσθεσε. «Και δεν είμαστε σε τροχιά για έναν κόσμο 1,5 °C. Ο φυσικός κίνδυνος έρχεται γρηγορότερα, νωρίτερα και είναι πιο καταστροφικός από ό,τι είχαμε προβλέψει».