ESG+Stories

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες απειλούν να εγκαταλείψουν τη συμμαχία του Μαρκ Κάρνεϊ για το κλίμα

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού με περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες απειλούν να εγκαταλείψουν τη συμμαχία του Μαρκ Κάρνεϊ για το κλίμα

Μεγάλες τράπεζες της Wall Street απείλησαν να αποχωρήσουν από την οικονομική συμμαχία του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Μαρκ Κάρνεϊ λόγω νομικών κινδύνων, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times, επικαλούμενοι διάφορα άτομα που συμμετέχουν στις εσωτερικές συνομιλίες.

.

Η Morgan Stanley , η JPMorgan και η Bank of America (BAC.N) συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης, καθώς φοβούνται ότι θα τους υποβληθούν μηνύσεις για τις αυστηρές δεσμεύσεις της συμμαχίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η Glascow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Κάρνεϊ, είναι ένας συνασπισμός διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών που εκπροσωπούν περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ορισμένα μέλη της συμμαχίας δήλωσαν πρόσφατα ότι "αισθάνονται τυφλωμένοι από τα αυστηρότερα κλιματικά κριτήρια του ΟΗΕ και ανησυχούν για τους νομικούς κινδύνους της συμμετοχής", αναφέρει η έκθεση.

Η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Morgan Stanley, η Bank of America και η GFANZ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό εκτός ωραρίου.

Τα νομικά τμήματα των τραπεζών είναι ιδιαίτερα ανήσυχα για τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σχετικά με τις γνωστοποιήσεις των κλιματικών κινδύνων, αναφέρει η έκθεση. Η SEC θα απαιτήσει σύντομα επίσημες γνωστοποιήσεις στις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και τη στρατηγική σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Οι τραπεζίτες έχουν επίσης παραπονεθεί ότι οι απαιτήσεις που τίθενται σε αυτούς δεν υποστηρίζονται από επαρκή κυβερνητική δράση για την κλιματική αλλαγή και ότι υπάρχουν λιγότερα μέλη στην GFANZ από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.

Η GFANZ δήλωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια σειρά από πλαίσια και άλλες οδηγίες για να βοηθήσει τα μέλη της να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, καθώς προετοιμάζεται για την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ