ESG+Stories

Μετά το υψηλό χρέος, η κλιματική κρίση νέο βαρίδι για τον ευρωπαϊκό Νότο

Μπορεί οι ακραίες καιρικές συνθήκες να περιορίζονται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά ο δημοσιονομικός αντίκτυπός τους προκαλεί «συναγερμό» σε ολόκληρη την ήπειρο, σημειώνει η στήλη BreakingViews του Reuters.
Μετά το υψηλό χρέος, η κλιματική κρίση νέο βαρίδι για τον ευρωπαϊκό Νότο

Βόλτες στους 45 βαθμούς, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις πυρκαγιές και τον καπνό· δεν πρόκειται για σκηνή που παραπέμπει σε χαλαρωτικές διακοπές. Κι όμως, με αυτή την κατάσταση ήρθαν αντιμέτωποι πολλοί τουρίστες στην Σικελία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ την ίδια περίοδο οι θερμοκρασίες-ρεκόρ σε συνδυασμό με την ξηρασία προκαλούσαν καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μαζικές εκκενώσεις χιλιάδων παραθεριστών από τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος.

.

Μπορεί οι ακραίες καιρικές συνθήκες να περιορίζονται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά ο δημοσιονομικός αντίκτυπός τους προκαλεί «συναγερμό» σε ολόκληρη την ήπειρο, σημειώνει η στήλη BreakingViews του Reuters.

Όπως σημειώνει το άρθρο, τα καλοκαίρια με υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι βέβαια ασυνήθιστα για τις χώρες της Μεσογείου. Ωστόσο, η συχνότητα των καυσώνων και πυρκαγιών αυξάνεται, προκαλώντας οικονομικές ζημιές σε πολλαπλά μέτωπα. Τουλάχιστον 2,3 εκατ. στρέμματα έχουν καεί φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του 1,6 εκατ. της περιόδου 2006-2022. Η ζέστη και η ξηρασία αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. στους 256 εκατ. τόνους φέτος, 10% κάτω από τον πενταετή μέσον όρο, φέρνοντας τη χειρότερη σοδειά από το 2007.

Στη χώρα μας, η γεωργία συνεισφέρει μόλις το 4,4% του ΑΕΠ και λιγότερο από 3% σε Ιταλία και Ισπανία. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο στο BreakingViews, οι επανειλημμένοι καύσωνες θέτουν σε κίνδυνο την πολύ μεγαλύτερη βιομηχανία τουρισμού. πΠρόσφατη έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) εκτιμά πως η άνοδος των θερμοκρασιών μπορεί να μειώσει κατά 10% τον αριθμό των τουριστών το καλοκαίρι σε παραθαλάσσιους προορισμούς του Νότου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα στρέφονται βόρεια.

Όπως επισημαίνει το άρθρο στο BreakingViews, η απειλή αυτή είναι σοβαρή για την Ελλάδα, όπου ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα περισσότερο από 11,5% του ΑΕΠ το 2022, αλλά επίσης και για την Ιταλία και την Ισπανία, όπου η συμβολή του ανέρχεται τουλάχιστον στο 6%. Οι επιπτώσεις, όμως, θα είναι ευρύτερες. Ενδέχεται να επιβαρυνθούν μόνιμα οι τιμές των κατοικιών, ενώ μπορεί να απαιτείται αναβάθμιση στις υποδομές των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροδότησης.

Αυτά με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά τις χώρες, οι οποίες ήδη έχουν υψηλό χρέος, σημειώνει το άρθρο στο BreakingViews. Ειδικότερα, εάν η θερμοκρασία διεθνώς αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, οι ζημιές από τις κλιματικές καταστροφές, ιδίως από πυρκαγιές, ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,6% το 2032, της Ισπανίας κατά 4,5% και τις Ιταλίας κατά 2,2%.

Παράλληλα, η προσαρμογή της ζωής σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως με τη χρήση ειδικών υλικών στα κτίρια, τους δρόμους και τα αεροδρόμια, δεν θα είναι απλή υπόθεση: η ευρωπαϊκή αρχή περιβάλλοντος εκτιμά ότι σε ένα ήπιο σενάριο υπερθέρμανσης απαιτούνται 40 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε. και έως τριπλάσιο ποσό εάν οι θερμοκρασίες ανέβουν περισσότερο.

Αυτό απαιτεί μία προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει το άρθρο στο BreakingViews. Όπως και η Covid-19, οι καύσωνες επιβαρύνουν δυσανάλογα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να ευθύνονται με κάποιον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους κλιματικούς «εφιάλτες» παράλληλα με άλλες οικονομικές προκλήσεις.

Η πανδημία απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντεπεξέλθει αποδοτικά στα εξωτερικά σοκ με μια κοινή δημοσιονομική προσπάθεια, το Ταμείο Ανάκαμψης. Όσο κλιμακώνονται οι κλιματικοί κίνδυνοι, σημειώνει το άρθρο, η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τη διεύρυνση των κοινών προγραμμάτων δανεισμού. 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ