ESG+Stories

Morningstar: Το ασταθές περιβάλλον ζορίζει τις βιώσιμες επενδύσεις 

Οι επενδυτές μπορεί να έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση στη σχέση τους με τα βιώσιμα κεφάλαια, αλλά τι δείχνουν τα δεδομένα;
Morningstar: Το ασταθές περιβάλλον ζορίζει τις βιώσιμες επενδύσεις 

Οι βιώσιμες επενδύσεις υπάρχουν εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα εισήλθαν στην επικρατούσα τάση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πανδημία πυροδότησε ένα κύμα νέων επενδύσεων, πρωτοβουλιών μάρκετινγκ και άρθρων σκέψης από τους διαχειριστές κεφαλαίων σχετικά με το πώς η αειφορία πρέπει να είναι γνώμονας στη λήψη αποφάσεων. Οι αποδόσεις από αυτά τα κεφάλαια ήταν ισχυρές, καθώς ο ενάρετος κύκλος των επενδύσεων ξεκίνησε: τα χρήματα εισέρρευσαν σε βιώσιμα κεφάλαια, των οποίων οι μετοχές επαναξιολογήθηκαν υψηλότερα, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων τις αγόρασαν, και περισσότερα χρήματα εισέρρευσαν. Αυτό ήταν ένα κέρδος για όλους.

.

Αλλά καθώς ο κόσμος αποσπάται από τον πόλεμο στην Ευρώπη και τώρα στη Μέση Ανατολή και οι κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται τις πρακτικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του Net Zero, υπάρχει μια αόριστη αίσθηση ότι ο πρώιμος ενθουσιασμός αρχίζει να εξασθενεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο λαμπερό νέο πράγμα που θα προσελκύσει την ευφορία των επενδυτών. Η μακροβιότητα είναι ο απώτερος στόχος των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων - θέλουν τα προϊόντα όχι μόνο να επιβιώνουν σε περιόδους πέντε, δέκα ή ακόμη και 20 ετών, αλλά και να δημιουργούν σταθερά ιστορικά στοιχεία με την πάροδο του χρόνου. Αν και η «διάσωση του πλανήτη» είναι ένας ευγενής στόχος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γλιτώσουν τα βιώσιμα κεφάλαια από την ίδια δημιουργική καταστροφή με οποιοδήποτε άλλο εμπορεύσιμο χρηματοπιστωτικό μέσο. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο πρέπει να βγάζει χρήματα (ιδανικά περισσότερα από τον δείκτη αναφοράς) και να εκπληρώνει τους δηλωμένους στόχους του. Τα κακά ταμεία θα αποτύχουν ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις και το μάρκετινγκ.

Τι λένε τα δεδομένα

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η βιώσιμη επένδυση παραμένει σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με την Morningstar, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να επιβραδύνεται, τα χρήματα εξακολουθούν να εισρέουν. Τα τελευταία στοιχεία για το β' τρίμηνο δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά βιώσιμα κεφάλαια συγκέντρωσαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια (16,3 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας) καθαρά νέα κεφάλαια το β' τρίμηνο του 2023, από σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια το α' τρίμηνο. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την πλειονότητα αυτών των εισροών και αποτελεί το 84% των παγκόσμιων βιώσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Τα αμερικανικά, ιαπωνικά και αυστραλιανά αμοιβαία κεφάλαια παρουσίασαν εκροές, οπότε υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές (η αντιπαράθεση για το ESG που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, αλλά έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες τάσεις). Συνολικά, το παγκόσμιο ενεργητικό των βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων έφτασε σχεδόν τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Ιουνίου, υποβοηθούμενο από την άνοδο των τιμών, ακόμη και όταν οι ροές μειώθηκαν.

Ο αριθμός αυτός ήταν υψηλότερος τα τελευταία χρόνια- το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το συνολικό ενεργητικό ήταν λίγο κάτω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το ποσό αυτό ήταν μικρότερο από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μόλις πριν από τρία χρόνια. Η δυναμική μπορεί να είναι υποτονική, αλλά η γραμμή τάσης είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί. Παρόλα αυτά, η έκθεση της Morningstar Global Sustainable Fund Flows σημειώνει σημαντική επιβράδυνση στις εισαγωγές νέων προϊόντων στην Ευρώπη.

Αντί για απάθεια ή εχθρότητα, ίσως οι επενδυτές γίνονται πιο απαιτητικοί από τα κεφάλαια που αγοράζουν - και ο κλάδος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, πάντα σε εγρήγορση για τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, έχει ανταποκριθεί. Στα τέλη του 2023 μπορεί να μην είναι αρκετό για έναν διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του λανσάροντας ένα γενικό "βιώσιμο" προϊόν. 

Για το σκοπό αυτό, οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν τον ακριβή αντίκτυπο που έχει το αμοιβαίο κεφάλαιό τους στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον ευρύτερο κόσμο. Πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι των εταιρειών επενδύσεων; Πού επενδύει η εταιρεία παγκοσμίως; Μερικές φορές οι επενδυτές θέλουν απλώς να παραδώσουν τα χρήματά τους στους ειδικούς και να ελπίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για τους επενδυτές του μέλλοντος.

Μακριά από τον «αντίκτυπο», τα «κλιματικά» κεφάλαια φαίνεται να είναι ο νέος τομέας ανάπτυξης, σίγουρα στην Ευρώπη. Μια έκθεση του Σεπτεμβρίου από την Morningstar, Investing in Time of Climate Change (Επενδύοντας σε περίοδο κλιματικής αλλαγής), το επιβεβαιώνει αυτό. Τον Ιούνιο του 2023, υπήρχαν περισσότερα από 1.400 ανοικτά και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με εντολή που σχετίζεται με το κλίμα, σε σύγκριση με λιγότερα από 200 το 2018. 

Οι πάροχοι παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων αρχίζουν επίσης να κερδίζουν έδαφος σε αυτόν τον τομέα και να προσελκύουν σημαντικές ροές.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ