ESG+Stories

Νέα μελέτη συνδέει την απώλεια της φύσης με τον πιστωτικό κίνδυνο των επιχειρήσεων

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα δάνεια προς τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας ήταν τα πιο ευάλωτα στην απώλεια της φύσης.
Νέα μελέτη συνδέει την απώλεια της φύσης με τον πιστωτικό κίνδυνο των επιχειρήσεων

Μέχρι τη στιγμή που υιοθετήθηκε το ιστορικό Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (GBF) Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο του 2022, οι χρηματοδότες είχαν ήδη διερευνήσει πόσο σημαντική είναι πραγματικά η απώλεια της φύσης από οικονομική άποψη.

.

Νωρίτερα εκείνο το έτος, η Aon χαρτογράφησε την έκθεση σε κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση σε διάφορους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Η Robeco, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, μελέτησε πόσο ευάλωτες είναι οι εισηγμένες εταιρείες στην υποβάθμιση του εδάφους, ενώ η NatWest Group προσδιόρισε τον τρόπο

Έκτοτε, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρηματοοικονομική σημασία της απώλειας της φύσης έχει αυξηθεί. Ενώ τα παραδείγματα του 2022 συγκεντρώνονταν στις δυτικές οικονομίες, η ευαισθητοποίηση μεταφέρεται πλέον προς την Ανατολή.

Τους τελευταίους 18 μήνες, τρεις τράπεζες της Σιγκαπούρης – η DBS, η OCBC και η UOB – σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ηγεσία του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (CISL) διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαρτήσεις που σχετίζονται με τη φύση μεταφράζονται σε πιστωτικό κίνδυνο.

Η μελέτη, που υποστηρίζεται από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS), ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024. Η έρευνα βασίζεται στην παραδοχή ότι, εάν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαρτάται από τη φύση, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα χαρτοφυλάκια χονδρικών δανείων των τριών τραπεζών.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με τις DBS, OCBC και UOB σε αυτή την πρωτοποριακή περίπτωση χρήσης που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της φύσης μπορούν να έχουν ουσιαστική σημασία για ένα χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε η Δρ. Nina Seega, διευθύντρια του Κέντρου Βιώσιμης Χρηματοδότησης του CISL.

Ως πρώτο βήμα, οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις εξαρτήσεις από τη φύση στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών χρησιμοποιώντας το εργαλείο ENCORE.

Η DBS, η οποία δημοσίευσε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης της μετάβασης το 2020, έχει ήδη αναγνωρίσει τη χρηματοοικονομική σημασία της απώλειας της φύσης στις γνωστοποιήσεις της. «Αναμένουμε ότι η δυναμική για τη φύση θα αναπτυχθεί με παρόμοιο τρόπο όπως για το κλίμα», αναφέρεται στην έκθεση βιωσιμότητας της DBS για το 2024.

«Στην DBS, θεωρούμε τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης όχι μόνο ως περιβαλλοντική και κοινωνική προτεραιότητα, αλλά και ως κίνδυνο και επιχειρηματική αναγκαιότητα», σχολίασε ο Helge Muenkel, διευθυντής βιωσιμότητας.

Σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση της φύσης είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, ο Muenkel προσθέτει: «Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης της φύσης, και το θεωρούμε ως επέκταση της κλιματικής μας ατζέντας».

Η Νοτιοανατολική Ασία προσέφερε στους ερευνητές μια μοναδική και συστημικά ζωτική γεωγραφική οπτική για την ανάλυση των κινδύνων για τη φύση. «Οι οικονομίες και οι κοινότητες της Νοτιοανατολικής Ασίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και τη βιοποικιλότητα», σημειώνει ο Eric Lim, διευθυντής βιωσιμότητας της UOB.

Η ανάλυση της εξάρτησης διαπίστωσε ότι τα δάνεια προς τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας ήταν τα πιο ευάλωτα στην απώλεια της φύσης. Σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ

Για να παρέχουν στους τραπεζίτες ένα πραγματικό παράδειγμα της εξάρτησης από τη φύση και του πιστωτικού κινδύνου, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια πιλοτική μελέτη για τη βιομηχανία φοινικέλαιου. Εξετάστηκαν διάφορα υποθετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της υποβάθμισης του οικοσυστήματος και της έλλειψης νερού. Το αποτέλεσμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η παραγωγή φοινικέλαιου στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Τα ευρήματα βοήθησαν στον εντοπισμό των περιοχών όπου οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι (δραστηριότητες ανάντη της αλυσίδας) και των εταιρειών που ενδέχεται

«Η προώθηση της κατανόησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με τη φύση, ξεκινώντας από τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, θα μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στη μετάβασή τους, αξιολογώντας τους αναδυόμενους κινδύνους και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας», δηλώνει ο Mike Ng, διευθύνων σύμβουλος βιωσιμότητας του OCBC, του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ασία και της παλαιότερης τράπεζας της Σιγκαπούρης.

Οι τρεις τράπεζες ελπίζουν ότι το 18μηνο πρόγραμμά τους θα αποτελέσει ένα πειστικό επιχειρηματικό σενάριο για τη φύση. Για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επιθυμούν να διερευνήσουν την εξάρτηση από τη φύση, οι υποστηρικτές της έκθεσης αναφέρουν ότι θα χρησιμεύσει ως πρότυπο.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ