ESG+Stories

O ακτιβιστής δισεκατομμυριούχος υπέρμαχος του περιβάλλοντος που συνταράσσει την Αυστραλία

Η χώρα για χρόνια έκανε παρά ελάχιστες κινήσεις για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή. 
O ακτιβιστής δισεκατομμυριούχος υπέρμαχος του περιβάλλοντος που συνταράσσει την Αυστραλία

Η AGL Energy εγκατέλειψε το σχέδιο απόσχισης των ανθρακικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρός της παραιτήθηκαν μετά την αγορά μετοχών της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας και ακτιβιστή για το κλίμα Mike Cannon-Brookes σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την αναδιάρθρωση.

.

Η αυστραλιανή εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως η προσπάθεια του Cannon-Brookes να πείσει τους μετόχους με τουλάχιστον 25% της δύναμης ψήφου να αντιταχθούν στην απόσχιση σε ψηφοφορία τον επόμενο μήνα ήταν επιτυχής, με αποτέλεσμα το σχέδιο να μην είναι βιώσιμο. Ο πρόεδρος της AGL Peter Botten και ο διευθύνων σύμβουλος Graeme Hunt θα αποχωρήσουν από τον όμιλο μόλις βρεθούν αντικαταστάτες. Δύο άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα παραιτηθούν επίσης. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει τη στρατηγική της και κάλεσε προσφορές από τρίτους.

Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η απόσχιση ακολουθεί μια τρίμηνη εταιρική μάχη που ξεκίνησε όταν η Cannon-Brookes και ο καναδικός επενδυτικός όμιλος Brookfield Asset Management προσφέρθηκαν να αγοράσουν την AGL έναντι 5,43 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ) και να την κάνουν ιδιωτική.

Η κοινοπραξία πρότεινε να ιδιωτικοποιήσει την AGL, να κλείσει τις τρεις μονάδες άνθρακα νωρίτερα από το προγραμματισμένο και να επενδύσει 20 δισ. δολάρια Α$ στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η AGL απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι υποτιμά την εταιρεία.

Αφού φάνηκε να αποχωρεί από τη συμφωνία, ο Cannon-Brookes, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Atlassian και ένας από τους πιο ισχυρότερους ακτιβιστές της Αυστραλίας για το κλίμα, συγκέντρωσε μερίδιο 11,3% στην εταιρεία. Ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη ψήφου του για να αντιταχθεί στη διάσπαση και θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους μετόχους να τον υποστηρίξουν.

Ο Cannon-Brookes ήθελε να χρησιμοποιήσει ολόκληρο τον ισολογισμό του ομίλου για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υποστήριξε ότι η πρότασή του, για την οποία η διοίκηση της AGL δήλωσε ότι δεν είχε λεπτομέρειες, θα ήταν καλύτερη για το περιβάλλον και τους μετόχους.

Η AGL διαθέτει μια μεγάλη επιχείρηση λιανικής πώλησης ενέργειας και τηλεπικοινωνιών με περισσότερους από 4 εκατ. πελάτες, καθώς και μια επιχείρηση παραγωγής ενέργειας με τρία εργοστάσια άνθρακα και κάποια δυναμικότητα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Η κεφαλαιοποίησή της ήταν λίγο κάτω από 6 δισ. δολάρια Αυστραλίας όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.

Ο Cannon-Brookes δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή του αυτό το μήνα ότι η Brookfield δεν εμπλέκεται στην τελευταία του μάχη με το διοικητικό συμβούλιο της AGL. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την προσφορά της κοινοπραξίας Brookfield, εάν η εκστρατεία του για την παρεμπόδιση της απόσχισης ήταν επιτυχής.

Ο Cannon-Brookes χαρακτήρισε την απόφαση της AGL να εγκαταλείψει τη διάσπαση "τεράστια ημέρα για την Αυστραλία" στο Twitter. "Αγκαλιάζουμε τις ευκαιρίες της απεξάρτησης από τον άνθρακα με αυστραλιανό θάρρος, επιμονή και δημιουργικότητα. Πολλή δουλειά, αλλά ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε", έγραψε.

Ποιος είναι

Ο Mike Cannon-Brookes μετατράπηκε σε έναν από τους δύο πρώτους δισεκατομμυριούχους εταιρείας τεχνολογίας της Αυστραλίας, όταν η Atlassian, η εταιρεία λογισμικού την οποία συνίδρυσε, μπήκε στο χρηματιστήριο της Wall Street το 2015.

Έκτοτε ο 42χρονος, που συνήθως  φοράει ένα μπλουζάκι και ένα καπέλο του μπέιζμπολ, έχει κερδίσει ευρύτερη αναγνώριση στην Αυστραλία επειδή χρησιμοποιεί την περιουσία του για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μέχρι φέτος, οι προσπάθειες αυτές περιορίζονταν σε φιλανθρωπικά εγχειρήματα και σε μια σειρά συμβατικών πράσινων επενδύσεων.

  Η καριέρα του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου γνώρισε τον Scott Farquhar και οι δυο τους ίδρυσαν την Atlassian. Η εταιρεία, την οποία ξεκίνησαν με 10.000 δολάρια χρέος από πιστωτική κάρτα πριν εξασφαλίσουν την υποστήριξη επιχειρηματικών κεφαλαίων, αναπτύσσει προϊόντα που βοηθούν τους μηχανικούς λογισμικού να συνεργάζονται. Αφού έκανε τη φράση "don't f**k the customer" μία από τις αρχές της, η Atlassian βρήκε την επιτυχία της δημιουργώντας ευέλικτα προϊόντα ανοιχτού κώδικα που δεν δεσμεύουν τους πελάτες σε ακριβά μακροχρόνια συμβόλαια αδειοδότησης.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέλθει από σχεδόν 6 δισ. δολάρια όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο σε 42 δισ. δολάρια, καθιστώντας τους Cannon-Brookes και Farquhar τον τέταρτο και πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο στην Αυστραλία, σύμφωνα με ετήσιο κατάλογο που δημοσιεύει η εφημερίδα The Australian.

«Άνεμος αλλαγής» στην Αυστραλία

Την ίδια ώρα κάτι φαίνεται να αλλάζει στην χώρα καθώς o Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές  με το  κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, είπε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει υπερδύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε βασικό μέλημα για τους ψηφοφόρους, μετά από τρία χρόνια ρεκόρ πυρκαγιών και πλημμυρών.

«Οι αυστραλιανές επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι η καλή δράση για την κλιματική αλλαγή είναι καλή για τις θέσεις εργασίας και για την οικονομία μας, και θέλω να συμμετάσχω στην παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός.

Ο Αλμπανέζι, ο οποίος θα ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης των Εργατικών της Αυστραλίας μετά από σχεδόν μια δεκαετία, υποσχέθηκε επίσης να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ