ESG+Stories

Οδηγός για επενδυτικούς συμβούλους αναφορικά με το ESG

Οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα της βιώσιμης επένδυσης και οι σύμβουλοι πρέπει να καθοδηγούν σωστά τους πελάτες τους.
Οδηγός για επενδυτικούς συμβούλους αναφορικά με το ESG

Ανάμεσα στην πανδημία και την κλιματική κρίση, δεν είναι περίεργο που η βιωσιμότητα και οι κοινωνικές επιπτώσεις οδηγούν τις επενδύσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια - εκείνα που λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης - είχαν καθαρές εισροές 142,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μια αύξηση 12% από το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Morningstar. Τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από το συνολικό σύμπαν των αμοιβαίων κεφαλαίων, το οποίο σημείωσε αύξηση των εισροών κατά 6%.

Η άνοδος της δημοτικότητας των βιώσιμων επενδύσεων και των επενδύσεων ESG είναι δικαιολογημένη: τα αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις από τα αντίστοιχα μη ESG αμοιβαία κεφάλαια. Τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη ESG που παρακολουθούσαν δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ είχαν μέση ετήσια απόδοση 29,2% το 2021 σε σύγκριση με 28,7% για το iShares Core S&P 500 ETF (ticker: IVV), σύμφωνα με τη Morningstar.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, οι σύμβουλοι που δεν συζητούν την ESG με τους πελάτες τους, τους προσφέρουν κακές υπηρεσίες» υπογραμμμίζει η Carol Schleif, αναπληρώτρια επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office, η οποία έχει αποκτήσει πιστοποίηση Fundamentals of Sustainability Accounting από το Sustainability Accounting Standards Board, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο usnews.com.

Στη συνέντευξη της αναφέρεται στο γιατί η έναρξη αυτών των συζητήσεων είναι τόσο σημαντική και πώς να καθοδηγεί τους πελάτες της στη διαδικασία δημιουργίας χαρτοφυλακίου ESG. Ακολουθούν αποσπάσματα από αυτή τη συνέντευξη:

Γιατί οι σύμβουλοι πρέπει να αρχίσουν συζητήσεις με τους πελάτες σχετικά με τις επενδύσεις ESG και τις επενδύσεις αντίκτυπου

Όπως αναφέρει η ίδια, κάθε επένδυση που πραγματοποιούμε έχει αντίκτυπο παρέχοντας ή παρακρατώντας κεφάλαιο από ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Ακόμα και πριν από την πανδημία και τις κοινωνικές αναταραχές των τελευταίων 18 μηνών, ένα αυξανόμενο σύνολο επενδυτών ανησυχούσε για το αν θα μπορούσε να ακυρώσει τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες με την τοποθέτηση κεφαλαίων σε εταιρείες ή κλάδους που ήταν αντίθετοι με τις αξίες που αγαπά. Σκεπτόμενοι μια συνέχεια μεταξύ του καθαρού κέρδους και του καθαρού σκοπού, πολλά άτομα έχουν αρχίσει να αναζητούν μια καλύτερη ισορροπία από το ένα ή το άλλο.

Αυτή η διαφώτιση έχει οδηγήσει σε πολλές άλλες αλλαγές στις ευαισθησίες μας: από το πού ζούμε μέχρι το πώς εργαζόμαστε, με ποιους κάνουμε παρέα και ποιες δραστηριότητες θεωρούμε σημαντικές. Δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν σε επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως ESG και ως αντικτύπου. Αν εμείς δεν ξεκινάμε αυτές τις συζητήσεις με τους πελάτες μας, οι ανταγωνιστές μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κάνουν.

Με στενούς όρους, η επένδυση ESG μπορεί να είναι ένα επίπεδο ανάλυσης κινδύνου που εφαρμόζεται σε περιουσιακά στοιχεία για να κατανοηθεί ποια είδη δυνητικών κινδύνων ή ευκαιριών θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, μια περιφερειακή τράπεζα με το 75% του δανειακού της χαρτοφυλακίου να καλύπτει δάνεια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων μπορεί να απαιτεί διαφορετική αποτίμηση από μια πολυεθνική τράπεζα με πιο διαφοροποιημένο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Ένας σύμβουλος πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει πολλές ερωτήσεις και να προσαρμόζει τις απαντήσεις στις στρατηγικές των πελατών του.

Είναι το ESG κατάλληλη για όλους τους πελάτες

Σύμφωνα με την Carol Schleif, δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους για ένα συμβατό χαρτοφυλάκιο ESG ή επιπτώσεων. Ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό σύνολο αξιών που μπορεί να επιδιώκει ή να μην επιδιώκει να εκφράσει μέσω των επενδύσεών του. Για παράδειγμα, ένα άτομο με βασική επιθυμία να ωφελήσει το περιβάλλον μπορεί να τάσσεται έντονα υπέρ της επένδυσης σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ένα άλλο άτομο μπορεί να βρίσκει απεχθή την εξόρυξη λιθίου για την κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτιρκά αυτοκίνητα.

«Το κλειδί είναι να καταλάβετε ποιες αξίες επιθυμεί να εκφράσει ο κάθε πελάτης και στη συνέχεια να αναζητήσετε διαχειριστές και επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται περισσότερο. Οι σύμβουλοι πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι ορισμένοι πελάτες θα επιλέξουν να διατηρήσουν τους στόχους κέρδους και σκοπού χωριστά, μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ανεξαρτήτως μέσων, ώστε να έχουν μεγαλύτερη βάση» σχολιάζει.

Πώς θα πρέπει να ξεκινήσουν οι σύμβουλοι αυτές τις συζητήσεις με τους πελάτες τους

Οι σύμβουλοι μπορεί να δυσκολεύονται να ξεκινήσουν συζήτηση για θέματα που είναι πιο ήπια από τους καθαρά βασισμένους σε μετρήσεις διαλόγους. «Η εστίαση στο να ρωτάτε τους πελάτες τι είναι σημαντικό γι' αυτούς και τι μπορεί να θέλουν ή όχι να εκφράσουν στο χαρτοφυλάκιό τους είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε» αναφέρει.

Η έναρξη αυτής της συζήτησης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο: «Υπάρχουν κλάδοι ή εταιρείες στις οποίες προτιμάτε να δίνουμε έμφαση ή να αποφεύγουμε καθώς διαχειριζόμαστε τα περιουσιακά σας στοιχεία;» ή «Πώς αισθάνεστε για την επένδυση μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου σας ώστε να αντικατοπτρίζει συγκεκριμένες αξίες ή πεποιθήσεις που έχετε;»

Πώς θα πρέπει οι σύμβουλοι να διαχειρίζονται τις προσδοκίες των πελατών τους για τα χαρτοφυλάκια ESG

Η Carol Schleif σημειώνει πως είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πελάτες ότι δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου επιπτώσεων. Η ίδια η χρηματοπιστωτική βιομηχανία - τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και σε επίπεδο ανάλυσης δεδομένων - είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Το ενδιαφέρον για τα είδη των επενδύσεων και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων, καθώς και η έκρηξη των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στον κλάδο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη καλύτερων επιλογών. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί.

Η μέτρηση του αντίκτυπου είναι σήμερα καλύτερα από ποτέ, αλλά οι προκλήσεις της συνέπειας και της συγκρισιμότητας παραμένουν. Διάφοροι οργανισμοί, από το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB) έως το SASB, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την υποβολή εκθέσεων, την Εταιρεία CFA και τα Ηνωμένα Έθνη, καταβάλλουν διάφορες προσπάθειες για την προώθηση πιο εύχρηστων δεδομένων για τους επενδυτές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FASB εξετάζουν αυστηρότερους κανόνες υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητες.

«Οι σύμβουλοι μπορούν να ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους πελάτες να βρουν επενδύσεις που ταιριάζουν στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του πελάτη. Δημιουργήστε ένα πλαίσιο γύρω από τις αξίες που είναι πιο σημαντικές για εσάς και πώς αυτές θα μπορούσαν να εκφραστούν στις επενδύσεις σας» καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ