ESG+Stories

Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης δεν παρέχουν σαφείς και διαφανείς πληροφορίες για την πράσινη χρηματοδότηση

Εκθεση της ShareAction επισημαίνει ότι οι στόχοι και οι γνωστοποιήσεις των τραπεζών για την πράσινη χρηματοδότηση δεν είναι "κατάλληλες για το σκοπό τους" και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς, γνωστούς και ως greenwashing.
Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης δεν παρέχουν σαφείς και διαφανείς πληροφορίες για την πράσινη χρηματοδότηση

Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης δεν παρέχουν σαφείς και διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες πράσινης χρηματοδότησης, σύμφωνα με έρευνα της ShareAction.

.

Η έκθεση της ShareAction αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι 20 μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ελβετία - θέτουν στόχους πράσινης χρηματοδότησης και υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πράσινη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο τέσσερις από τις 20 τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα - η Barclays, η BNP Paribas, η ING και η Intesa Sanpaolo - δημοσιεύουν έστω και μερικές μεθοδολογίες για τον τρόπο υπολογισμού των στόχων τους για την πράσινη χρηματοδότηση. Η έλλειψη διαφανούς μεθοδολογίας και μετρήσεων καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί εάν οι στόχοι πράσινης χρηματοδότησης μπορούν να οδηγήσουν στον επιδιωκόμενο στόχο και έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του TCFD και του ISSB, οι οποίες συνιστούν τη δημοσιοποίηση των μεθοδολογιών και των παραδοχών που διέπουν τους στόχους.

Η έρευνα της ShareAction διαπίστωσε επίσης ότι πολλές τράπεζες συμπεριλαμβάνουν στους στόχους τους για την πράσινη χρηματοδότηση προϊόντα που δεν οδηγούν απαραίτητα σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς πράσινες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ο στόχος της BBVA να παράσχει 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε βιώσιμη χρηματοδότηση έως το 2025 περιλαμβάνει δομημένες καταθέσεις, οι οποίες δεν αποτελούν μορφή δανεισμού.

Ομοίως, η φιλοδοξία της HSBC να παρέχει και να διευκολύνει τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις ύψους 750 έως 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2030 περιλαμβάνει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η οποία επίσης δεν εμπλέκεται άμεσα σε δανεισμό ή επενδύσεις.

Η εν λόγω έκθεση υποδηλώνει ότι αυτοί οι ευρείς στόχοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, είναι δύσκολο να συγκριθούν με το πραγματικό ποσό κεφαλαίου που πρέπει να παράσχουν οι τράπεζες για να στηρίξουν τη μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική οικονομία. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να ερμηνεύσουν την "πράσινη χρηματοδότηση" ως απλή "παροχή κεφαλαίων", κάτι που δεν ισχύει πάντα.

Επιπλέον, αρκετές τράπεζες συμπεριλαμβάνουν στους στόχους τους δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας έντασης άνθρακα, όπως έργα εξόρυξης φυσικού αερίου (π. χ. Crédit Agricole) και ορισμένες μορφές βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (π. χ. Deutsche Bank).

Ο Xavier Lerin, ανώτερος διευθυντής ερευνών της ShareAction, δήλωσε: "Οι τράπεζες προωθούν ευρέως τα πράσινα διαπιστευτήριά τους στους πελάτες και τους μετόχους τους. Ωστόσο, υπάρχει διαρθρωτική έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το τι επιτυγχάνουν οι πράσινες χρηματοδοτικές δραστηριότητές τους. Παραμένει ασαφές από τα όσα αναφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες και από τους στόχους που θέτουν, αν παρέχουν πράγματι τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη μετάβαση της οικονομίας μας και τον μετριασμό των πιο επιζήμιων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Οι τράπεζες πρέπει να βάλουν τα χρήματά τους εκεί που είναι το στόμα τους και να θέσουν σαφώς επιστημονικούς στόχους που να απεικονίζουν την εργασία τους, διαφορετικά το κοινό και οι επενδυτές θα μείνουν στο σκοτάδι σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στην πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή της οικονομίας μας για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα". 

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι και οι γνωστοποιήσεις των τραπεζών για την πράσινη χρηματοδότηση δεν είναι "κατάλληλες για το σκοπό τους" και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς, γνωστούς και ως "πράσινο ξέπλυμα".

Ενώ η ShareAction επισημαίνει ότι η ρυθμιστική πίεση εντείνεται μέσω της εφαρμογής ταξινομιών και απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους φορείς θέσπισης προτύπων να θεσπίσουν σαφέστερα πρότυπα για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες μετρούν σωστά τον αντίκτυπο των χρηματοδοτικών τους δραστηριοτήτων.

Η ομάδα παροτρύνει επίσης τις τράπεζες να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά τους στόχους τους για την πράσινη χρηματοδότηση και να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους ευθυγραμμίζονται με τις δημόσιες δηλώσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ