ESG+Stories

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν πτώση 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα νέο σύνολο εργαλείων που σχεδιάστηκε από το NGFS, μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών και εποπτικών αρχών.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν πτώση 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές θα μπορούσαν να μειώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης τα επόμενα πέντε χρόνια όσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ή η πανδημία Covid-19, δήλωσε στις 9 Ιουλίου ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

.

Μια σειρά από σοβαρά καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια βραχυπρόθεσμη πτώση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά σχεδόν 5%, σύμφωνα με το πιο ακραίο κλιματικό σενάριο που εκπόνησε ομάδα 140 τραπεζικών εποπτών και ρυθμιστικών αρχών νωρίτερα το 2025, σύμφωνα με τον Δρ Λίβιο Στράκα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΕΚΤ.

«Η μέγιστη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι σχεδόν 5%, που είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με αυτή που παρατηρήσαμε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο μικρότερη από αυτή του Covid-19», δήλωσε ο Δρ Στράκα, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Δικτύου για την Οικολογικοποίηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (NGFS) για τον σχεδιασμό και την ανάλυση σεναρίων.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα νέο σύνολο εργαλείων που σχεδιάστηκε από το NGFS, μια ομάδα κεντρικών τραπεζιτών και εποπτικών αρχών που εργάζονται για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία.  Τα εργαλεία αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις τράπεζες και τις εταιρείες να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητές τους βραχυπρόθεσμα, δοκιμάζοντας μια σειρά σεναρίων που σχετίζονται με το κλίμα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης επηρεάστηκε πιο σοβαρά σε ένα σενάριο γνωστό ως «Καταστροφές και στασιμότητα της πολιτικής», όπου οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές το 2026 ακολουθήθηκαν από μια συνδυαστική πλημμύρα και καταιγίδες το 2027.

Σε ένα άλλο σενάριο, διαπιστώθηκε ότι εάν η ευρωζώνη προχωρήσει στην εφαρμογή των πολιτικών της για τη μετάβαση σε καθαρές εκπομπές μηδενικού ισοζυγίου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030, θα μπορούσε να μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες.

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα αποτελούν άμεσο πρόβλημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσαν ο Δρ Στράκα και η Σαμπίν Μόντερε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, σε ένα blog που δημοσιεύθηκε από την ΕΚΤ στις 9 Ιουλίου.

Το NGFS έχει ήδη δημοσιεύσει μια ευρέως χρησιμοποιούμενη σειρά κλιματικών σεναρίων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που προσφέρει εργαλεία για την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων και φυσικών επιπτώσεων.

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ